Hae
Kutsu vapauteen

Ketoruokavalion terapeuttiset vaikutukset: puhdas keto vs dirty keto

Kuvassa näette ketoruokavalion makrojakauman, joka näyttää hyvin erilaiselta rasvan ja hiilihydraattien suhteen kuin ns. perinteinen lautasmalli. Vaikka olenkin jo vuosien ajan noudattanut ketoruokavaliota ja olen ketovalmentaja, niin en ole koskaan halunnut lietsoa vastakkainasettelua ketoruokavalion ja virallisten ravitsemussuositusten välillä. Se ei vaan ole koskaan ollut mun juttu. Musta ei löydy populistia hakemallakaan. Mutta on siihen myös muitakin syitä, joista tärkein on se, että uskon vilpittömästi,  että molempia ruokavalioita voidaan noudattaa fiksusti tai ei fiksusti. Tiedän myös, että kumpikaan ruokavalio tai yleensäkään mikään ei sovi kaikille ihmisille. Toisille virallisten suositusten mukainen hiilihydraattimäärä on vaan auttamattomasti liikaa ja ihminen voi kokonaisvaltaisesti paremmin rajoittaessaan niiden määrää. On myös ihmisiä, jotka eivät saa ketoruokavaliosta toivottavia terveyshyötyjä pitkälläkään aika välillä, jolloin on ihan turha rajoittaa ruokavaliotaan tarpeettomasti.

 

Katsele ilmaiseksi keto reseptejä täältä.

 

 

ruokavalion rajoittaminen ei tunnu rajoittamiselta

 

Miksi sitten lukuisat ihmiset minä mukaan lukien rajoitan ruokavaliotani vapaaehtoisesti ja olen toiminut näin jo useiden vuosien ajan? Monestakin syystä, mutta haluan kuitenkin heti tähän alkuun todeta sen, että sen jälkeen kun on päässyt sisään ketoruokavalioon ja siitä on tullut elämäntapa, niin keto ei tunnu kovinkaan rajoitetulta ruokavaliolta. Oikeastaan kaikki se höttö ja mun mielestä turha vaan karsiutuu pois. En ole koskaan erityisemmin pitänyt vaikkapa riisin tai perunan mausta ja mulle on ollut ihan luonnollinen valinta korvata ne kasviksilla. Näin olen tehnyt jo vuosikymmenten ajan enemmän tai vähemmän säännöllisesti. Toki on olemassa muitakin hiilareita kuin peruna ja riisi, mutta nämä 2 nyt esimerkkinä. Todellisuudessa ketoruokavaliolla on kuitenkin melko rajoittunut ruokavalio, koska yksi makroravintoaineryhmä jää lähestulkoon kokonaan pois ruokavaliosta.

 

 

keton terapeuttiset vaikutukset

 

Ketoruokavalion suureen suosioon vaikuttavat todennäköisesti 2 asiaa: sen terapeuttiset vaikutukset ja tehokkuus painonhallinnassa. Monet meistä saavat ketoruokavaliolla merkittäviä terveyshyötyjä, joista haluan mainita muutamia: matala-asteisen tulehduksen sammuminen, veren kolesteroli- ja rasva-arvojen parantuminen, kroonisten sairauksien helpottaminen tai remissio (reuma, suolistosairaudet, migreeni jne.). Monella KETO RISE UP verkkokurssilaisilla krooninen unettomuus on helpottunut muutamassa viikossa, mistä olen ollut erittäin kiitollinen. Energiatasojen kohoaminen ja keskittymiskyvyn parantuminen on myös yleistä. Osa näistä terveyshyödyistä johtuu todennäköisesti painonpudotuksesta,  osa insuliiniresistenssin helpottamisesta, osa siitä, että ketoruokavalion myötä ruokavaliosta poistuu mahdollisia allergeeneja. On myös tärkeää todeta, että kaikki eivät näitä terveyshyötyjä saa ketoruokavaliolla: on myös ihmisiä, joilla kolesteroliarvot huononevat pitkälläkin aikavälillä ja joille ketoruokavalio ei tuo toivottavia terveyshyötyjä. Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että keto on erittäin terapeuttinen ruokavalio niille ihmisille joille se sopii. Ja useimmille sopii- ainakin jos sitä toteutetaan järkevästi ja turvallisesti.

 

puhdas keto vs dirty keto

 

Tästä päästäänkin seuraavaan aiheeseen, jota tulen jatkossa täällä blogissa ja instassa @satusjoholm avaamaan enemmän. Mutta nyt muutama sananen siitä, mikä mun mielestä on järkevää ja turvallista ketoa. Dirty ketolla tarkoitetaan ketoruokavaliota, jossa hiilihydraatit korvataan pääsääntöiseti sellaisilla elintarvikkeilla, jotka sisältävät prosessoituja ja keinotekoisia makeutusaineita elintarvikkeita kuten valmisruokia, makkaraa, kalorittomia juomia jne ja jossa ruoan laadun sijaan kiinnitetään huomiota ainoastaan hiilareiden määrää. Se että ketoruokavaliolla nautitaan silloin tällöin pala stevialla ja karppisokerilla makeutettua ketoherkkua tai makkaraa ei todellakaan tee ruokavaliosta dirty ketoa. Mielestäni dirty keto on ehkä julminta mitä ihminen voi keholleen tehdä. Se on pahimmillaan kehon näännyttämistä ja tässä perustelu: keho parka ei voi mitenkään saada riittävästi vitamiineja ja hivenaineita prosessoiduista elintarvikkeista, josta aivan varmasti seuraa pidemmällä aika välillä terveyshaittoja. Pahimmassa tapauksessa noudatetaan myös liian matalakalorista dieettiä, jolloin kehoa näännytetään oikein kunnolla ja monella tapaa.

 

Summa summarum: ketoruokavalio on järkevästi toteutettuna erittäin terapeuttinen ruokavalio, joka sopii useimmille ihmisille. Se kenelle se sopii, selviää testaamalla. Mikäli et ole saanut ketoruokavaliolla toivottuja terveyshyötyjä, niin kannattaa miettiä sisältääkö ruokavaliosi liikaa prosessoituja elintarvikkeita. Se ei tarkoita täydellistä ehdottomuutta ja fanaattisuutta, vaan ennemminkin puhdasta maalaisjärjen käyttöä.

 

Ketovinkkejä ja kasvojoogaa instassa @satusjoholm

 

TULE MUKAAN suositulle KETO RISE UP VERKKOKURSSILLE

 

Laihdu pysyvästi, energisoidu ja palaudu paremmin koulutetun valmentajan ohjauksessa. Mukana jo satoja osallistujia! Osta hyvää palautetta saanut verkkokurssi vielä ALE hintaan täältä: https://www.campwire.com/buy_flexible/7f37143f-bb8c-42e8-bd8d-45d0da8d327a

 

TILAA SUPER SUOSITTU VHH RUOKA- JA HERKKUOHJEITA KIRJA  TÄÄLTÄ.

 

4 kommenttia

 1. Sani kirjoitti:

  Hei

  Tilasin kirjan kun ei aina viitsi tätä nettiä lärätä kokatessa ja printatut paperit on aina ties missä. Mitähän uutta sitä ekaks kokeilis loman kunniaksi?

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Toki kirja on kivempi käyttää kun netti. Itsekin tykkään katsoa ohjeita enemmän kirjasta.
   Kokeile vaikkapa karppirullaa:)

 2. Päivi Kinnunen kirjoitti:

  Olen ollut kolmisen vuotta vhh-/ketoruokavaliolla. Arjessa olen pääsääntöisesti pitäytynyt erossa hiilareista, mutta nyt viimeisimmän puolen vuoden aikana olen repsahdellut enemmänkin ja tämän kesän aikana oikein huolella… Nyt taas ryhdistäydyn. Jäin miettimään mainitsemiasi kolesteroliarvoja: kävin 6 kk sitten verokokeissa ja ldl oli 7.4, hdl 2.9 ja triglyt 0.9. Herkkä crp 0.3 eli sitä ei käytännössä lainkaan. Onko sinulla jotain ajatuksia tästä? Minulla on ensi vkolla työterveyslääkäri ja pelkään jo ennalta kolesterolikeskustelua 🙄

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Kiitos viestistä Päivi:) En ota lainkaan kantaa terveydellisiin asioihin, koska en ole terveydenhuollon ammattailainen.
   Sen voin kuitenkin sanoa, että joillakin henkilöillä veriarvot paranevat ja joillakin huonontuvat pitkällä aikavälillä.
   Itselläni ne ovat parantuneet. Tsemppiä kovasti ja tervetuloa KETO RISE UP verkkokurssille:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.