Hae
Kutsu vapauteen

Koiran laihtuminen- koepalojen tulokset!

Tämä on jatkokertomus, joka käsittelee Tuto koiran laihtumista, vatsakipuja ja suolisto-ongelmia. Aikaisemmat aihetta käsittelevät postaukset löytyvät täältä:

http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/01/koira-laihtui-ruoan-lisayksesta.html 

http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/02/koira-laihtuu-syyn-selvittaminen.html

http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/02/koiran-laihtuminen-vatsan-tahystys_11.html

Yhteenvetona todettakoon, että koira alkoi laihtua loppuvuodesta hurjasti (kuvia löytyy aikaisemmista postauksista), jolloin eläinlääkäri määräsi pitkän Axilur kuurin matojen poissulkemiseksi. Suolisto-oireita ei vielä silloin ilmennyt, sen sijaan koira oli ihan järkyttävän nälkäinen. Suolisto-ongelmat alkoivat tammikuun puolessa välissä ja pian sen jälkeen sovimme lääkärin kanssa vatsalaukun tähystyksestä. Myös sellaista ihmeellistä hengen haukkomista on välillä esiintynyt ja siihen on auttanut vatsahappolääke. Missään vaiheessa koira ei ole ollut vaisu eikä väsynyt. Koiralla on aikaisemmin ollut yksi suolistotulehdus huhtikuussa 2015, josta parantui nopeasti suolistoantibiooteilla.

 
Vatsalaukun tähystys oli reilu viikko sitten 8.2.2016 ja siinä ei todettu silmämääräisesti mitään poikkeavaa. Koepaloja otettiin runsaasti ja aikaisemmin on otettu verikokeita ja ulostenäyte. Verikokeiden tulokset ovat muutoin olleet normaaleja, paitsi B12-vitamiini oli reippaasti alle viitteen ja foolihappo viitearvojen alarajalla. Tähystys päivänä aloitettiin suolistoantibiootti Tylosin ja vatsahappolääkkeet. Ruokana keitettyä kanaa ja riisiä ja lisinä maitohappobakteereja, männynkuorijauhetta ja molkosania. Mitään vitamiinilisiä en nyt ole uskaltanut antaa ja onko niistä edes hyötyä ellei ruokakaan imeydy? Voisikohan glutamiinista  ja biotiinista olla apua siihen, että ruoka alkaisi imeytyä paremmin? Ihmisillähän noita valmisteita käytetään vuotavan suolen hoitoon, joten toimisikohan koirallakin? Tuto ei ole ripuloinut sen jälkeen kun on alkanut saamaan Tylosinia, mutta uloste on edelleen löysää ja tummaa. Mielestäni koira on saanut painoa lisää, mutta tämä on subjektiivinen arvio, ei tieto. Ei olla käyty eläinlääkärillä punnituksessa viime päivinä. Vatsakipuja on edelleen ollut välillä, mutta ne ovat vähentyneet. Energiaa edelleen riittää vaikka muille jakaa ja lenkillä tarjoaa koko ajan tekemistä ja kontaktia. Siis ihan koko ajan.
Mamma sanoi, että mä olisin lihonut! Kuulemma mun tapauksessa se olisi pelkästään hyvä juttu.

Eli tällä kertaa Tylosin ei ole ollut sellainen ihmelääke kun aikaisemmassa suolistotulehduksessa, jolloin koiran vointi muuttui muutamassa päivässä parempaan suuntaan. Toki oireetkin tuolloin olivat erilaiset (ummetus, vatsan turvotus ja kaasuuntuminen). Pari päivää sitten saimme ulostenäytteen tulokset, jotka olivat normaalit: ei siis giardiaa eikä parasiitteja. Ei löytynyt selitystä sieltäkään suunnasta. Eli huoli on ollut suuri eikä tilannetta helpota yhtään se, että olemme perheemme kanssa lähdössä 29.2 Yhdysvaltoihin 8. päivän lomareissulle ja äitini tulee koiraa hoitamaan. Ei ole kiva lähteä lomalle, ellei koira ole kunnossa. Kuitenkaan hintavaa reissua ei noin vaan viitsi peruakaan ellei ole hengen hätä.

Tänään sain vihdoin tietää tähystyksessä otettujen koepalojen tulokset ja tässä suora lainaus lääkärin tekstistä: Tuton mahalaukussa todetaan krooninen limakalvon tulehdus eli gastriitti. Tulehdussoluista on eniten eosinofiileja, lymfosyytteja ja palsamsyytteja. Myös helikobakteereja todettiin. Taustasyinä voivat olla mm. IBM, allergia, loiset ja sisäelinperäiset sairaudet. Tuton kohdalla on poissuljettu loiset ja sisäelinperäiset sairaudet. Allergia voi olla yhtenä komponenttina pahentamassa oireita. Suolistosta ei ole koepaloja, mutta on hyvin todennäköistä, että suolistossa on samansuuntaisia muutoksia, koska Tuton oireilu on myös suolisto-oireilua.


