Hae
Kutsu vapauteen

Rautainfuusiossa!

rautainfuusiossa 1 000 mg suoraan suoneen

 

Olin toissapäivänä rautainfuusiossa, jossa minulle tiputettiin 1 000 mg rautaa suoraan suoneen. Toimenpide oli kivuton ja hyvin helppo: makasin vaan paikoillani tiputuksen ajan ja se oli siinä. Päädyimme lääkärini kanssa rautainfuusioon sen vuoksi, että ferritiini arvo oli taas tullut alaspäin kuin lehmän häntä: se on parhaimmillaan ollut 122 ja nyt se oli 46. En saa sitä rauta tableteilla pidettyä tarpeeksi ylhäällä vaan se lähtee heti rajuun laskuun jos olen vähänkin aikaa syömättä rautaa. MInun kohdallani ferritiini pitäisi olla noin sadan paikkeilla koska kärsin levottomista jaloista. Jalat alkaavat vaivaamaan heti kun ferritiini laskee. Minulla todettiin levottomat jalat laajassa unipolygrafiassa Helsingin uniklinikalla. Jo tuolloin Markku Partinen kysyi ferritiinistä, mutta sanoin asian olevan kunnossa 😎

 

 

Kuva Pasi Hakala/Studio Varjo

 

 

järkyttävää miten ihminen sopeutuu puolivaloilla elämiseen!

 

 

Ihmettelin kovasti kun taas viime kevään aikana levottomat jalat palasivat kuvioihin iltaisin. Jouduin käyttämään kohtuuttomasti aikaa pohkeiden ja takareisien venyttelyyn ja iltaisin Kari sai hieroa mun jalkoja ihan kiitettävästi. Mikäli joku päivä venyttely jäi väliin, niin ilta oli aika karmea. Ja olenhan mä ollut koko alkuvuoden tosi väsynyt- tosin väsymys on helpottanut ketoosin myötä. Tosin olen koko ajan ollut sitä mieltä, että en ole niin pirteä kuin yleensä olen ketoosissa ollessani.  Jälkeenpäin ajateltuna on aika outoa, ettei raudanpuute edes juolahtanut mieleeni! Ilmeisesti on taas ollut vauhtia liikaa! Lisäksi kynnet liuskottuvat pituussuunnassa tosi oudosti mitä olen ihmetellyt kovasti. Ja onhan mulla ollut unohtelua (nimet eivät jää edelleen mieleen) ja puolet päivästä menee auton avaimien etsimiseen:) Mutta olen jo niin tottunut siihen, etten ole edes ajatellut kognitiivisten ongelmien mahdollista yhteyttä raudanpuutteeseen. ON AIKA JÄRKYTTÄVÄÄ MITEN IHMINEN SOPEUTUU RAUDANPUUTTEEN OIREISIIN JA AJATTELEE, ETTÄ MUN ELÄMÄ VAAN NYT ON TÄMMÖISTÄ! ETTÄ TÄMMÖINEN MÄ NYT VAAN OON!

 

 

Lue myös: Raudanpuute

 

 

taivaastako se rauta tipahtaa?

 

 

Mun olo ollut rautainfuusion jälkeen ihan hyvä eli en ole kärsinyt mistään oireista joita sen jälkeen voi ilmaantua. Päätä ehkä särki hivenen rautainfuusion jälkeisenä päivänä, mutta en ottanut edes särkylääkettä. On yksilöllistä miten nopeasti olo alkaa kohenemaan, joillakin kestää viikon kun taas toisilla pari kuukautta. Nyt en syö lainkaan rautalisää ja 6 viikon kuluttua otetaan rauta-arvot ja katsotaan lääkärin kanssa missä mennään niiden suhteen. Olen varautunut siihen, että rautainfuusio joudutaan jatkossa uusimaan kerran pari vuodessa. Tulimme lääkärini kanssa siihen tulokseen, että olen todennäköisesti kärsinyt raudanpuutteesta jo yli 30 vuotta. Nuorena olin noin 5 vuotta lähes ilman ravintoa syömishäiriöni vuoksi ja treenasin silti kovasti, jopa 4 tuntia päivässä. Pian sen jälkeen kun parannuin syömishäiriöstä sain kaksi lasta, joita imetin yli 2 vuotta! En syönyt punaista lihaa. Historiaani kun miettii, niin mistä ihmeestä se rauta olisi elimistööni tupsahtanut, taivaastako?

 

 

rautainfuusio- julkiseltako?

 

 

En edes yrittänyt saada rautainfuusiota julkiselta puolelta, jossa asiaa lievästi sanottuna vähätellään. Olen sitä mieltä, että terveydenhuollon rahat menevät erikoissairaanhoitoon, jonka vuoksi raudanpuutetta sun muita sairauksia vähätellään muoti-ilmiöinä ja pelotellaan rautainfuusion vaaroista (allergisen reaktion vaara). Raudanpuutteeseen ei päde sanonta ”se mikä ei tapa, se vahvistaa”. Raudanpuute invalidisoi elämää rajusti eikä kenenkään pitäisi tottua elämään elämäänsä puolivaloilla. Ainakaan mikäli meillä on vain yksi elämä kuten väitetään. Maksoin siis rautainfuusion itse, hinta oli toimenpidemaksun kanssa 670 euroa. Eli kallista lystiä, mutta toivottavasti on sen arvoista. Kirjoitan myöhemmin täällä blogissa ja instassa (satusjoholm) sainko apua rautainfuusiosta. Instastoreissa kerron asiasta enemmän, joten tuu seuraa mua instaan ellet jo sitä tee.

 

 

rautainfuusio vai rautatabletit

 

 

Rautainfuusio tulee kysymykseen yleensä silloin kuin rauta-arvot eivät kohoa tarpeeksi rautatableteilla tai vatsa ei kestä niitä. Tai niin kuin minun tapauksessani rauta-arvot romahtavat nopeasti uudestaan alas. Rautainfuusiossa on tietenkin omat riskinsä, joita itse pidän hyvin minimaalisina. Itse en miettinyt hetkeäkään otanko infuusion vai en kun lääkäri asiaa minulle ehdotti. Ajattelin, että jos jotakin sattuu, niin sitten sattuu. Elämää ei voi hallita. Mikäli raudanpuutetta hoitaa rautatableteilla, niin niitä pitää syödä tosi pitkään (puoli vuotta ei ole vielä mitään, tosin riippuu lähtötilanteesta) jotta raudanpuute korjaantuu. Jos epäilet itselläsi raudanpuutetta, niin hakeudu asiantuntevan lääkärin vastaanotolle tai mittauta itse ferritiini arvo. Itse en alkaisi sitä edes julkiselta pyytämään, koska muotisairaus 🙄

14 kommenttia

 1. Tiia - Littlebigthings kirjoitti:

  Mä oon onnekseni saanu Jyväskylässä rautainfuusiot aina julkiselta. Tää on kyllä sellanen asia, et vaatis kovaa meteliä ja virallisen valituksen jokaiselta hoidotta jääneeltä potilaalta! Mutta rauta-asioissa in hyvä säästää kun me raudanpuutteiset ollaan niin uuvuksissa ettei jakseta taistella :/

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Hyvä että oot saanut ja just niin kuin sanot. Ei vaan jaksa. Itse en jaksaisi edes miettiä
   että alkaisin julkiselta edes yrittämään!

 2. Terhi kirjoitti:

  Hienoa, että sait avun!
  Mä niin vihaan tuota sanaa ”muotisairaus”??
  Viimeksi sen kuulin yliopistollisen keskussairaalan sisätautilääkäriltä, ja mikä surullisinta, paikalla oli opetustilaisuudessa kymmenkunta lähes valmista lääketieteen opiskelijaa. Toivottavasti oppi ei mennyt perille. Ja tulihan samassa tilaisuudessa paljon muutakin puppua liittyen kilpparinvajatoimintaan??

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Niin mäkin ja ihan hirveetä!! Kaikki mitä on ”uutta” niin on muotia. Ihmisten ei saisi
   olla itse ollenkaan kiinnostuneita terveydestään.Ja tuo kilppari on sitten se toinen!

 3. Heidi kirjoitti:

  Olisiko suositella lääkäriä Jyväskylästä rauta-asioihin? Minulla on myös ollut etenkin nuorempana hemoglobiini aina alhaalla, ferritiiniarvojs ei ole tutkittu ikinä. Olen ollut pidempään jo aika uupunut jotenkin niin mietin pitäisikö käydä tutkituttamassa myös ferritiini jossain joskus.. Hemoglobiiniakaan ei ole hetkeen otettu. Veri on hyvin vaaleaa, en tiedä mistä se johtuu. Kun toisillahan se on tosi tummaa jos esim.haava tulee jonnekin ja sattuu näkemään toisten verta. *En ole asiaa siis kummemmin tutkinut* ?

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Kannattaa ottaa yhteyttä Seppä lääkäreihin. Todellakin kaikkien naisten kannattaa rauta-arvot
   tutkituttaa säännöllisesti varsinkin jos on epänormaalia väsymystä.

 4. Johanna kirjoitti:

  Hienoa että sait apua.
  Itselläni ollut jo vuosia ferritiini 9-12, mutta en ole päässyt tankkaukseen. Samalla syönyt mielialalääkkeitä. Vahvasti veikkaan, että nämä ”masennusoireet” katoaisi jos saisin raudat nousemaan. Syön rautatabletteja ja rautapitoista ruokaa, mutta en saa tätä muotisairautta paranemaan.
  Uuvuttavaa!

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Voi itku, voin vaan kuvitella miten uuvuttavaa on:( Aivan varmasti vaikuttaisi
   mielialaan. Älytöntä ettet pääse noilla arvoilla. Kannattaa mennä yksityiselle ja
   maksaa itse. Voimia!!

 5. Annikka kirjoitti:

  Mulla ferritiini 12 pari vuotta sitten, nyt keväällä 20. Ei mitään kommenttia lääkäriltä. Pitää varmaan ruveta taas syömään rautaa. Olen luovuttanut verta yli 50 kertaa eli siitä varmaan nyt saan kärsiä ?

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Voi ei, varmaan on vaikuttanut verenluovutus:) Kun muutenkin menetetään verta joka kuukausi
   kuukautisten muodossa. Ala ihmeessä syömään nyt rautaa.

 6. Annikka kirjoitti:

  Juu pitää ottaa raudat taas esille! Mutta kuukautisten muodossa ei ole verenmenetystä ollut enää vuosikausiin, ensin oli hormonikierukka ja nyt olen jo niin vanha ?

 7. Katza kirjoitti:

  Olipa hyvä, että muistin tämän postauksen, kun tänään sain omakustanteisten labrojen tulokset. Muuten tulokset olivat viitearvojen sisällä, mutta ferritiini oli 4,7 ja mchc(?) myös alhainen. Hb oli mulle yllättävän korkea, 121, koska pari kuukautta sitten multa evättiin verenluovutus matalan hb:n takia. Hakeuduin kokeisiin, kun liikun aktiivisesti, syön terveellisesti, niin silti paino nousee, kunto ei nouse, unet huonoja ym, varmaan muitakin oireita, joiden kanssa oppinut vuosien varrella elämään.
  Nyt pitäisi ottaa kait yhteys lääkäriin, et miten edetään.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Voi itku, onpa matala ferritiini ja Hb. Menisin sinuna yksityiselle, varsinkin jos haluat
   infuusion. Eikä ole ihme jos on oireita. Paljon tsemppiä ja voimia:)

 8. Elli kirjoitti:

  Tiia, kuinka sait julkisella? Itselläbei kuukautisia ja vrastot lähes tyhjät, mutta kuuria suun kautta tuputettiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.