Hae
Kutsu vapauteen

Raakajäätelö nokkosesta

 

Ihanan kermainen ja täyteläinen nokkosraakajäätelö valmistuu hetkessä itse keräämistäsi nokkosista. Jäätelö maistuu loistavalta marjojen ja hedelmien kanssa nautittuna ja on vähähiilarinen, maidoton, gluteeniton ja viljaton. Ai, että on hyvää, kivaa ja halpaa.Teinitkin on helppo harhauttaa syömään terveellisiä villiyrttejä kun tunkee niitä jäätelön sekaan:) 

Keräsin aamulenkillä nokkoset, valitsin mahdollisimman nuoria ja pieniä lehtiä. Löysin tänään todella pieniä nokkosia, voi että kun ne oli niin söpöjä etten meinannut hennoa niitä edes kerätä (taisin pyydellä ääneen anteeksi). Tutokin nauttii kun aamulenkit ovat venähtäneet entisestään ja osallistuu pallo suussa aktiivisesti villiyrttien keräilyyn. Nyt kaikki metsään nokkosia keräämään, vielä kerkeää!


Nokkosen keräämisessä kannattaa käyttää hanskoja tai kerätä nokkonen ihan lehden alta katkaisemalla varsi (polttavapinta sijaitsee lehden ulko-osissa, joten sitä kannattaa varoa). Itse en käytä koskaan hanskoja, koska enhän minä semmoisia muista mukaani ottaa. Kannattaa kerätä nuoria nokkosia ( alle 25 cm korkeita) ja nokkonen onkin parhaimmillaan keväällä ja alkukesästä ennen kukintaa. Suurimmista nokkosista kannattaa kerätä ylimmät 2-4 lehtiparia. Vanhoja nokkosia ei kannattaisi kerätä sillä pitkän kesän jälkeen nokkosen lehtiin muodostuvat kalsiumkarbonaattikiteitä, jotka voivat ärsyttää munuaisia. Olen heittänyt nokkosen lehdet sellaisenaan smoothien sekaan, koska lehdet eivät enää polta kun ne rikkoontuva vaikka virallinen ohje on se, että nokkoset pitää aina ryöpätä.

Nokkosen ravintoarvo on erittäin korkea ja se sisältää runsaasti mm. kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, fosforia ja rautaa. Nokkonen sisältää lisäksi merkittäviä määriä C-vitamiinia, folaattia sekä A- ja E- vitamiineja. Ravintoarvovertailujen mukaan nokkonen sisältää 60-kertaisesti  piitä lehtisalaattiin verrattuna, kolminkertaisesti kalsiumia maitoon verrattuna, seitsenkertaisesti rautaa pinaattiin verrattuna ja viisinkertaisesti C-vitamiinia appelsiiniin verrattuna. Nokkosen on sanottu myös poistavan nestettä ja hillitsevän tulehdustekijöitä.

 
Ohje:
5 dl vispikermaa/soijakermaa/kookoskermaa HH 7,0
2 munaa
1 banaani HH 20,0
nokkosta haluamasi määrä
1 tl aitoa vaniljaa tai vaniljasokeria HH 0,53 g
1/2 dl karppisokeria/kookossokeria/täysraakaruokosokeria
ripaus suolaa
1 tl raakaa viinaa


Laita aineet blenderiin ja blendaa sileäksi. Voi puolittaa tai tuplata ohjeen, niin saat haluamasi määrän jädeä. Kaada seos jäätelökoneeseen tai mikäli jäädytät pakastimessa, kulhoon. Muista sekoittaa ensimmäisen tunnin aikana vartin välein, jotta jäätelöön tulee mahdollisimman hyvä rakenne mikäli et käytä jäätelökonetta. Nokkosta laitan yleensä mututuntumalla puolesta kourallisesta kouralliseen eli laita haluamasi määrä. Parhaiten oppii itse tekemällä ja kokeilemalla.

 
Tällä ohjeella tulee noin 6 dl jäätelöä ellei enemmänkin jäätelökoneella tehtynä. Hiilarien määrä on koko annoksessa 27,5 g, mikäli käyttää Kara kookoskermaa. Mikäli käyttää vispikermaa hiilarimäärä nousee hieman. Itse en ole lisännyt lainkaan sokeria, mutta mikäli jäätelöä syö pelkästään eikä esimerkiksi makeiden marjojen kanssa, kaipaa se hieman lisä makeutta. Hiilareita välttelevät käyttävät karppisokeria tai steviatippoja.  Maidotonta ruokavaliota noudattavat valitsevat kookos- tai soijakerman.

Sain älyttömän hyvän vinkin eräästä Facebook ryhmästä raaán viinan suhteen: lisäämällä tilkka raakaa viinaa, koostumus paranee ja ylijäätyminen estyy. Toki tuon viinan voi jättää pois, mutta itse huomaan selkeän eron koostumuksessa mikäli laitan hieman
viinaa sekaan. Monet hehkuttavat myös soijalesitiinin nimeen koostumuksen parantamisessa, sitä en ole itse vielä kokeillut.Käypä lukemassa postaus villiyrttikurssilta, se löytyy täältä:

http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/06/vihersmoothie-villiyrteista.html?spref=fb

Muita raakajäätelö ohjeita löytyy täältä:

http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/06/suklaa-raakajaatelo.html

http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/05/marjainen-raakajaatelo.html

Ohje nokkosletuista löytyy täältä:

http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/05/nokkos-letut-vhh-gluteeniton-viljaton.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.