Hae
Kutsu vapauteen

Elinvoiman lisääminen juurichakraa tasapainottamalla

 

juurichakran tasapaino

 

Mikäli Sinulla on aamulla herätessäsi turvallinen tunne, että mitähän kaikkea ihanaa tänään taas tapahtuu ja mitähän upeita lahjoja maailmankaikkeus on tälle päivälle kohdalleni varannut, on juurichakrasi todennäköisesti tasapainossa. Mikäli taasen heräät pelokkaana ja ahdistuneena, että mitähän tämäkin päivä taasen tuo tullakseen, kärsit todennäköisesti juurichakran epätasapainosta. Kun energia virtaa juurichakrassa vapaasti, ihminen on luottavainen ja tuntee olonsa rakastetuksi- oikeat asiat tapahtuvat oikeaan aikaan ja aina tarkoituksella<3
 
Olen viime päivien aikana jälleen lueskellut Sonia Choquetten Löydä todellinen tasapainosi kirjaa, johon palailen aina muutaman vuoden välein. Kirja on yksi lemppareistani, sillä se sisältää todella helppoja käytännön harjoituksia chakrojen tasapainottamiseen. Chakrojen tasapainottaminen ei todellakaan ole mitään tähtitiedettä eikä lootusasennossa istumista pelkästään vaan käytännön asioita ja asioiden tiedostamista. Tässä postauksessa käsittelen juurichakraa, joka vie meidät varhaislapsuutemme kokemuksiin. Harvalla, jos kenelläkään, meistä on ollut täydellinen lapsuus vaan elämä on antanut meille haasteita kohdattavaksi, jotta oppisimme ja kasvaisimme. Mikäli emme ole tiedostaneet tiettyjä oppeja ja asioita on jäänyt käsittelemättä, on juurichakraan jäänyt todennäköisesti tukkeumia. Chakra voi toimia vajaalla teholla tai yliaktiivisesti ja epätasapainoa vaikuttaa negatiivisesti sekä tunne- että fyysiseen kehoon.
 

Juurichakraan liitetään perusturvallisuuden tunne ja sen väri on kirkkaan punainen

 
Juurichakra on ensimmäinen seitsemästä kehon energiakeskuksesta eli chakrasta ja se sijaistee selkärangan alaosassa sukuelinten alueella ja sen väri on kirkkaan punainen. Chakran tehtävänä on perustarpeiden tyydyttäminen, jotta elämä voi jatkua. Stressi ja tunteet purkautuvat ulos juurichakran kautta ja se ankkuroi meidän fyysiseen elämään. Juurichakraan liitetään perusturvallisuuden tunne, joka tuntuu lujana maana jalkojen alla ja materiaalisella puolella elämässä selviytymisenä. Asioiden alulle paneminen, toiminta ja kyky saada asioita päätökseen tai valmiiksi heijastaa juurichakran energian virtausta. Mikäli chakra on tasapainossa, on olo turvallinen eikä ihminen turvaudu ulkoisiin asioihin, kuten rahaan, ulkonäköön tai muihin ihmisiin. Luottamus elämään säilyy myös kaaoksen keskellä ja usko siihen, että elämä antaa vain kaikkein parasta ja kaikilla asioilla on oma tarkoituksensa. Juurichakran harmoninen toiminta näkyy myös tasaisena mielialana ja energiatasona pitkin päivää. 
 

Juurichakran epätasapaino: pelot, perusluottamuksen puute, elämä pyörii liikaa ulkoisten asioiden ympärillä

 

 
Koska elämä on alati muuttuvaa, juurichakra menee helposti epätasapainoon. Tällöin elämä tuntuu pelottavalta, ympärillä olevat ihmiset epäluotettavilta ja ajatuksia hallitsee selviytymiseen liittyvät pelkotilat. Perusluottamuksen puute tuntuu epävarmuutena, ahdistuksena, hyljätyksi tulemisen tunteena ja turvattomuutena. Luottamus siihen, että maa jalkojen alla kantaa muuttuu peloksi siitä, että joku vetää maton jalkojen alta. Juuricrakran ylitoiminta ilmenee ylenpalttisena itseensä keskittymisenä, joka saattaa ilmetä esimerkiksi liiallisena treenaamisena tai ulkonäköön keskittymisenä. Materialismi, tarve kontrolloida muita ihmisiä tai kärsimättömyys ovat myös merkkejä ylitoiminnasta. Epätasapainosta johtuvia fyysisiä vaivoja voivat olla esimerkiksi krooninen selkäkipu, iskias, suonikohjut, peräsuolen syöpä/kasvaimet, virtsatietulehdukset, sukupuolielimiin liittyvät ongelmat, masennus ja immuunijärjestelmän häiriöt (Myss, 1997:81).
 

