Hae
Kutsu vapauteen

Intialaiset lihapullat

Intialaiset lihapullat postaus on jatkoa lupaamalleni intialaisten ruokien ohjeille. Viime viikolla postasin butter chicken eli voikana ohjeen, josta tulikin tosi suosittu. Ohjeen löydät täältä. Olen jo vuosia sitten päättänyt, että alan vähän syvemmin tutustumaan intialaisiin ruokaohjeisiin muutoinkin kuin käymällä syömässä silloin tällöin intialaisessa ravintolassa. Rakastan intialaisen ruoan keveyttä ja makua. Lisäksi on tosi kivaa vaihtelua tehdä perinteisiä kana- ja liharuokia hieman toisella tavalla: ruoan laitto on paljon hauskempaa ja se liian usein esiintyvä hemmettikuntaaspitäätehdäruokaa tunne on loistanut viime aikoina poissaolollaan.

Tosi monessa intialaisessa ruokaohjeessa käytetään seuraavia ruoka-aineita ja mausteita: kookosmaitoa, paseerattua tomaattia, maustamatonta jogurttia, raastettua inkivääriä, valkosipulia, garam masala maustetta, chilia ja koriantelia. Näitä kannattaa ainakin varata kotiin valmiiksi jos meinaa valmistaa jotakin intialaista. Yleensä kastikkeita ei suurusteta vaan kastikkeiden pohjana on usein paseerattu tomaatti ja maustamaton jogurtti- tietenkin ohjeesta riippuen. Itse käytin kuvan lihapullissa Lidlin rotukarjan jauhelihaa, koska sitä sattui löytymään jääkaapista. Voin vain kuvitella miten hyvää tulisi lampaan jauhelihasta, koska naudastakin tuli ihan älyttömän hyvän makuista. Suolaa laitoin teelusikallisen verran lihapulliin ja mielestäni suolan määrää voisi tuosta hieman jopa lisätä.

Olen muokannut ohjetta siten, että se sopii myös maidottomaan ruokavalioon. Eli maidotonta ruokavaliota noudattavat korvaavat turkkilaisen jogurtin soija- tai kaurajogurtilla ja käyttävät rasvana kylmäpuristettua kookosöljyä tai maidotonta voita. Vähähiilarista ruokavaliota noudattavat korvaavat riisin vaikkapa keitetyillä juureksilla. Garam masala maustetta löysin ihan lähi k-kaupasta, joten uskoisin, että sen saatavuus on ihan hyvä.  Lihapullat nautitaan Intiasta tai Pakistanista tulevan pitkäjyväisen basmatiriisin kanssa, jota löytyy ihan normi marketeista.
Mitä ihaninta matkaa intialaisten makujen maailmaan:)
Ohje (lihapullat):

800 g karitsan tai naudan jauhelihaa
4 valkosipulin kynttä
2 sipulia
2 kananmunaa
1 dl tuoretta koriantelia
2 tl garan masala maustetta
2 tl tai enemmän raastettua tuoretta inkivääriä
ripaus chilijauhetta
1 rkl koriantelijauhetta
1 rkl voita tai kookosöljyä paistamiseen
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Kuullota pieneksi pilkottu sipuli rasvassa pari minuuttia. Lisää joukkoon valkosipuli, korianterijauhe, garam masala, inkivääri ja chili. Sekoita hyvin. Nosta seos sivuun ja anna sen hieman jäähtyä.

Sekoita jäähtynyt sipulisilppu, kananmunat ja silputtu korianteri jauhelihaan. Mausta jauhelihataikina suolalla ja mustapippurilla. Pyörittele kostutetuin käsin taikinasta haluamasi kokoisia lihapullia. Paista lihapullat rasvassa suuressa paistinpannussa tai parilalla kypsiksi.


Tomaattikastike

3 dl turkkilaista-, soija- tai kaurajogurttia
500 g paseerattua tomaattia
1 rkl voita tai kookosöljyä
3 valkosipulinkynttä
1 kanelitanko
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
2 tl garam masala maustetta
ripaus chilijauhetta
1 tl suolaa

Sulata rasva ja laita kanelitanko maustumaan rasvan sekaan. Lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli, inkivääri, garam masala ja chili. Sekoita hyvin ja anna kiehua muutama minuutti. Sekoita joukkoon jogurtti ja paseerattu tomaatti. Kiehauta.

Lisää kypsät lihapullat kastikkeen sekaan ja anna kiehua muutama minuutti miedolla lämmöllä. Ripottele kastikkeen päälle silputtua koriantelia.

Täältä löydät lisää blogin ruokaohjeita.


Yksi kommentti

  1. Anonyymi kirjoitti:

    Tein juuri äsken ohjeen mukaan karitsan jauhelihasta, oikein maukkaita olivat,mikä olisi hyvä lisuke ruoalla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.