Hae
Kutsu vapauteen

Hyvinvointi lähtee oman kehon kuuntelusta

oman kehon kuuntelu voi olla aluksi vaikeaa

 

Aluksi se voi olla hyvin vaikeaa, oman kehon kuuntelu nimittäin varsinkin jos on jo pitkään elänyt niin, että on tukahduttanut kehon viestit vaimentamalla ne väkivaltaisesti. Juonut kahvia kun väsyttää, treenannut kovaa vaikka on ollut uuvuttava päivä töissä, vetänyt sokeriöverit vaikka verensokerit heittelee, nauranut porukassa vitsille joka sotii omaa arvomaailmaa vastaan…Kaikkihan me tätä joskus teemme, se on täysin inhimillisiä- olemme ihmisiä emmekä henkiolentoja. Mutta jos kehon ja mielen viestejä painaa toistamiseen alas eli vetää itseään päivittäin turpaan, niin se alkaa kostautua: uupumuksena, ärtyneisyytenä, oireina tai sairauksina. Mikä nyt sitten sattuukaan olemaan juuri se heikko kohta ja paikka.

 

oman kehon kuuntelu- usein se vaatii luopumista

 

Kun omaa kehoaan ja mieltään alkaa kuuntelemaan, huomaa usein olevansa tilanteessa, jossa asioita pitää muuttaa tai jostakin ”mitä olen päättänyt vakaasti” pitää luopua. Ruokavaliossa se voi tarkoittaa hiilihydraattien vähentämistä tai lisäämistä, työpaikalla ei-sanan sanomisen opettelemista, parisuhteessa rajojen vetämistä ja näkyväksi eli haavoittuvaiseksi tulemista, levon lisäämistä jne. Eli oman kehton kuuntelu voikin johtaa sinut keskelle sekasortoa tai ainakin se voi tuntua siltä., väliaikaisesti. Ympäristö voi reagoida muutoksiin voimakkaastikin koska muutos saattaa pelottaa, aiheuttaa epävarmuutta ja ei-ennustettavuutta kun vaikkapa muiden eteen uhrautuja alkaakin pistämään itsensä ensimmäiselle sijalle omassa elämässään.

 

miten aloitat oman kehon kuuntelun

 

Kehon viestejä ei kuule ellei koskaan ole aikaa ja halua pysähtyä.  Ne jäävät kiireen, touhun ja arjen jalkoihin ja vaimennetut viestit elävät omaa elämäänsä kehossa ja mielessä. Mitä vähemmän sinulla on aikaa hiljentyä ja pysähtyä, sitä enemmän tarvitset sitä. Mitä vastenmielisempää se on, sitä enemmän tarvitset sitä. Kehon viestejä laiminlyövälle ihmiselle hiljentyminen on yleensä hyvin epämiellyttävää ja ahdistavaa- on paljon helpompaa täyttää päivänsä kiireellä kuin olla hetki läsnä elämänsä tärkeimmälle ihmiselle eli itselleen.

 

 

oman kehon kuuntelu omassa elämässäni

 

Itse aloitan jokaikisen päiväni meditaatiolla ja rukouksella, kummalla termillä sitä nyt haluaakaan kutsua. Meditaatio on Jumalan puhetta ihmiselle ja rukous on ihmisen puhetta Jumalalle.  Rentoutan koko kehoni ja skannaan sen läpi ajatuksen voimalla, lausun affirmaatio lauseeni ja lopuksi ainoastaan olen hiljaa ja kuuntelen. Jatkan tuota kuuntelua vielä aamulenkillä, jonka teen joka päivä koirani Tuton kanssa. Iltapäivällä toistan vielä ”harjoitukseni” eli varaan päivittäin vähintään tunnin itselleni vaikka olisi kuinka kiire ja paljon tekemistä. Laitan hetket vaikka kalenteriini, mutta niistä en luovu. Iltaisen varaan itsellani vielä aikaa rauhoittua eli menen jo 20.30Tuton kanssa lukemaan ja lepäämään. Mikään ei ole rentouttavampaa kuin lukea ja samalla rapsuttaa koiraa, joka tuhisee ja kuorsaa vieressä tyytyväisenä. Siinä hetkessä kaikki on hyvin ja aika pysähtyy.

 

tee kehon kuuntelusta elämäntapa

 

Kun oman kehon viestien kuuntelusta tulee elämäntapa, jota tietenkin suosittelen vahvasti, hyvinvointi ja terveys lisääntyvät. Oikeastaan kaikki positiivinen lisääntyy, itsestään.  Huomaat eläväsi itsesi näköistä elämää välittämättä muiden mielipiteistä ja arvosteluista. Huomaat hengittäväsi vapaammin, nukkuvasi paremmin ja hymyileväsi enemmän. Se kuka oikeasti olet tulee esiin ja alkaa loistamaan. Et enää luule mitään, vaan tiedät. Tiedät, kuka olet ja mikä sinulle on parasta juuri nyt ja uskallat myös muuttaa elämäsi suuntaa, koska kasvat ja kehityt ihmisenä. Eilinen ja nykyhetki ei ole enää sama kuin huominen ja tulevaisuus. Ymmärrät, että elämä on muutosta ja annat muutoksen tapahtua itsestään, pakottamatta.

 

Kuvat: Pasi Hakala/Studio Varjo

 

lue myös

Shindo meridiaanivenyttely

Sympakotonia- kärsitkö oudoista oireista vaikka lääkärin mukaan kaikki on hyvin

Jooga- ja meditaatioharjoitukset

Yoga nidra syvärentoutus meditaatioharjoitus- harjoitus, joka muutti elämäni

 

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

 

2 kommenttia

 1. Virpi Mäkinen kirjoitti:

  Kirjoituksesi sisältö oli erinomainen. Lämmin Kiitos Sinulle Satu.

  Luopuminen on kasvun ja vapautumisen näkökulmasta keskeisin asia. Ilman luopumista tai luopumisia ei pääse elämässä eteenpäin vaan jää sinne kuuluisan uran ja uoman pohjalle. Kasvaa ns. näköalattomaksi.

  Luopuminen ei kuitenkaan ole luovuttamista, vaan itseasiassa suurin hyvinvointia lisäävä teko.

  Hyvää jatkoa sisällöntuotannollesi. #matkallamukana – vipe

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Kiitos Vipe<3 Kyllä. Luopuminen on joskus tuskallista, mutta kun sen uskaltaa tehdä, niin se voimaannuttaa enemmän
   kuin vanhassa roikkuminen:) Ja kaikella on aikansa<3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.