Hae
Kutsu vapauteen

Vähähiilihydraattinen siemenleipä

Olen jo jonkin aikaa kehitellyt siemennäkkärin pohjalta siemenleipää. Siis leipää, jossa olisi erittäin paljon siemeniä (=hyviä rasvahappoja ja muita hyviä juttuja), mutta joka olisi pehmeämpää, paksumpaa (noin 8 mm) ja leipämäisempää. Siemennäkkäriä on tosi ärsyttävä ottaa työmatkoille mukaan evääksi kun se meinaa murentua. Tämä ohje on nyt kolmas versio. Ensimmäinen oli hyvänmakuinen, mutta liian ohut. Toinen oli jo parempi eli paksumpi, mutta rakenne ei ollut paras mahdollinen eli meinasi murentua hieman liian helposti. Ei se nyt syliin tippunut, mutta kuitenkin. Lisäsin ohjeeseen psylliumia tuomaan rakennetta ja kuitupitoisuutta ja nyt leivästä tuli niin hyvää, että ohje on julkaisukelpoinen. Haluan julkaista sellaisia ohjeita, jotka edes omasta mielestäni ovat hyviä. Koska kaikkia ei pysty koskaan miellyttämään, minulle riittää se, että olen itse tyytyväinen ja iso plussa on tietenkin jos joku muukin tykkää. Leipä on vähähiilarinen, viljaton, maidoton, munaton ja hiivaton. Leipä on noin 8 mm paksu eli aika tymäkkää ravintoa.
Olen kuullun liian monta kertaa ihmisen sanovan, että ”Olisin pystynyt noudattamaan viljatonta/gluteenitonta ruokavaliota, mutta se leipä…En vaan pystynyt olemaan leivästä erossa”. Leivästä ei todellakaan tarvitse pysyä erossa edes vähähiilarisella ruokavaliolla, kun vain hieman katsoo mitä aineita taikinaan sekoittelee. Minulle on auennut aivan uusi maailma kun olen alkanut valmistaa itse tehtyä leipää päivittäin. Ei kukaan jaksa tehdä leipää itse vieläpä päivittäin ellei se maistu hyvältä tai jos sen tekeminen on vaikeaa. Sen vuoksi haluan omissa ohjeissani kiinnittää huomiota makuun ja leipomisen helppouteen. Sen lisäksi haluan kiinnittää huomiota kuitupitoisuuteen, joka gluteenittomissa leivissä on usein aivan ala-arvoisella tasolla. Aika usein kaupan gluteenittomiin leipiin on lisätty vielä sokeriakin! Hinta on lisäksi melko korkea, tosin niin on kyllä mantelijauhonkin hinta, jota on lähes jokaisessa leipäohjeessani. Silti itse tehty gluteeniton ja vähähiilarinen leipä tulee huomattavasti halvemmaksi kuin kaupasta ostettu.

Ohje:
2 dl auringonkukansiemeniä
2 dl kurpitsansiemeniä
2 dl pellavansiemenrouhetta
1 dl kuorittua hampunsiemenrouhetta
2 dl mantelijauhoa
7 dl kiehuvaa vettä
1 dl karkeaa psylliumia
1 dl
kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 tl suolaa
Sekoita kaikki aineet kulhossa paitsi psyllium, öljy ja vesi. Lisää 7 dl kiehuvaa vettä ja sekoita. Lisää lopuksi öljy ja psyllium ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä leivinpaperilla vuoratulle pellille kostutetuin käsin tai esimerkiksi kelmun avulla. Taikinasta tulee kokonainen pellillinen leipää. Paista 175 asteessa 45-50 minuuttia.

Miksi karkeaa psylliumia?
Miksi suosittelen käyttämään ohjeissani karkeaa psylliumia. Siksi, koska kokemukseni mukaan hienojakoinen psyllium paakkuuntuu herkästi ja näin ollen joskus käyttäytyy arvaamattomasti. Mikäli kaapistasi löytyy ainoastaan hienojakoista, niin voit toki käyttää sitä, mutta sekoita normaalia huolellisemmin paakkuuntumisen ehkäisemiseksi. Karkeaa psylliumia ja siemeniä voit tilata edullisesti täältä.

HUOM! Blogissa on kymmeniä vhh ruoka-, leipä,- ja herkkuohjeita. Löydät ne kootusti kuvineen täältä.
Seuraa ketogeenistä matkaani facebookissa ja instagramissa
Päivitän myös säännöllisesti blogin uusimpia ketogeenisiä ruokakuvia instagramiin, jonka löydät klikkaamalla tätä linkkiä.
Blogin terveellisiä ruokaohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.
Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.
Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. 
*Postaus sisältää mainoslinkkejä

6 kommenttia

 1. Taru kirjoitti:

  Heips! Ostin kirjasi ja kokeilin siemenleipää, hyvää on, mutta kysyisin vielä miten se parhaiten säilyy ja kuinka kauan?

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Säilyy muutamia päiviä ja itse säilytän huoneenlämmössä ilman mitään pussia ettei se pussi kerää kosteutta. Sitä voi myös pakastaa.

 2. Satu kirjoitti:

  Ohjeessa ei ollut kohotusainetta. Huomasin sen vasta, kun olin tehnyt taikinan valmiiksi. Leivästä tuli raa’an oloinen ja lattea. Ei sellaista kuin kuvassa.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Joo ei nämä VHH leivät kohoa. Leivän kuuluukin olla lattea, mutta ei missään nimessä raaka. Eli
   pidennä paistoaikaa seuraavaksi. Uuneissa on eroja ja myös raaka-aineissa.

 3. Satu kirjoitti:

  Leivän sisältö oli hyvä. Ei ollut kananmunia eikä pähkinöitä. Koostumuskin muuttui kiinteämmäksi jäähtymisen jälkeen.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Kiva kuulla että pidit! Joo näiden VHH leivonnaisten pitää aina vetäytyä ja tiivistyä ennen syömistä. Parhaimmillaan ovat seuraavana päivänä:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *