Hae
Kutsu vapauteen

Cutrin sensitive hiustenhoitotuotteet testissä

 
 
Minulla on pitkään etsinnässä sellaiset hiustenhoitotuotteet, joissa on mahdollisimman vähän kemikaaleja ja joissa ei olisi lainkaan yleisimmin herkistäviä aineosia. En ole altistunut  millekään kosmetiikassa käytetylle aineosalle, mutta en halua kuormittaa kehoani ylimääräisillä kemikaaleilla. Sokoksella minulle suositeltiin Cutrinin Sensitive sarjaa ja sainkin testattavaksi Cutrinilta 4 hiustenhoitotuotetta.
 
Cutrin Sensitive sarja on täysin kotimainen sarja, joka on ensimmäisenä Suomessa saanut Allergia- ja astmaliiton allergiatunnuksen. Kriteerit ovat tunnetusti tiukat eikä tuote saa sisältää mitään yleisimmin allergisoivaa aineosaa, hajusteita, väriaineita, parabeeneja tai silikoni- ja mineraaliöljyjä . Tuotteen pitäisi olla hellävarainen iholle, hiuksille ja hengitysteille. Hoitotuotteiden hoitava aineosa on pellavauute.
Yleisimmät kosmetiikassa käytetyt allergian aiheuttajat ovat säilöntäaineet isotiatsolinoli ja metyyli-isotiatsolinoli sekä hajusteet citronellol, farnesol ja limonene. Tästä linkistä voi käydä lukemassa kosmetiikan säilöntäaineista ja allergiasta: https://www.kosmetiikka-allergia.fi/prime_12.aspx.  Noin 500 suomalaista herkistyy vuosittain metyyli-isotiatsolinonille, jota käytetään esimerkiksi ihovoiteissa, hiuskosmetiikassa ja puhdistusaineissa. Euroopan unioni on kieltämässä aineen käytön ainakin osittain, mutta joskus tätä säilöntäainetta saattaa olla tuotteessa vaikka aineosaa ei mainitakaan aineosaluettelossa. EU komission tiedekomitea suositteli joulukuussa 2013, että metyyli-isotiatsolinonin käyttö tulisi kieltää ja kosmetiikkateollisuuden edunvalvontajärjestö Cosmetics Europe on antanut suosituksen, jonka mukaan metyyli-isotiatsolinonia ei tulisi käyttää iholle jäävissä tuotteissa. Kuitenkin tätä aineosaa löytyy vielä monesta tuotteesta, jota ihmiset saattavat käyttää päivittäin tietämättä sen allergisoivasta vaikutuksesta.
 
Testissä olleet tuotteet ja omat käyttökokemukseni
 
Minulla oli testissä 4 tuotetta, joiden käyttökokemuksista kerron teille seuraavaksi. Eli ensiksi kerron valmistajan kuvauksen ja sen jälkeen oman kokemukseni tuotteesta. Omat hiukseni ovat puolipitkät (pitkäksi kasvanut polkkatukka) ja luonnon taipuisat. Ennen kuin aloin käyttämään tuotteita, huomasin, että kaikissa neljässä tuotteessa oli suhteellisen vähän aineosia, mikä on pelkästään hyvä asia mikäli haluaa välttää kemikaalikuormaa. Tarkistin vielä itse kaikkien tuotteiden aineosat eikä niissä ollut mukana yleisimmin herkistäviä aineosia.  Tiesin kyllä ettei niitä voi olla, jos ovat saaneet allergia- ja astmaliiton allergiatunnuksen, mutta tulipan tehtyä.  Kaikissa tuotteissa oli suihkuttaessa mieto tuoksu, joka hävisi kun tuote oli kuivunut ja kaikki tuotteet kuivuivat nopeasti. Kahdesta tuotteesta kirjoitin ylös kaikki aineosat selityksineen, koska on ihan mielenkiintoista tietää mitä nämä ihmeelliseltä kuulostavat aineosat oikeasti ovat ja mihin tarkoitukseen niitä käytetään.
 
Sensitive finish it hairspray on hajusteeton viimeistelykiinne, jonka luvataan antavan erittäin voimakkaan pidon ja vahvan tuen kampauksen viimeistelyyn. Pitäisi kuivua nopeasti ja harjautua helposti pois hiuksista.
 
Aineosaluettelo:
 
alcohol denat (denaturoitu alkoholi, liotin)
butane (ponneaine)
iso butane (ponneaine)
propane (ponneaine)
acrylates/t-butylacrylamide copolymer (kalvonmuodostajapolymeeri)
aminomethyl propanol (PH:n säätelijä)
aqua (vesi)
betaine (viskositeetin säätäjä)
panthenol (B5-vitamiini)
isohexadecane (?)
citric acid (sitruunahappo, PH:n säätelijä)
 
Oma kokemukseni tuotteesta: aineosaluetteloon oli merkitty 11 aineosaa ja kun vertailin muihin hiuslakkoihin, saattoi niissä helposti olla 27 eri aineosaa eli tuo 11 on aika vähän. Suihkuttaessa tuotetta siinä oli mieto haju, mutta kuivuessaan tuote oli mielestäni hajuton. Tuote täytti valmistajan lupauksen sillä antoi ainakin minun hiuksiini riittävän pidon kuitenkaan jättämättä hiuksiin mitään inhottavaa lakkakerrosta. Tästä iso plussa! Kuivui nopeasti ja lähti harjaamalla hiuksista helposti pois.
 
Sensitive shape it haispray on hajusteeton työskentelykiinne eli hiuksia voi työstää ja muokata vielä hetken ajan kiinteen suihkutuksen jälkeen. Lopputuloksen pitäisi olla kiiltävä, joustava ja pitävä ja kiinteen pitäisi harjautua helposti pois hiuksista.
 
Oma kokemukseni tuotteesta: aineosaluettelossa oli 11 aineosaa kuten edellisessä työskentelykiinteessä. Tykästyin kovasti tähän tuotteeseen, sillä hiuksia todellakin pystyi hyvin muokkaamaan tuotteen suihkutuksen jälkeen. Ei jättänyt hiuksiin silmillä havaittavaa kerrosta ja harjautui helposti pois hiuksista. Suihkuttaessa havaitsin miedon tuoksun, mutta tuotteen kuivuttua on hajuton. Ei jättänyt hiuksia tahmeaksi vaan hiukset olivat luonnollisen tuntuiset.
 
Sensitive multispray on voimakkaan tuen antava hajusteeton monitoimisuihke, joka suojaa lämmöltä, antaa volyymia, tukea, pitoa ja kiiltoa. Lupaa antaa myös rakennetta tyvestä latvaan ja on erinomainen rullakampausten pohjalle.
 
Aineosaluettelo:
 
alcohol denat (denaturoitu alkoholi)
aqua (vesi)
VP/VA copolymer (rakenteeseen vaikuttava polymeeri)
PVP (denaturoituun alkoholiin liotettu poly
vinyylipyrrolinodi-kopolymeerihartsin ja vinyylilalkoholin  seos)
glyserin (glyseroli, kosteuttaa)
PEG/PPG-18/18 dimethicone (polymeeri)
cetrimonium chloride (ammonium suola, ehkäisee sähköisyyttä)
triethyl citrate (trietyylisitraatti, luonnon deodoroiva aktiiviaine, joka laskee pH-arvoa iholla ja vähentää näin hikoilua ja siihen liittyviä epämiellyttäviä hajuja).
 
Oma kokemukseni tuotteesta: aineosaluettelossa oli 8 aineosaa. Aivan ihana tuote ja antoi todellakin kaikkea sitä mitä lupaa! Hiukset eivät ole yhtään tahmaiset eikä suihkeen kuivuttua ole havaittavissa mitään tuoksua. Helppo suihkuttaa ja kiva pieni käteen sopiva pullo, joka mahtuu hyvin käsilaukkuun. Ehdoton suosikkini!
 
Sensitive dry shampoo on hajusteeton kuivashampoo herkälle hiuspohjalle ja kaikille hiustyypeille. Sopii myös tummille hiuksille. Raikastaa ja antaa ryhtiä hiuspesujen välillä sekä antaa rakennetta ja volyymia kampausten pohjalle. Nopea ja helppo käyttää.
 
Oma kokemukseni tuotteesta:  aineosaluettelossa 9 aineosaa. Antaa todellakin volyymia ja rakennetta ja toimii hieman likaisiin hiuksiin niitä raikastaen. Loistava niihin tilanteisiin kun hiukset pitäisi pestä, mutta kun ei ehdi tai jaksa. Itse käytän tätä yleensä siten, että suihkutan hiusten tyveen ja hieron hiuksiin. Sen jälkeen laitan hiukset kiinni nutturalle tai ponnarille. En käyttäisi peräkkäisinä päivinä vaan pesen hiukset aina sinä päivänä kuin olen käyttänyt kuivashampoota sillä tuote ei tietenkään vastaa normaalia shampoo pesua ja ainakin minun hiukset jättää hieman tahmaisen tuntuiseksi. Suihke imeytyy hyvin tummiinkin hiuksiin jättämättä vaaleaa puuterimaista väriä. Mukava käteen sopiva pullo.
 
Kiitos Cutrin! Hienoa, että olette kehittäneet sarjan, joka sopii herkille ihmisille ja niille, jotka haluavat välttää turhia kemikaaleja. Olen aivan vakuuttunut, että tulevaisuudessa tämän tyyppisille tuotteille on yhä enemmän tilausta; mitä enemmän kemikaalikuormaa pystyy välttämään, sitä parempi.
 
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *