Hae
Kutsu vapauteen

Kolmannen kerran ketoosissa

Miksi taas ketoosissa?

 

 

Olen taas ketoosissa, takana on 8. päivä todella vähillä hiilareilla. Olin toissa vuoden ketoosissa ja viime vuoden vähähiilarisella. Lopetin vuosi sitten keto ruokavalion, koska mulla alkoi paino nousemaan vaikka olin syvällä ketoosissa, lue postaus täältä. Ei se paljoa noussut, mutta sen verran että aloin miettimään säästöliekin mahdollisuutta. Jälkeenpäin ajateltuna tuskin siitä oli kuitenkaan kyse, todennäköisesti söin vaan liikaa omaan kulutukseeni nähden. Aloin myös hieman kyllästyä runsas rasvaiseen ruokavalioon ja halusin vaihtelua. Ruokavalioni oli lähellä karnivoonia ja meni ehkä liian yksitoikkoiseksi. Viime syksynä päätin aloittaa ketoruokavalion uudestaan, mutta stressaavan elämäntilanteen vuoksi palasin nopeasti takaisin vähähiilariselle. Stressaavassa elämäntilanteessa ei kannata tehdä suuria elämäntapa muutoksia- keho on kierroksilla muutoinkin. Mutta miksi siis taas ketoosissa?

 

 

Lue myös: Ketotietopaketti ja ketopäiväkirjat

 

 

 

 

 

jano, väsy ja ärtyneisyys

 

 

Syynä on väsymys ja ärtyneisyys, jotka ovat vaivanneet mua sen jälkeen kun ”tulin ulos” ketoosista. En ole koko aikaa ollut väsynyt, mutta normaalia väsyneempi. Olen nukkunut pääsääntöisesti hyvin eli väsymys ei selity unenpuutteella. Lisäksi olen kärsinyt aivosumusta, joka on todella ärsyttävää. Mulla on vaativat ja vastuullinen työ, joten olisi ihan toivottavaa, että pää toimisi. Mulla on lisäksi maailman pahimmat ykkös- ja kakkostyypin diabetekselle altistavat geenit ja epäilen, että mulla on puhkemassa diabetes VAIKKA olen hoikka ja liikun tunnin pari päivässä. Mä vaan tunnen sen. Aina kun olen syönyt enemmän hiilareita, niin se väsy ja ärtymys on ollut huipussaan. Lisäksi mulla on ollut ollut koko ajan kova jano, johon ei auta juominen. Eli merkit ovat taas ihan selvät. Näiden samojen oireiden takia aloitin aikoinaan ketoruokavalion funktionaalisen lääkärin suosituksesta. Lue lisää aiheesta täältä. Aina kun olen mittauttanut pitkäaikaisen verensokerin, niin se on ollut normaali. Viime kuukausina sitä ei ole mitattu, joten tämän hetkistä tilannetta en tiedä. Eli tuskin kärsin kohonneesta verensokerista, vaan väsymyksen aiheuttavat verensokerin heilahtelut pitkin päivää.

 

 

Lue myös: Ketoruokavalion vaikutus veriarvoihin

 

 

 

 

keton aloituksessa kardinaali munaus

 

 

Syömishäiriö taustani vuoksi en haluaisi rajoittaa ruokavaliotani liikaa, varsinkaan vuosi tolkulla. Mutta haluan voida hyvin ja olla taas se energinen Satu, joka olen aina ollut. Mulle ei tunnu riittävän vaan terveellinen ruokavalio ja päivittäinen liikunnan harrastaminen. Toki vaihdevuodet aiheuttavat väsyä ja ärtymystä, mutta eivät ne kyllä niin kovaa janoa selitä ja sitä, että väsy iskee juuri hiilareiden (myös hitaasti imeytyvien) syömisen jälkeen. Nopeita verensokeri piikkejä aiheuttavia hiilareita en ole syönyt juuri ollenkaan, äärimmäisen harvoin. Sokeri ja puhdistetut viljat eivät ole koskaan ollut mun juttu, vaikka ihan ehdoton en ole niidenkään suhteen ollut paitsi silloin kuin olen ollut ketolla. Ainut asia minkä suhteen olen ollut IHAN ehdoton on gluteeni, josta saan viivästyneitä allergia oireita.

 

Nyt on siis toinen viikko menossa todella vähillä hiilareilla. Tein aloituksen eri tavalla kuin viimeksi,  kirjoitan siitä myöhemmin. Pari ekaa päivää meni tosi hyvin, mutta kolmantena päivänä tein amatöörimäisen virheen: liikuin paljon ja söin liian vähän ja olo oli pari päivää ihan karsea. Päätä särki, väsytti enkä saanut kunnolla nukuttua. Olen kirjoittanut blogiini ja VHH ruoka- ja herkkuohjeita kirjaani keto ruokavalion turvallisesta aloituksesta. Voisin joskus itsekin niitä noudattaa:) Olo on kuitenkin parantunut kohisten  viime päivinä ja nyt se on jo tosi hyvä. Nukuin viime yön kuin tukki, jaksan liikkua ja olo on pääsääntöisesti jo virkeämpi kuin ennen ketoosia. Tällä hetkellä hieman kaduttaa kun vuosi sitten katkaisin ketoosin, mutta toisaalta olen oppinut viime vuoden aikana kehostani ja vähähiilarisista ruokavalioista paljon! Optimaalisen ruokavalion löytäminen vie joskus aikaa ja kehon tarpeet ja elämäntilanteet muuttuvat. Pitää myös muistaa, että elämme jatkuvaa muutosta ja se ruokavalio, joka sopi sulle hetki sitten ei välttämättä sovi sulle nyt. Tärkeintä on kuunnella sitä omaa kehoa ja sen viestejä. Onko muuten muita, joille hiilarit aiheuttavat väsymystä ja ärtymystä?

 

 

ketoruokavaliosta insta livejä tulossa

 

 

Olen kirjoittanut valtavasti postauksia ketoruokavaliosta, palautumisesta ja painonhallinnasta. Lue niitä täältä. Sen lisäksi täältä  löydät yli 200 VHH ruoka- ja herkkuohjetta. Alan pitämään instassa @satusjoholm ketoruokavalioon liittyviä LIVE lähetyksiä. Syötteestä löytyy myös viime sunnuntaina pidetty kasvojooga LIVE- käypä kurkaamassa!

 

6 kommenttia

 1. Mervi kirjoitti:

  Minulla on nykyään jatkuvasti jano, valtava jano, jota ei mikään vesimäärä sammuta. Verensokerin pikamittaus normaali. En ole keksinyt janolle selitystä, mutta onko se liian korkeassa hiilarimäärässä? Olen myös miettinyt, miten paljon vaihdevuosien hormoniheilahtelut vaikuttavat asiaan?

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Joo niin tuttua tuo valtava janon tunne. Mulla ei ole sitä jos olen ketoosissa, mutta muuten on.
   Herään siihen jopa yöllä. Itse ajattelen sen jotenkin liittyvän verensokeriin, tosi varmahan en voi
   asiasta olla. Vaihdevuodet vaikuttavat kaikkiin hormooneihin.

 2. Hanna kirjoitti:

  Mä olen myös nyt vhh, ennen keto ja tiedän että keto sopis mulle täydellisesti. Jotenkin vaan se on aina tyssännyt ku aloittanut ketoruokavalion. Vaikka oon syönyt vhh, ni hiilarihimo iskee. Ja sun teksti sopi kyllä myös mulle. En oo niin energinen ku ketolla. Ja ketolla ei ollu sitä hiilarihimoa ollenkaan. Nyt kyllä oon just taas päättänyt alkaa ketolle, huimat 3 päivää syonytkin täysin keto. Ja tää sun teksti sai mut vahvistamaan päätöstä. Eli kiitos!

 3. Sari Keisanen kirjoitti:

  Hei! Minulla alkoivat vaihdevuodet viime kesänä ja siitä lähtien ketoelämä on mennyt vähän pepulleen. Paino on noussut reippaasti, vaikka olen jotenkuten yrittänyt elää ketosti. Välillä vähän lipsumista on ollut…
  Liikun paljon, mutta olen nivelrikkoinen ja vaihdevuosien myötä kivut ovat lisääntyneet ja vaikeuttavat liikkumista. Mistään en ole oikein löytänyt ohjeistusta, mitä vaihdevuosissa ja hormonimyllerryksessä kamppailevan tulisi ketoruokavaliossa huomioida. Kun tuntuu, että kaikki nostaa painoa kuitenkin!!! Jos joskus teet postauksen tästä aiheesta, olisin kovin kiitollinen.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Vaihdevuodet ovat monella hankalaa aikaa painonhallinnan osalta. Itselläni paino ei ole noussut,
   mutta teen kyllä töitä sen eteen enemmän kuin ennen. Eli ei voi enää syödä yhtä paljon. Oletko ajatellut
   hormoonikorvaushoitoa? Se auttaa monelle, tosin jos estrogeenia on liikaa, niin sitten voi turvottaa eli
   sopiva hormoonimäärä on tosi tärkeä. Voisia auttaa nivelkipuihin myös. Kun hormoonit romahtavat alas, niin
   se vaikuttaa myös insuliiniin ja kortisoliin. Sen vuoksi keto on hyvä, mutta sen lisäksi pitäisi kiinnittää
   huomiota myös palautumiseen (kortisoli). Kirjoitan aiheesta postauksen- vähän vaan pelottaa riittääkö mun
   asiantuntemus, koska AIHE ON VAIKEA:) Tsemppiä meille vaihdevuosi ikäisille<3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *