Hae
Kutsu vapauteen

Apinanmieli rauhoittuu ja näkökenttä kirkastuu

joogatauko ja apinanmieli

 

 

Satutin lokakuussa olkapääni tapaturmaisesti, jonka johdosta jouduin pitämään muutaman viikon tauon joogaharjoituksessani. Olo alkoi muuttua käsittämättömän tunkkaiseksi ja tukkoiseksi, ihan kuin yhteys kehooni olisi kadonnut kokonaan. Mieli alkoi muuttua rauhattomaksi apinamieleksi, kuten joogapiireissä asiaa kutsutaan vaikka meditoin ja tein hengitysharjoituksia päivittäin. Ikään kuin fyysisen harjoituksen puuttuminen vaikuttaisi mieleeni enemmän kuin meditaatio. Hämmentävää. Tämä taas näkyi yöunessa, jonka virkistävä vaikutus heikentyi. Olen kokenut tämän aikaisemminkin kun olen kahdenkymmenen vuoden aikana pitänyt taukoa joogasta. Mistä oikein on kysymys?

 

 

eka joogatunti oli valtava pettymys- ei ikinä enää!

 

 

Lähestyn asiaa kahdenkymmenen vuoden takaa eli palaan ajassa taaksepäin ajanjaksoon, jolloin jooga löysi minut, riutuneen kehoni ja apinamieleni. Joogit tietävät, että ihminen itse ei löydä joogaa vaan jooga löytää ihmisen. 2 000 luvun alussa aloin lukemaan kirjastosta löytyviä joogakirjoja, jotka olivat todella vanhoja. Siitä huolimatta ne puhuttelivat minua vahvasti. Muistan edelleen mustavalkoiset asanakuvat, joiden linjauksia opettelin kirjan kuvia katsellen. Hakeuduin ensimmäiselle joogatunnilleni, joka oli valtava pettymys. Sali täynnä mummoja, kylmä lattia, tylsät asanat, liian hidas tahti, ohjaajan monotoninen ääni-olin aivan jääkalikka kun raahauduin pettyneenä autolleni, ei ikinä enää!! Se siitä. Olen aina ollut hyvin fyysinen ihminen, joka on purkanut kehoon ja mieleen kerääntyneen kuonan voimakkaalla liikunnalla. Tanssija ja voimistelija minussa myös halusi haastavampia ja näyttävämpiä asanoita, kuin mitä kansalaisopiston hathajoogatunti tarjosi. Lähestymistapani joogaan oli pelkästään fyysinen. Siitä huolimatta kutsuuni vastattiin.

 

” Jos rentoutumiselle annetaan hyvät olosuhteet, se leviää nopeasti autonomiseen hermojärjestelmään, ääreishermoston, sisäeritysjärjestelmän ja immuunijärjestelmän kautta koko ihmiseen”. (Lindh, 1998)

 

 

näkökyky kirkastui ja pumpulimainen olo

 

 

Kun oppilas on valmis, opettaja saapuu paikalle, taas yksi jooginen sanonta. Muutaman viikon kuluttua löysin itseni asthangajoogatunnilta, joka oli juuri rantautunut kotikaupunkiini. En voi sanoin kuvailla sitä kotiintulemisen tunnetta, jonka koin ensimmäisellä tunnilla- siitä huolimatta, että linnun luisiin ranteisiini sattui voimakkaat aurinkotervehdyssarjat. Sain sitä mitä kaipasin: fyysisyyttä, kurinalaisuutta ja säännöllisyyttä. Harjoitus oli minulle edelleen pelkästään fyysinen, mutta muistan sen pumpulimaisen hyvänolon tunteen, joka seurasi aina harjoituksen jälkeen. Ihan kuin kaikki olisi hidastunut ja kirkastunut yhtä aikaa. Kaamoksen pimeydessä loistava liikennevalojen kirkkaus otti silmiini ihan uudella tavalla- paransiko harjoitus näköäni, mitä ihmettä!. Olin kuin uusi luomus. Jäin koukkuun enkä tuolloin tiennyt edes mihin.

 

 

Lue myös: Autonominen hermosto ei tasapainotu hetkessä- hengityksen merkitys

 

 

rauhoittumista, olemista ja pohjatonta rakkautta

 

 

Opiskelin joogaohjaajaksi ja vuosien myötä joogaharjoitukseni on muuttunut paljon niin kuin on joogikin. Olen ymmärtänyt joogan syvemmän merkityksen, joka on paljon muutakin kuin asanaharjoitusta. Se on soljuvaa hengitystä, pysähtymistä, rauhoittumista, maadoittumista, väkivallattomuutta itseäni ja muita kohtaan, armollisuutta, itsensä kuuntelua, pohjatonta rakkautta ja ennenkaikkea kehon ja mielen yhteyttä. Fyysisen harjoituksen myötä kehoni yhdistyy hengityksen kautta mieleeni, jonka seurauksena autonominen hermosto pääsee rentoutumisen ja palautumisen tilaan. Keho ja mieli saavat hetken lepotauon, jolloin parasympaattinen hermosto eli rentoutumisjärjestelmä aktivoituu. Sen seurauksena hypotalamuksesta erittyy oksitoniinihormoonia, joka aiheuttaa pumpulimaisen hyvänolon tunteen. Olen jäänyt koukkuun tuohon tunteeseen, koska tunnen sen olevan osa aidointa minua. Se osa, joka ei vaadi suorittamaan, tekemään ja menestymään. Sille riittää se, että vaan olen. Ja nykyään tiedän mistä tuossa pumpulimaisessa olossa ja näkökentän kirkastumisessa on kysymys<3

 

 

Tänään instassa @satusjoholm hermostoa rauhottava LIVE harjoitus klo 19.00- tuu mukaan!

 

 

LUE LISÄÄ PALAUTUMISESTA JA UNESTA

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *