Hae
Kutsu vapauteen

Saksanpaimenkoiran karvanlähtö- miten selvitä ilman hermoromahdusta?

SAKSANPAIMENKOIRAN KARVANLÄHDÖN SURVIVAL KIT- jep, se on tämän postauksen aihe 😉 Olen kehittänyt viime vuosien aikana itselleni ongelman: rakastan saksanpaimenkoiria yli kaiken, mutta inhoan nurkissa ja sisustusmateriaaleissa pyörivää irtokarvaa- miten ihmeessä niitä karvoja voikaan löytyä IHAN joka paikasta? Vuosien varrella olenkin testaillut karvanlähdön aikana eri harjoja, turkin harjausta (kertarysäyksellä koko koira vai useimmin osa koirasta) ja pesua eri tavoilla/eri aikoina ja  miettinyt sisustusmateriaaleja (sohvat, matot) ja kokeillut vaikka sitä ja tätä, jotta karvanlähdöstä selvitään ilman hermoromahdusta. Haluan, että koti näyttää ainakin päällisin puolin siistiltä, mutta en jaksa ihan jatkuvasti imuroida. Jaan tässä postauksessa muutaman oman vinkkini miten karvanlähdöstä selvitään kivuttomimmin ja olisi mahtava kuulla myös sun vinkit!

 

 

 

saksanpaimenkoiran karvanlähtö- jääkaapissakin karvoja

 

Saksanpaimenkoiran karvanlähtö on suoraan sanottuna h***********n ja se onkin rodun yksi harvoja huonoja puolia. En voisi kuitenkaan elää ilman paimenta, joten asian kanssa on tultava sinuksi ainakin jollakin tasolla. Nuorempana ajattelin, että sille nyt vaan ei voi mitään, että kämppä, vaatteet ja auto on aina täynnä koirankarvaa. No todellakin voi! Siivoamisen lisäksi voi tehdä paljonkin asian helpottamiseksi vaikka tietenkään siitä karvasta ei koskaan pääse kokonaan eroon.  Eli vaikka kuinka imuroi ja pesee lattiat, niin jos asuntoon tehtäisiin ”karvatarkastus”, niin ainahan niitä löytyisi ja mitä mielikuvituksellisimmista paikoista:) Vessanpöntön reunat ovat oikein karvamagneetteja ja niitä löytyy myös yöpöydiltä, korkeista laatikoista, lasivitriinistä, meikkipussista, vaatekaapin ylähyllyltä, jääkaapista ja erityisesti mun suusta ja silmäripsistä 😆

Tuto vaihtaa karvan kaksi kertaa vuodessa ja tekee sen kertarysäyksellä. Kun karvanlähtö on ohi, niin turkista ei irtoa karvaa ollenkaan eli koira ei tiputa karvaa koko aikaa kuten mun edellinen saksanpaimenkoira. Eli suurin osa vuodesta meillä ei ole juurikaan koirankarvaa imuroitavana, mutta karvanlähdön aikana sitä irtoaa sitten senkin edestä.  Karva on laadultaan sileää ja yksittäinen karva on melko paksu eli se ei tartu vaatteisiin eikä mattoihin (paitsi Ikean divaaniin) eli siinä mielessä karvanlaatu on ihanteellinen. Sen sijaan poikani saksanpaimenkoira Karan karvanlaatu on silkkisempää ja yksittäinen karva on ohuempi, joten se tarttuu vaatteisiin ja materiaaleihin paljon tiukemmin.

 

en voi sietää koirankarvoja lattialla, sen sijaan nenän jäljet ikkunoissa ei haittaa pätkääkään

 

Koiran irtokarva haittaa mun niin paljon, että kun me rakennutettiin meidän talo vuonna 2013, niin alakerran laatan väriksi valittiin kiiltävä ja kirjava laatta, jossa ei näy mustat (vaaleat näkyy senkin edestä) koiran karvat. Ripottelin karvoja mallilaatalle ennen laatan valintaa. No laatassa ei siis näy Tuton karvat, mutta kaikki nestemäiset pisarat  (vesipisarat ja kuolarähmät) näkyy oikein hyvin, ainakin minun silmääni 😎 Laatta on onneksi tosi helppo puhdistaa eikä pahiten likaantuvien kohtien pyyhkiminen etikkavedellä vie kuin pari minuuttia. Vaikka Tuton karvat ei näykään laatassa, niin en siitä huolimatta enää ottaisi kiiltävää laattaa koira tai yleensäkään mihinkään perheeseen, vaan valitsisin mattapintaisen.

 

 

 

 

opiskelijakämppä täynnä koirankarvaa

 

 

Otin ensimmäisen saksanpaimenkoirani Biancon 21-vuotiaana ja muistan kauhulla miten mun opiskelijakämppä oli aina täynnä koirankarvaa. Tosin se ei haitannut mua tuolloin juuri lainkaan. Käytössä oli onneton karstaharja (muistan sen vieläkin), joka oli ainakin saksanpaimenkoiran turkkiin tehoton. Koira nukkui sängyssä mun kanssa- sänky sattui olemaan iso vesisänky. Se hyvä puoli siinä oli, ettei ollut petaria imuroitavana. Muistan miten se sänky hyllyi ja löllyi kun me siinä nokat vastakkain nukuttiin koirankarvojen seaossa 😆 Sohvana oli vanhemmiltani saatu iso ruskea kulmasohva, joka oli plyysiä. Jokainen karva tarrautui siihen kuin iilimato. Eräänkin kerran yksi poikaystävä kandidaatti katso sohvaa epätoivoisen näköisenä ja sanoi, ettei siinä voi istua kun siinä on niin paljon karvaa. No se siitä romanssista sitten 😛

 

 

sisustusmateriaalit menneet vaihtoon vuosien varrella

 

 

Viime vuosien aikaan sisustusmateriaalit ovat vaihtuneet koiraystävälliseksi tai sellaiseksi, että siivoaminen on mahdollisimman helppoa ja nopeaa. Olohuoneen kangassohva on vaihtunut mustaan Interfacen nahkasohvaan, joka on tosi helppo pyyhkiä ja pitää puhtaana. Joku aivopieru minulle tuli muutaman kuukausi sitten kun ostin  tv-huoneeseen kaksi beigeä kangas divaania. Ne on ihan karvamagneetteja ja tuntuvat imuroivan ilmasta kaikki karvat ja vaikka Tuton karva irtoaa tosi helposti eri materiaaleista, niin noista divaaneista se ei irtoa. Eli niiden imuroiminen on ihan tuskaa, onneksi sentään päällyset voi pestä.

Meillä on myös mattoja, joista karva lähtee helposti imuroimalla vaikka parissa matossa on matala nukkakin. Rakastan VM-carpetin mattoja ja meidän paras matto on pölyämätön, antistaattinen ja sileäpintainen eteisen matto. Rakastan myös meidän keittiön pöydän alla olevaa kulutusta kestävää beigeä sisalmattoa, se on oikein loistava koiratalouteen.

 

 

irtokarvan ja pohjavillan harjaus tehokkaalla halppis turkkikammalla

 

 

Elämääni on helpottanut huomattavasti Tuton karvanlähdön aikaan halppis turkkiharja, jonka olen ostanut biltemasta.  Hinta tuolla harjalla on 15,90. Se on riittävän leveä, todella tehokas ja mikä parasta harjaosa on suora. Käytössä on ollut myös  puolet kalliimpi samantyyppinen vähän kapeampi harja, jonka harjaosan reunat olivat pyöristetyt ja Tuton turkkiin se ei ollut yhtä tehokas. Harja poistaa myös pohjavillan, jota saksanpaimenkoiralla muuten riittää. Turkkikammassa on ihan mahtava hinta-laatusuhde. Harjatessa karvaa irtoaa niin älyttömästi, että harjauspaikkaa on vaihdettava muutaman minuutin välein ellei halua olla karvapilven keskellä (ja silti on)- ehkäpä joku tietää, mitä tarkoitan 🙄

Karvanlähdön aikaan harjaan koiraa säännöllisesti lenkillä umpimetsässä, mutta en joka päivä. Olen kokeillut harjaamista myös sisätiloissa, HAH 😛 En jaksa harjata kerralla koko koiraa, vaan harjaan sen osan turkista muutamana päivänä peräkkäin, jossa on kovin karvanlähtö. Harjaan turkkia kerralla muutaman minuutin ajan tehokkaasti  ja toistan saman osan harjauksen parina kolmena päivänä peräkkäin. Eli yhteensä koko koiran turkki vaatii alle kymmenen lyhyttä, mutta tehokasta harjausta per karvanlähtö. Kun karvanlähtö alkaa olla lopuillaan, niin pesen koiran turkin vielä shampoolla, joka viimeistelee karvanlähdön. Pesun jälkeen loppukin irtokarva irtoaa ja seuraavana päivänä harjaan vielä koko turkin ja loputkin karvat jäävät yleensä metsään.

 

 

Ostin tämän laukun Mustista ja Mirristä peltojälkitreenien palkkamista varten ja huomasin ilokseni, että laukku on kuin tehty turkkikampaa varten.

 

karvanlähdön survivat kit pähkinänkuoressa

 

 

Turkin huolellinen harjaus, pesu ja koiranperheeseen sopivat sisustusmateriaalit ja -valinnat ovat mielestäni tärkeimmät keinot taistelussa koirankarvaa vastaan. Näillä keinoilla meillä ei juurikaan ole koirankarvaa lattioilla edes pahimpina karvanlähtöaikoina (ainahan sitä jonkun verran on) ja mikä tärkeintä, kaksi imurointi kertaa viikossa riittää. Näistäkin imurointikerroista ainoastaan toinen on sellainen, jossa imuroidaan koko talo eli mielestäni päästään kyllä tosi vähällä. Tietenkään saksanpaimenkoiran omistaja ei pääse koirankarvasta koskaan kokonaan eroon ja miksi pitäisikään päästä. Sehän on osa koiran omistajan elämää. Mutta ne divaanit…

 

 

vinkkejä kaivataan divaanien puhdistukseen

 

 

Otan mielelläni vastaan vinkkejä, miten saan irrotettua koiran karvat Ikean Söderhamn divaanista. Divaanien väri on vielä beige, joten mustan koirankarvat oikein loistavat siitä. Imurisuuttimella ne eivät irtoa kunnolla, ei vaikka kuinka hinkkaisi! Kaikilla meillä koiraomistajilla on varmaan omat keinonsa karvahelvettiä vastaan- paljasta omasi 😆 

 

 

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

 

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

 

 

 

2 kommenttia

  1. Jonna / Palasia arjestani kirjoitti:

    Hei, kiitos vinkistä!! Täytyypä käydä meillekin tuollainen ostamassa 🙂 T. mustan sakemannin omistaja

    • kutsuvapauteen kirjoitti:

      Ole hyvä! Mulle on kerrottu myös koiran pohjavillan pesusta. Se menee testiin meillä seuraavaksi:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *