Hae
Kutsu vapauteen
Kaupallinen yhteistyö

Valmistuminen- mitäs sitten?

Kaupallinen yhteistyö: https://www.palautumiskoulupro.fi https://tampereenkesayliopisto.fi

valmistuminen- mitäs sitten?

 

 

Valmistuin toissa viikolla Palautumisohjaajaksi. Olen viimeisen 9 kuukauden aikana saanut runsaasti tietoa hermoston toiminnasta ja tasapainottamisesta ja nyt kuuluukin kysymys, että mitä aion kaikella sillä tiedolla tehdä tulevaisuudessa. Itseeni ja omaan elämääni olen toki opit siirtänyt parhaan kykyni mukaan ja tekemistä vielä riittää toki. Ihminen ei voi palautua varastoon, joten siihen pitää kiinnittää huomiota päivittäin ihan niin kuin terveelliseen ruokavalioon ja muihinkin kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyviin asioihin.  Tulevaisuudessa haluan jakaa tietoa myös eteenpäin: seuraajille täällä somessa ja myös työyhteisöille, joille haluaisin alkaa pitämään palautumispäiviä. Mikäli työyhteisössä ei ole turvallinen ja hyvä olla, niin työntekijät eivät pysty palautumaan optimaalisesti: pelko aiheuttaa aina sympaattisen hermoston aktivaatiota, mikä taasen heikentää työhyvinvointia ja jaksamista.

 

 

Lue myös: Luonto parantaa

 

 

 

hormonaalinen reaktio liittyy aina sympaattisen hermoston aktivaatioon

 

 

Palautumisessa ollaan aina tekemisissä autonomisen hermoston kanssa, joka huolehtii elimistön sopeutumisesta eli adaptaatiosta. Sopeutuminen erilaisiin tilanteisiin ja haasteisiin tapahtuu
sympaattisen ja parasympaattisen hermoston osien toiminnalla. Vaikka vaikutukset ovat vastakkaiset, ne eivät kilpaile keskenään, vaan aktivoituvat eri tilanteissa. Sympaattinen hermosto valmistaa toimintaan ja parasympaattinen mahdollistaa levossa energiavarastojen täyttymisen eli palautumisen. Kun elimistö kokee stressiä, niin ensimmäiseksi aktivoituu sympaattinen hermosto, joka lisää tarkkaavuutta ja toimintavalmiutta (taistele-pakene). Sympaattisen hermoston aktivaatioon liittyy aina myös hormonaalinen reaktio eli stressihormoni kortisolin kohoaminen: stressin toisessa vaiheessa aktivoituu hormonivälitteinen hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaisakseli  eli HPA-akseli. Se on tärkeä osa neuroendokriinistä järjestelmää, joka kontrolloi pitkäkestoisia stressireaktioita. HPA-akseli osallistuu siis akuutin ja kroonisen fysiologisen sekä psykologisen stressin säätelyyn. Kun stressaava tilanne on ohi, järjestelmä palautuu normaalitilaan.  Mikäli stressitila pitkittyy, niin se vääristää HPA-akselin toimintaa ja ihminen voi alkaa kärsiä sympatikotonian oireista. Lähde täällä ja palautumisohjaajakoulutuksessa jaettu materiaali.

 

 

Lue lisää postauksia palautumisesta täältä.

 

 

 

mitä palautumisohjaajakoulutuksesta jäi käteen?

 

 

Palautumisohjaajakoulutuksesssa sain tietoa hermoston toiminnan lisäksi hengitystoiminnasta, lyhyt- ja pitkäkestoisesta kuormituksesta, polyvagaalisesta teoriasta,  vagushermosta, vireystilan säätelystä, neuroseptiosta, rentoutumisesta, psyykkisestä itsesäätelystä jne. Sain tietoa myös autonomisen hermoston tasapainottamisesta ja siitä, mikä ero on fyysisellä ja psyykkisellä ylikuormituksella. Minulla on nyt eväitä yksityisten ihmisten ja työyhteisöjen auttamiseen. Tai no, minulla on eväitä auttaa ihmisiä auttamaan itse itseään, sillä muutos lähtee aina ihmisestä itsestään. Minä voi olla tienviitoittajana, kysymysten herättäjänä, kouluttajana ja voin ohjata palauttavia harjoituksia. Kuten olen aikaisemminkin kirjoittanut, niin hermoston tasapainottaminen vie aikaa eikä se tapahdu hetkessä. Se ei ole yksi suoritus muiden suoritusten joukossa, vaan se lähtee pysähtymisestä ja tilanteen tiedostamisesta. Vasta sitten kun tilanne on tiedostettu ja ihminen haluaa muutosta, voin minä ja kollegani ympäri Suomea olla apuna hermoston tasapainottamisessa. PalautumiskouluPRO:n nettisivuilta löytää tietoa palautumisohjaajista, joihin voi olla tarvittaessa yhteydessä.

 

 

Palautumisohjaajakoulutus järjestettiin PalautumiskouluProssa ja Tampereen kesäyliopistossa. Lue lisää koulutuksesta täältä.

 

Tuu instaan: satusjoholm ja 2blackgsd

Kaupallinen yhteistyö: https://www.palautumiskoulupro.fi https://tampereenkesayliopisto.fi

Yksi kommentti

  1. Jasmin kirjoitti:

    Onnittelut valmistumisesta!❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.