Hae
Kutsu vapauteen

Aito intialainen kanacurry

 

Liemi on tämän ihanan intialaisen kanacurryn sydän: kanat keitetään luineen ja nahkoineen päivineen ihanasti intialaisittain maustetussa liemessä. Tämän astiset intialaiset suosikkiruokani, butter chicken ja palak paner sai rinnalleen vakavasti otetutun kilpailijan. Itse asiassa tämä menee kyllä jopa ohi. Sain ohjeen kollegaltani Lea Goyalilta, joka tuntee hyvin intialaisen ruokakulttuurin. Vaikka olenkin jo pitkään valmistanut ja ravintoloissakin nauttinut intialaista ruokaa, niin tässä ohjeessa on jotakin mistä pidän aivan erityisen paljon. Ja se jokin on tuo maustettu ”luuliemi” (kyllä, tulee tautofoniaa, mutta yrittäkään kestää).

Luen parasta aikaa Olli Postin uutta Supermarket survival kirjaa, jossa Olli kirjoittaa näin: ”Kanassakin arvostan erityisesti luuta ja nahkaa. Ostan kokonaista kanaa ja laitan soppakattilaan: kanan rasva auttaa mausteiden ja kasvisten tehoaineita imeytymään paremmin kehoon. Tästä innostuneena aloin miettimään ruoan laittoa hieman toisesta näkökulmasta ja toivomuksena oli löytää jokin idea tai ohje, jossa voisin keittää kanaa tai kalaa luineen ja nahkoineen. Samoihin aikoihin kirjoitin blogiini, että tulen postaamaan jatkossa enemmän intialaisia ruokaohjeita, koska se vaan on niin mun juttu. Sitten kollegani  viesti pamahti mailiini, jossa minulle tarjottimella tarjottiin tätä ja kolmea muuta huippumielenkiintoista intialaista ruoka ohjetta. Kiitollisuuden aalto tulvahti taas sydämeeni ja se vaan vahvistui kun maistoin tätä ruokaa. Tämä ruoka maistuisi kyllä varmasti Postillekin:)

 

Valmistuksesta

Ohjeessa käytetään aitoja intialaisia mausteita, joten joudut todennäköisesti käväisemään etnisessä kaupassa tai tilaamaan mausteita netistä. Esimerkiksi curryn lehdet jq mustat sinapin siemenet ostin etnisestä kaupasta. Ainakaan minä en ole löytänyt edellämainittuja mausteita normi ruokakaupasta. Sen sijaan garam masalaa, tandoori masalaa, juustokuminaa ja currya löytyy tavallisista ruokakaupoista maustehyllyltä. Ruoan valmistuksessa on yksi haastava vaihe (ainakin minulle), nimittäin kanan lihan pilkkominen (noin) kolmeen osaan. Luut ja nahka hieman vaikeuttavat asiaa. Itse pilkoinkin niitä vähän miten sattuu, väkivaltaakin tuli käytettyä? Mutta kun kana on pilkottu, niin loppu meneekin nopeasti.

En käyttänyt tähän ohjeeseen lainkaan perunaa eikä se mielestäni sitä edes kaipaa. Tein heti kerralla tupla-annoksen, jotta ruokaa riittäisi myös seuraavalle päivälle. No, tuohan on tietenkin toiveajattelua perheessä, jossa harrastetaan mm. bodausta? Tätä ohjetta on hieman muokattu alkuperäisestä ohjeesta, joka löytyy täältä: Solomon, The Complete Asian Cookbook, 1995 s.48.

Ohje

1 250 g kanan maustamattomia koipireisiä
10 curryn lehteä
0,5 tl mustia sinapin siemeniä
sipuli
 
2-3 valkosipulin kynttä
 
1 rkl tai vähemmän tuoretta inkivääriä
2 tl currya
1 tl tandoori masala
 
1 tl jauhettua jeera -kuminaa (ei suomessa yleisesti käytettävää kuminaa)
 
0,5 tl garam masala
 
1 tl jauhettua tuorechiliä

tomaatti
1 rkl sitruunan mehua
2 rkl öljyä

2 tl suolaa
kuumaa vettä
(tarvittaessa 2-3 perunaa lohkottuna puoliksi)

Valmistus
Paloittele kanan koipireisipalat noin kolmeen osaan. Pilko sipulit, hienonna tomaatti ja raasta inkivääri. Kuumenna öljy tilavassa paksupohjaisessa kattilassa ja paista öljyssä curryn lehtiä ja sinapin siemeniä minuutin ajan. Lisää sipuli, valkosipuli, inkivääri ja kuullota niitä öljyssä hetki. Lisää kuivat mausteet, chili ja tomaatti. Lisää hieman vettä ja keitä seos tasaiseksi. Lisää kanan palat ja pyörittele niitä mausteliemessä. Lisää kuumaa vettä, niin että kanat peittyvät kokonaan. Anna kiehua tasaisesti vähintään15 minuuttia, jonka jälkeen voit lisätä perunat (
perunan lisääminen ei ole pakollista). Sekoita keitosta välillä ettei tartu pohjaan. Curry on valmis kun kananliha alkaa irtoilla luista ja perunat ovat pehmeitä. Lopuksi lisätään sitruunan menu ja suola. Curry nautitaan keitetyn basmatiriisin kanssa.
Voit käyttää perunaa korvaamaan osan kanasta tai jos käytät perunaa kanan  lisäksi, niin lisää hieman mausteiden määrää.
Intailaiset ruokakokeiluni jatkuvat ja jatkossakin postaan intialaisia ruokaohjeita blogiini. Mutta seuraava ohje on kuitenkin suosikki raakasuklaaohjeeni (kuva alla), jonka valmistamista on harjoiteltu pitkään ja hartaasti.

 

 

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

 
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *