Hae
Kutsu vapauteen

Ulkoilu paukkupakkasilla- vinkkejä pukeutumiseenRakastan kovaa pakkasta, mitä kylmempi sen parempi. Tänä aamuna mittari näytti -22 astetta Jyväskylässä kun lähdimme saksanpaimenkoirani Tuton kanssa aamulenkille. Lenkin jälkeen olo oli todella puhdistunut, veri kiersi kehossa lähes samalla tavoin kuin avantouinnin jälkeen istuessani takkatulen ääressä ja juodessani aamulattea.  Koira täyttää maaliskuussa 8 vuotta ja emme ole vielä kertaakaan lyhentäneet lenkkiä pakkasen takia. Liikuntaa ei missään nimessä kannata lopettaa talvella- liikkuminen on asenne-, pukeutumis ja -suojautumiskysymys. Tutolle puin Back and Trackin toppamanttelin, ainakin vielä tassuja ei ole tarvinnut suojata.

Hengitysteiden suojaaminen

Hengitysteiden suojaaminen on todella tärkeää, koska kylmä ja pakkasen kuivattama ilma ärsyttää terveitäkin hengitysteitä. Kylmän ilman hengittäminen ilman hengitysteiden suojaamista aiheuttaa usein vesinuhaa, kurkkukipua ja kuivaa yskää. Astmaatikolla kova pakkanen saattaa aiheuttaa lisäksi hengitysteiden supistumista, joten suojaamisen lisäksi kannattaa ottaa avaavaa lääkettä ennen liikuntasuoritusta. Tuuli yleensä pahentaa hengitystieoireilua entisestään.

Hengitystiet voi suojata hengitysilman lämmittimellä. Saat lisätietoa edellämainitusta tuotteesta Hengitysliitosta. Toinen hyvä tapa suojata kasvoista suun ja nenän alue on joko kaulaliina tai vaikkapa tuubihuivi, jolloin hengitysteiden kylmähermopäätteet eivät ärsyynny ja aiheuta keuhkoputkien supistumista. Tärkeintä suojaamisessa on se, että hengitysteiden eteen laitettava liina on hengittävää materiaalia. Tänään lenkillä suojasin suun alueen villasella kypärämyssyllä ja laitoin vielä suun ja nenän eteen tuubihuivin. Mikäli huivi ei ole hengittävää materiaalia, niin lenkkeillessä saattaa tulla tukala olo, ainakin minulle. 

Kerrospukeutuminen

Kerrospukeutuminen on toki aina tärkeää, mutta sen merkitys korostuu mitä enemmän on pakkasta. Ideana on se, että jokainen vaatekerros on hengittävää materiaalia ja päällimmäinen mielellään vielä tuulen- ja vedenpitävää. Vaikka esimerkiksi puuvilla tuntuu iholla miellyttävältä, niin se sitoo kosteutta (kastuu) eikä siirrä sitä seuraaviin kerroksiin.

Aluskerros

Lähimpänä ihoa on aluskerros, joka siirtää iholta kosteutta kohti ulompia kerroksia. Kun ihoa lähimpänä oleva kerros pysyy kuivana, olo pysyy mukavana ja lämpimänä hikoillessakin. Alimmaiseksi kerrokseksi kovilla pakkasilla kannattaa pukea hengittävä merinovillainen korkeakauluksinen poolo. Merinovillalla on loistava kosteudensiirto-ominaisuus eikä se kutita iholla (itse pelkäsin tätä aluksi), koska merinovillasäikeet ovat normaalia villasäikeitä sileämpiä. Merinovilla ei antibakteeristen ominaisuuksien vuoksi haise pitkänkään  käytön jälkeen mikäli sitä muistaa tuulettaa ahkerasti. Merinovillapooloja voi ostaa lähes kaikista urheilukaupoista. Mitä enemmän vaate sisältää villaa, sen lämpoisempi se on. 

Välikerros

Seuraavaksi puetaan välikerros. Itse käytän välikerroksessa oikeastaan aina fleeceä kovilla pakkasilla, joka on lämmin, hengittävä ja miellyttävä. Myös välikerrokseen voi pukea villaista.