Juurichakran tasapainottaminen

 
Juurichakraa voidaan tasapainottaa esimerkiksi seuraavilla asioilla: 
 
 • liikunta, jossa jalat koskevat maata
 • puutarhatyöt ja kasvit sisällä
 • chakrameditaatio
 • jooga
 • hieronta
 • jalkojen hierominen/öljyäminen, jalkakylvyt
 • kodin siivoaminen ja siistinä pitäminen, tavaroiden järjestely
 • punaisten vaatteiden pitäminen
 • terveellinen ruoka ja sen valmistaminen itse
 • ajan viettäminen oman perheen parissa
 • sovun tekeminen riitatilanteissa
 • rehellinen elämänasenne ja vastuunkantaminen
 • kotieläimet
 • alkuperäiskansojen musiikki
 • paitsuli, seetri, sypressi ja vetiveria eteerisenä öljynä
 • maassa /kalliolla makaaminen
 • puiden halaaminen ja luonnossa liikkuminen
 • ruoista punainen ruoka, juurekset ja inkivääri 
 

Omia kokemuksiani juurichakran tasapainottamisesta

Omalla kohdallani ehdottomasti voimakkain juurichakran tasapainottaja on ajan viettäminen saksanpaimenkoirani kanssa. Palveluskoiraharrastus, jossa vietetään runsaasti aikaa metsässä on erittäin maadoittavaa ja tasapainottavaa. Metsäjälkikisoissa olen yksin metsässä koiran kanssa ja silloin on pakko luottaa koiraan ja siihen, että ainoastaan se pystyy jäljestämään jälkeä ja näin ollen viemään meidät pois metsästä. Vahva suhde oman koiran kanssa, ympäröivä luonto ja tavoitteellinen harrastaminen on todella maadoittavaa. 
 
Hieronta on toinen erittäin miellyttävä keino tasapainottaa juurichakraa. Käyn hierojalla ja hieromme mieheni kanssa toisiamme viikoittain. Kun perustani järkkyy, huomaan jatkuvasti työntäväni jalkojani mieheni syliin ja pyydän häntä painelemaan jalkapohjiani. Myös jooga on erittäin maadoittavaa ja metsässä lenkkeily koiran kanssa.
 
Nuorena opiskelijana kun olin muuttanut pois kotoa, huomasin, että vaatekaappini pursusi kirkkaan punaisia paitoja. Aina kun perusta on järkkynyt elämässäni, olen pitänyt punaisia vaatteita normaalia enemmän. Yhdessä vaiheessa halusin ehdottomasti vuorata itseni kultakoruilla, niitä oli paljon ja joka puolella. Se on ollut yksi tapa vahvistaa juurichakraa. En sitä tuolloin tietenkään ymmärtänyt. On ollut myös ajanjaksoja, jolloin olen kuunnellut päivittäin alkukantaista intiaanimusiikkia, joka on resonoinut jokaisen soluni kanssa tai huolehtinut siitä, että kodissa on aina punaisia ruusuja keittiön pöydällä. 
 
Juurichakrani menee helposti epätasapainoon ellen ehdi viettää tarpeeksi aikaa perheeni kanssa. Tällöin minusta tulee helposti alakuloinen, pelokas eikä mikään ulkoinen asia tuo tyydytystä sielulleni. Pienikin hetki perheen jäsenten seurassa tasapainottaa oloani ja sillä jaksaa taas pitkän aikaa. Tekstiviesti tai puhelimessa puhuminenkin auttaa ellei pysty fyysisesti olemaan yhdessä.
 
Yksi miellyttävä keino tasapainottaa perustaa on myös erittäin terveellisten smoothien nauttiminen. Kun lataa smoothieseen runsaasti ravinteita sisältäviä aineosia, on se suuri rakkauden osoitus mielelle ja keholle. Myös jalkojen rasvaus iltaisin on yllättävän maadoittavaa, mikäli sen tekee tietoisesti. 
 
Mitkä ovat sinun keinosi tasapainottaa perustaasi?
 
 
 
 

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

 

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin jooga-, meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.