Hae
Kutsu vapauteen

Kuitupitoinen gluteeniton ja maidoton suolainen kanapiirakka

Saanko esitellä erittäin kuitupitoisen ja helppotekoisen suolaisen piirakkaohjeen? Maku on loistava ja tämä piirakka saikin runsaasti kiitosta uutena vuotena vierailtamme. Koska tässä on niin paljon kuituja, piirakka maistuu ruokaisalle ja on melko täyttävää, vaikkakin pohja on vähärasvainen verrattuna vaikkapa blogin vhh piirakkapohjiin. Käytin kuvan piirakkaan punaisen emmental juustoraasteen lisäksi Lidlin lampaanmaidosta valmistettua Manchego juustoa raastettuna ja voi luoja sentään kun se oli hyvää! Tuo juustohan on täysin lehmän maidoton ja yksi suosikki juustoistani.


Millä voin korvata

Piirakka sopii gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota noudattaville, mutta sen sijaan viljatonta ja vähähiilarista ruokavaliota noudattavat joutuvat tyytymään blogin muihin piirakkaohjeisiin, joita löytyy täältä. Mikäli haluat tehdä ihan normi piirakan, niin voit korvata gluteenittoman kaurajauhon normi kaurajauholla tai vaikkapa speltillä, joka on vehnän terveellisempi versio ja soveltuu hyvin erilaisiin leivonnaisiin. Itse käytän yleensä Lidlin gluteenittomia kaurajauhoja ja -lesettä, koska niissä on mielestäni hyvä hinta- laatusuhde. Kuvan piirakkaan unohdin laittaa leivinjauheen, mutta hyvin onnistui siitä huolimatta. Tämä on jo toinen kerta muutaman päivän sisällä kun unohdan leivinjauheen?? Maidottoman piirakasta saa siten, että käyttää maidotonta juustoa. 

Miksi kuitu on tärkeää?

Monimuotoiset kuidut edistävät suolen toimintaa ja muokkaavat myös sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa terveyttä edistävään suuntaan. Kuitu turpoaa suolistossa ja sitoo itseensä myrkkyjä ja epäpuhtauksia, kuljettaa ulostemassaa nopeammin paksusuolessa ja on ravintoa suoliston hyville bakteereille. Kuitu onkin elintärkeää suoliston hyvinvoinnille ja mikäli ruokavalio on riittävän kuitupitoinen ulosteesta tulee pehmeämpää ja vatsa toimii säännöllisesti. Runsaskuituista ravintoa nauttineilla on pienentynyt riski sairastua tyypin 2 diabetekseen  ja sepelvaltimotautiin.  Myös paksusuolisyövän riski on useiden tutkimusten mukaan pienentynyt kuitupitoisia ruokia runsaasti käyttävillä. Kuitua pitäisi saada päivässä 25-35 g päivässä. Viljatuotteiden lisäksi kuitua saa esimerkiksi kasviksista, hedelmistä, siemenistä ja marjoista.

Monet kuitupitoiset ruoat kaura mukaanlukien ovat suolistobakteerien eli probioottien ruokaa eli prebiootteja. Kuituja nauttimassa ruokit suolistosi hyvää bakteerikantaa. Runsaasti kuituja sisältävällä ruokavaliolla pitää muistaa juoda riittävästi vettä- ei viiniä?
Ohje (pohja):

2 dl gluteenittomia kaurajauhoja
1 dl gluteenittomia kauraleseitä
0,5 dl kylmäpurstettua oliiviöljyä
1 dl vettä
0,5 tl suolaa
0,5 tl leivinjauhetta

Sekoita kaikki pohjan ainekset kulhossa keskenään ja taputtele kostutetuin käsin voideltuun (pohjan halkaisija 23 cm) piirakkavuokaan.

Täyte:

200 g kanaa
1 sipuli
puolikas paprika
150 g tavallista tai maidotonta juustoraastetta*
3 munaa
2 dl tavallista tai kasvimaitoa
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa

* Itse käytin Lidlistä ostettua lehmän maidotonta lampaanmaidosta valmistettua Manchego juustoa

Ruskista kana. Pilko sipuli ja paprika. Mittaa maito kulhoon ja lisää munat hyvin sekoittaen.  Lisää maitomunaseokseen mausteet ja juustoraaste, sekoita. Lado pohjan päälle kana, sipuli ja paprika. Kaada munamaitoseos täytteen päälle. Tasoita lusikalla. Paista 175 asteessa 35 minuuttia.

Eikö tämä ohje napannut? Ei haittaa, sillä täältä löydät runsaasti blogin muita ruokaohjeita.


2 kommenttia

  1. Anonyymi kirjoitti:

    Ihanaa, kun joku tekee kuitupitoisen gluteenittoman ohjeen. Kiitos. T. Emppu

  2. Satu Sjöholm kirjoitti:

    ❤️❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *