Hae
Kutsu vapauteen

Mascarpone sämpylät- VHH, gluteeniton ja munaton


Blogissa alkaa olla jo paljon leipäohjeita. Miten tämä poikkeaa muista ohjeista vai poikkeaako mitenkään? Joo ja kyllä. Ensinnäkin tässä ohjeessa on käytetty HIIVAA ja toiseksi nämä sämpylät leivotaan ihan käsin eli kädet sotkeutuu. No, ei ehkä ihan paras myyntipuhe näin bloggarilta, mutta tottahan tuo kaikki on. Tämä on siis ihka ensimmäinen hiivaa sisältävä leipäohjeeni ja missään muussa ohjeessa ei käsiä sotketa vaan taikina lusikoidaan nopeasti pellille. Mutta mutta, kaikki ohjeet ei voi olla samanlaisia eikä samankaltaisiakaan. Nämä sämpylät ovat todella pehmoisia ja hurmaavan makuisia. Ajatelkaa, jopa eräs nimeltä mainitsematon terveysruokakammoinen tuttavani pisteli poskeensa monta sämpylää kun oli niin hyvää. Ja sitten kohdisti epäilevästi katseensa minuun kysyen, että ei kai näissä vaan ollut mitään…??? Ei ollut, siis siemeniä. Siis tässä ohjeessa.
 


Sämpylät ovat vähähiilarisia jos vertaa normisämpylöihin. Mikäli haluat vähentää hiilarimäärää entisestään, korvaa gluteenittomat jauhot mantelijauhoilla. Kaurahiutaleetkin sisältävät hiilareita 47 g/100 g, mutta ovat tosi kevyitä eli desi kaurahiutaleita painaa noin 40 g. Maidottomia sämpylöitä näistä ei kannata alkaa väkisin vääntämään korvaamalla mascarpone jollakin maidottomalla versiolla, koska italialainen tuorejuusto on just se juttu tässä ohjeessa. Se antaa ihanan pehmeän maun sämpylöille ja sitä löytyy ihan tavallisista ruokakaupoista juustohyllyltä. Lisäksi sämpylät ovat gluteenittomia ja munattomia. Viljattomia ne eivät ole koska sisältävät kauralesettä.Ohje (18 sämpylää, halkaisija 7-8 cm):


3 dl kiehuvaa vettä
125 g mascarpone tuorejuustoa
0,5 tl suolaa
2 dl mantelijauhoa
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl gluteenitonta kauralesettä
2 rkl psylliumia
kuivahiivaa (vajaa pussillinen)

Keitä vesi ja sekoita kuuman veden joukkoon tuorejuusto. Sekoita niin kauan, että vesi on käden lämpöistä ettei hiiva pala. Lisää suola, jauhot ja lopuksi hiiva, joka on sekoitettu pieneen jauhomäärään. Anna taikinan turvota hetki ja pyörittele taikinasta pyöreitä sämpylöitä. Anna turvota vielä hetki ennen uuniin laittoa. Paista 225 asteessa noin 15-20 minuuttia.

 

10 kommenttia

 1. Marika Vänskä kirjoitti:

  Onko taikinaa helppoa käsitellä? Kun joskus nää gluteenittomat taikinat ovat aikamoisia pyöritellä…Näyttävät kyllä hyviltä,täytyy tytölle joskus leipasta näitä.:)

 2. Anonyymi kirjoitti:

  Gluteenittomia (hiiva)taikinoita pyöritellessä homma helpottuu, kun laittaa (kertis)kumihanskat käteen ja pari tippaa öljyä. Hieroo viel öljyn hanskojen päälle.

 3. Ritlikki kirjoitti:

  Hyvä idea nuo kumihanskat. Miten paljon tässä ohjeessa olis hiilihydraatteja tai ainakin paljonko tuossa määrässä gluteenitonta jauhoseosta.

 4. Anonyymi kirjoitti:

  Jauhoseosta? Mitä? Jotain viljaa?

 5. Satu Sjöholm kirjoitti:

  On helppo käsitellä, en huomannut mitään eroa ns. normisämpylöihin verrattuna.

 6. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kiitos vinkistä!

 7. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Tässä käytin gluteenitonta tummaa jauhoseosta. Sen voi korvata esimerkiksi kookosjauhoilla ellei sitä halua käyttää.

 8. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Gluteenittomassa jauhoseoksessa on hiilareita 78g/100g. Mikäli haluat vähähiilarisemman, voit korvata sen mantelijauhoilla siten, että laitat esim. 3 dl mantelijauhoja ja yhden desin glut. jauhoseosta tai muuta jauhoa. Hiilarimäärien laskemisen lopetin jokin aika sitten postauksissa.

 9. Riikkaliisa kirjoitti:

  Kiitos ohjeesta. Tosi hyviä tuli.

 10. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Ole hyvä❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.