Kuorikerros

Kuorikerros suojaa tuulelta ja kosteudelta. Ohuimmat kuoritakit ovat yksikerroksisia, mutta myös kolmikerroksisiakin (laskettelutakit) löytyy. Goretex takit ja housut pitävät veden ja tuulen parhaiten loitolla ja parhaimmat ovat myös hengittäviä. Myös softshell-vaatteet pitävät hyvin tuulta ja ovat hengittäviä eli ne sopivat hyvin kovalla pakkasella ulkoiluun. On tärkeää, että kuorikerros on riittävän väljä, jotta sinne mahtuu tarpeeksi vaatekerroksia alle. Toisaalta se ei saa olla liian väljä, ettei käyttäjän ja vaatteen väliin jää hengittävyyttä haittaavaa ilmataskua. Liikunnan intensiivisyys ratkais
ee kuorikerroksen paksuuden: hiihto- ja juoksulenkillä riittää ohuempi kuoritakki, kun taas kävelylenkillä voi tarvita paksumpaa.


Mitä minulla oli tänään lenkillä päällä?

Yläkropassa oli alimmaisena korkeakauluksinen merinovillapoolo (villaa 80 %). Seuraavaksi fleecetakki ja päällimmäisenä Peakin toppatakki. Koska tuo toppatakki on todella lämmin, niin tuo fleece oli liikaa eli pelkkä villapoolo olisi riittänyt. Toppatakki ei ole erityisen hengittävä, joten välillä piti avata vetoketjua ylhäältä mikä tietenkin lisää vilustumisen vaaraa. Eli minulla toimi hyvin tuohon toppatakkiin saakka? Seuraavaksi aionkin hankkia itselleni kaksi- tai kolmikerroksisen kuoritakin, joka hengittää paremmin. Minulla on erittäin hyvä yksikerroksinen Goretex kuoritakki, joka pitää täydellisesti tuulen ja veden ja vielä hengittääkin. Mikäli olisin juossut tai hiihtänyt, niin olisin pukeutunut tuohon takkiin, mutta näin kylmällä en rohjennut.

Alakropassa minulla oli halppis fleecehousut ja niiden päällä ohuet Goretex kuorihousut. Jalassa villaiset urheilusukat ja Icebugit.

Kasvot suojasin villaisella kypärämyssyllä, jonka päälle laitoin tuubihuivin suojaamaan suuta ja nenää. Sitten vielä lakki päähän ja tuulisilla paikoilla huppu, joka metsässä oli jo liikaa. Käsissä oli nahkaiset lämpimät rukkaset. Eli ei mitään kaunista katseltavaa, mutta saatiin taas se tunnin lenkki heitettyä eikä palellut enkä vilustunut.

Tutolla taasen oli Back on Trackin infrapunaa heijastava toppamantteli? Neidolla löytyy näin BOT:n mantteleita peräti kolme, joka säätyypille omansa.

Ihania ulkoilukelejä kelejä kaikille! Paukkuvia pakkasia, takkatulen roihintaa ja kuumaa juomista?


Seuraa blogia facebookissa ja instagramissa

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. 

Päivitän myös säännöllisesti blogin uusimpia ruokakuvia instagramiin, jonka löydät klikkaamalla tätä linkkiä.

Blogin terveellisiä ruokaohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.
2 kommenttia

  1. Virpi kirjoitti:

    Täältä löytyy toinen talviulkoilija! Rakastan ulkoilua säässä kuin säässä ja työssäni päiväkodissa sitä vähän täytyykin rakastaa? Olen viluinen ja sen vuoksi panostan erityisesti vaatetukseen ja omistan monenlaisia kerrastoja, väli- ja kuoriasuja! Koirani on Mittelspitz, joten se ei takkeja kaipaa, mutta tassut tuntuvan palelevan kun pakkasta on yli -15. En tiedä pitäisikö sille hankkia tossut? Ihania ulkoiluhetkiä sinulle ja Tutolle!❤

  2. Anonyymi kirjoitti:

    Kiitos samoin teille❤️ Ostaisin koiralle tossut jos jalat palelee��

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.