Hae
Kutsu vapauteen

Vaniljahyytelökakku- VHH, gluteeniton, viljaton, maidoton ja munaton

Olin jokin aika sitten opetus- ja kulttuuriministeriössä kokouksessa, jossa kahvin kanssa tarjottiin gluteenitonta ”jotainkakkua”. Se maistui ihanasti vaniljalta ja siinä oli jotenkin ihmeellisen tuttu ja pehmeä maku. Tykästyin tähän kakkupalaan ihan mielettömästi ja tekikin mieli rynnätä kesken kokouksen tarjoilijan perään selvittämään mitä ihmettä kakku oikein sisälsi, niin ihanan makuista se oli. En sitä tietenkään voinut tehdä sillä valitettavasti työt aina välillä sotkee harrastuksia ja piti keskittyä tai olisi pitänyt keskittyä muka tärkeimpiin asioihin. Asia jäi kuitenkin kovasti vaivaamaan minua ja siitä asti olenkin lähes päivittäin miettinyt mikä se tuttu maku siinä kakussa oikein oli…
…Kunnes tajusin yhtäkkiä, että se maku muistutti erehdyttävästi Alpron soya vaniljaa!!! Hullu kun olen, lähes siltä istumalta kiiruhdin kauppaan ostamaan kyseistä tuotetta ja aloin vääntämään tätä ihanan makuista hyytelökakkua, joka siis maistuisi vaniljalta. Rakastan vaniljan makua eikä tässä kakussa oikein muu sitten maistukaan. Eli yksinkertaisesta makuelämyksestä on kyse ja yksinkertainenhan on kaunista. Vaikka kaikki kaunis ei olekaan yksinkertaista…No niin…
Pohjasta tuli tosi onnistunut. Pellavansiemenrouhe sopii  erittäin hyvin hyytelökakun pohjaan ja lisää hieman kakun kuitupitoisuuttakin, paino sanalla hieman:) Toki pohjan voit tehdä epäterveellisemminkin halutessasi sekoittamalla keksimurskaa voisulaan. Mutta eihän nyt kukaan sitä halua tehdä, eihän?
Tästä kakusta tulee blogiin myös ”kehittyneempi” versio, mutta se kakku ei sitten ole maidoton. Mutta varmasti ihan mielettömän hyvää. Mikäli haluat hieman korkeamman ja näyttävämmän kakun, tuplaa täytteen määrä. Syy miksi teen aina matalia kakkuja on yksinkertaisesti se, että tekemäni kakut pitää myös syödä eli ne eivät siis mene mihinkään kakkuvitriiniin myytäväksi. Ja koska nämä kakut menevät pääasiassa meidän perheenjäsenten suuhun (ja reisille) ja leivon usein, niin herranen aika pakko on edes hieman nipistää kakkujen koossa!:) Ymmärtänette varmaan yskän…
Laitoin tähän kakkuun hieman liikaa sitruunaa eli pusersin puolikkaan sitruunan mehun ja se oli liikaa, joten sitruuna mehun määrää on tähän ohjeeseen vähennetty. Poikani Allu aina varoittaa minua tyyliin ”olenytvarovainensensitruunankanssa”, mutta koska Allu ei ollut nyt minua vahtimassa vaan jätti minut heitteille, niin muistin asian vasta kun vahinko oli tapahtunut.
Modaa ohjetta omien mieltymystesi ja ruokavaliosi mukaan. Eli kakun voi toteuttaa monella tavalla ja se eittämättä vaikuttaa lopputulokseen. Mikäli et siedä soijaa edes pienessä määrin, niin voit kokeilla muita vaniljakastikkeita. Itse en ole kokeillut muulla kuin alpron soijavaniljakastikkeella, mutta miksi ohje ei toimisi myös muilla. Kuvan kakkuun käytin kauravispiä, joka todellakin vispautui loistavasti ja oli hyvän makuinenkin. Hiilareiden laskennan olen lopettanut ohjeiden yhteydessä, joten valitettavasti joudut tekemään sen itse. Joka tapauksessa kyseessä ei ole hiilariton kakku, mutta huomattavasti vähähiilarisempi kuin normikakut, mutta tuosta vaniljakastikkeeta kyllä tulee hiilareita jonkin verran.
Kakkupohja menossa jääkaappiin jähmetymään. Pohjan vieressä Alpron vaniljasoijakastike.
Kuvan kakkupalojen päällä on itsetehtyä mansikkakastiketta. Vadelma voisi olla vielä parempaa, vaikka kyllä tuo mansikkakin oli tosi hyvää. Sulatin pari desiä mansikoita ja murskasin ne sauvasekoittimella. Laitoin seoksen kattilaan, lisäsin hieman hunajaa ja kiehautin kastikkeen nopeasti. Annoin tietty jäähtyä ennen tarjoilua.
Pohja:
1,5 dl mantelijauhoja
1/2 dl pellavansiemenrouhetta
75-100 g voita/kookosöljyä
0,5 rkl karppisokeria

Sulata rasva/öljy miedolla lämmöllä kattilassa tai vesihauteessa. Mikäli käytät makeuttamiseen hunajaa, lisää se sulatetun rasvan sekaan kun rasva on hieman jäähtynyt. Sekoita hyvin. Lisää muut aineosat ja sekoita. Laita pohjan ainekset leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle (halkaisija 23 cm) ja taputtele esimerkiksi kostutetuilla sormilla tasaiseksi. Laita pakastimeen jähmettymään täytteen valmistumisen ajaksi.
Täyte:
525 g Alpro soya vaniljakastiketta eli koko purkki
4 dl kauravispiä/soijakermaa/vispikermaa
2 rkl tai enemmän karppisokeria 
1 rkl sitruuna mehua
2 tl aitoa vaniljaa
5 liivatetta
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen vähintään 5 minuutiksi. Laita vaniljakastike, kerma, sokeri ja aito vanilja kulhoon ja sekoita lusikalla tasaiseksi seokseksi. Keitä 1/2 dl  nestettä (sitruunan mehu ja vesi) kiehuvaksi ja lisää liivatteet kiehuvan veden sekaan (purista ensin ylimääräinen vesi pois liivatteesta). Sekoita tasaiseksi ja lisää varovasti vaniljakermaseokseen koko ajan sekoittaen. Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle, sekoita tasaiseksi ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään pariksi tunniksi. Koristele halutessasi.

OHJEESSA ESIINTYVISTÄ TUOTTEISTA

Ohjeessa esiintyviä tuotteita voi tilata edullisesti *täältä.  Koodilla ”kutsuvapauteen” saat -10%:n alen normaalihintaisesta FitnessFirstin tuotteista.

KAIKKI BLOGIN VHH RUOKA- JA HERKKUOHJEET LÖYTYVÄT KOOTUSTI YHDELTÄ SIVUSTOLTA ELI TÄÄLTÄ

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *