Hae
Kutsu vapauteen

VHH sokerimunkit

*Sisältää mainoslinkkejä

VHH sokerimunkit vappupöytään

 

Tässä on vapuksi VHH sokerimunkki ohje, olepa hyvä:) Vappu on yhtä suuri kuin munkit ja sima vaikka en itse kummastakaan suoraan sanottuna piittaakaan. Ajattelin kokeilla kuitenkin onnistuisiko munkin teko vähähiilarisena eli aloitin ihan helpommasta päästä?? Kun olin lapsi, niin meillä oli kotona kotiapulainen nimeltä Eila. Eila paistoi joka perjantai ison kasan munkkeja ja leipoi sämpylöitä. Vieläkin jotkut lapsuuden ystäväni muistavat ne ihanat munkit ja sen tuoksun mikä tuli ovella vastaan kun tultiin koulusta (meille yleensä tuli perjantaina ystäviä kylään). Minä taasen en ole eläissäni paistanut edes normi munkkeja- jotenkin tuo kuuman rasvan kanssa läärääminen ei ole ollut minun juttuni. Ajattelinkin, että  jos munkin paisto onnistuu minulta, niin sitten se onnistuu myös Sinulta?

 

 

Rehellisesti sanottuna pelkkä ajatus munkin uppopaistamisesta aiheutti etukäteen kauhun väristyksiä ja näin tilanteen sieluni silmin seuraavasti: keittiö on yltäpäältä rasvassa, minulla pari palovammaa, joista osa tietenkin kasvoissa, palohälytin huutaa täysillä, koska kämppä on täynnä savua. Koira ulvoo, koska palohälytin huutaa. Minä yritän sammuttaa palohälytintä, rauhoittaa koiraa ja sillä välin munkit kärähtävät rasvassa. Todellisuus: sain palovamman sormeeni jo ennen kuin aloin paistamaan munkkeja, mutta se jäi ainoaksi. Kämppä ei todellakaan ollut rasvassa, koska rasva ei räiskynyt lainkaan. Muutoinkin uppopaistaminen oli paljon siistimpi juttu kun olin ajatellut. Lopputulokseenkin olin tyytyväinen: eivät nämä vedä vertoja Eilan munkeille, mutta ne olikin tehty vehnäjauhoista ja valkoisesta sokerista (seli seli). Mutta minä menin epämukavuusalueelleni ja onnistuin.

VHH sokerimunkit sopivat myös viljattomaan ja maidottomaan ruokavalioon

VHH sokerimunkit ovat siis vähähiilarisia, viljattomia ja maidottomia (käytä kookos- tai soijakermaa). Voit tehdä kuorrutuksen sokerista tai vaikkapa tummasta suklaasta. Vähähiilarisia sokerivaihtoehtoja ovat karppi- ja koivusokeri, jotka kannattaa aina pyöräyttää blenderissä ennen käyttöä etteivät ne narsku hampaissa. VHH suklaakuorrutteen saat käyttämällä mahdollisimman tummaa suklaata. Muistathan, että mikäli käytät lupiinijauhoja, niin munkkien väri on kellertävä. Mikäli et halua käyttää lupiinijauhoja, niin muita vhh jauho vaihtoehtoja ovat manteli- ja kookosjauho. Itse en ole kokeillut noita jauhoja tässä ohjeessa. Itse paistoin munkit ihan munkinpaistorasvassa kun halusin pelata varman päälle. Olisiko mahdollista käyttää paistamiseen terveellisempiä rasvoja- en tiedä. Sen tiedän, että rasvan pitää olla sellaista, että se kestää kunnolla kuumentamisen. Kuten edellä jo ehkä tulikin ilmi, niin en ole maailman paras asiantuntija tässä uppopaistamis asiassa, joten älkää esittäkö vaikeita kysymyksiä tuohon rasva-asiaan liittyen pliiiiiiiiis???

 

 

VHH sokerimunkit ohje (18 pientä munkkia)

3 munaa
50g voita tai maidotonta margariinia
2 dl vispi- tai kuohukermaa
5 dl lupiinijauhoja
2 rkl karkeaa psylliumia
1 tl kardemummaa
1 dl karppisokeria +vähän kuorruttamiseen
2 tl leivinjauhetta
rasvaa paistamiseen

Sekoita munat, kerma, psyllium sekä sulatettu ja jäähtynyt rasva keskenään. Sekoita kuivat aineet keskenään ja vatkaa munaseoksen joukkoon. Sekoita niin kauan kunnes taikina on kiinteää. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa reilun varttitunnin ajan. Ota taikinaa ruokalusikallisen verran ja pyörittele käsissäsi palloksi.

VHH sokerimunkkien paistaminen

 

Paista munkit paksupohjaisessa kattilassa kuumassa rasvassa. Rasvaa pitäisi olla kattilan pohjalla vähintään 4 cm, niin homma pelittää. Laske taikina varovasti rasvaan ja anna paistua kunnes alapuoli on kauniin ruskea. Käännä munkki ympäri ja paista toinenkin puoli ruskeaksi. Testaa ensin pienellä taikinan tai vaalealla leivän palalla onko rasva sopivan lämpöistä. Mikäli taikina tai leipäpala ruskistuu noin minuutissa kauniin ruskeaksi, on rasvan lämpötila sopiva. Nosta kauniin ruskeat munkit leivinpaperille jäähtymään. Pyöritä munkkejä sokerissa tai koristele haluetessasi suklaakuorrutteella. Huom! Rasva on todella kuumaa, joten laske taikina varovasti kattilaan ettei rasvaa roisku iholle. Älä tiputa rasvaan vettä, ettei se ala roiskua.

OHJEESSA ESIINTYVISTÄ TUOTTEISTA

Ohjeessa esiintyviä tuotteita voi tilata edullisesti *täältä.  Koodilla ”kutsuvapauteen” saat -10%:n alen normaalihintaisesta FitnessFirstin tuotteista.

 

KAIKKI BLOGIN VHH RUOKA- JA HERKKUOHJEET LÖYTYVÄT KOOTUSTI YHDELTÄ SIVUSTOLTA ELI TÄÄLTÄ

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

Toivotamme kaikille oikein ihanaa vappua!

 

4 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Hei! Paljonko sitä vettä tulee tähän taikinaan? Jäänyt pois ohjeesta 🙂
  T:Nilla

 2. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Ei tule vettä.

 3. Nina Perkiö kirjoitti:

  Oletko pakastanut näitä, ajattelin jos teen nyt ennen vappua kun teen ns. tavallisiakin munkkeja, olisikohan voinut pakastaa ilman sokerointia?

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   En ole koskaan pakastanut näitä, VHH leipiä kyllä ja ei ole ollut ongelmaa:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.