Ihan vaan tiedoksi kaikille, ettei meidän Allu oo ainut perheen pesäpalloilija. Mä olen Alluakin nopeampi ja jaksan treenata vaikka koko päivän.

Lääkityksenä aloitetaan helikobakteerin häätöön tarkoitettu antibiootti ja rinnalla Tylosin. Ellei tästä hoidosta ole vastetta, aloitetaan kortisoni. Kun olen lueskellut gastriitin oireita, niin ne kaikki sopivat Tuton oireisiin: ripuli (välilä), laihtuminen, ruoan imeytymisen heikentyminen, vatsakivut jne. Olen helpottunut siitä, että nyt tiedetään mikä koiraa vaivaa ja koira saa lääkityksen. Epätietoisuus on kaikista kamalinta. Mikäli gastriitti johtuisi helikobakteerista ja se saataisiin häädettyä, niin siinä tapauksessa päästäisiin todella helpolla. Helikobakteeria on jonkin verran koirilla tutkittu ja se on ilmeisesti koirilla aika yleinen eikä läheskään kaikilla aiheuta oireita. Mutta mikäli koiralla on oireita ja heliko löydetään, se häädetään. Tämän enempää en aiheesta tiedä, koska vasta äsken sain yleensäkin tietää, että koiralla voi olla heliko. Itseasiassa en tiedä paljoa gastriitin hoidostakaan koiralla, mutta eiköhän sekin tule tässä ajan kanssa opittua. Ilmeisesti ainakin ruoka pitäisi olla helposti sulavaa ja antaa useissa erissä päivän aikana.

Mielenkiintoista tässä on se, että kolme kuukautta sen jälkeen kun Tuto tuli meille, sairastuin gastriittiin. Tähystyksessä löydettiin heliko. Löysin tutkimuksen, jossa on tieteell
isesti todistettu, että koiran helicobakteeri voi tarttua ihmiseen. Linkki tutkimustulosten yhteenvetoon löytyy täältä: ttps://helda.helsinki.fi/handle/10138/41027. Tätä on nyt kuitenkin turha alkaa tämän enempää spekuloimaan, varmaa tietoa ei saa mistään eikä sillä ole mitään merkitystä. Mutta mielenkiintoista kuitenkin.

Koiralle aloitetaan nyt siis uusi lääkitys ja hoitosuunnitelma on valmiina. Tulevaisuudessa nähdään, paraneeko Tuto nopeasti vai siirrytäänkö kortisoniin. Pahin kauhuskenaario olisi ollut se, ettei koepaloistakaan löytyisi mitään ja koira vaan jatkaisi oireilua ja laihtumistaan. Näin on valitettavasti liian monelle saksanpaimenelle käynyt ja monesti syy laihtumiseen ja oireisiin on löytynyt vasta avauksessa. Välillä on mieleen hiipinyt pelkoja, että mitä jos Tutonkaan oireisiin ei löydetä mitään syytä. Entäs jos suolisto ei suostu ottamaan mitään vastaan ja koira kuihtuu käsiin. Olen yrittänyt kuitenkin elää kuten opetan ja yrittänyt rauhoittaa laukkaavaa mieltäni meditaatioharjoituksilla, joita löytyy myös täältä blogista. Se, että olen joogannut ja tehnyt mielenhallintaharjoituksia jo iäisyyden ja se, että kirjoittelen ja julkaisen meditaatioharjoituksia ei tee minusta yli-ihmistä, jota eivät mitkään vastoinkäymiset hetkauta. Yritän kuitenkin hyväksyä asiat sellaisena kuin ne eteeni tulevat ja uskoa siihen, ettei mitään elämässäni tapahdu ilman tarkoitusta. Vastoinkäymiset on tarkoitettu voitettavaksi ja jokin oppiläksy minun täytyy tämänkin asian kautta oppia.
Mä niin rakastan kuvissa poseeraamista ja huomion keskipisteenä olemista. Olisin tässäkin asennossa vaikka koko päivän…

Kirjoittelen taas kuulumisia kun nähdään miten Tuto reagoi helikohäätöön. Ainakin varmaan yhden postauksen ehdin tekemään ennen reissuun lähtöä. Katsoin juuri ulos ja huomasin, että ulkona paistaa aurinko. Nautitaan näistä ihanista ulkoilusäistä ja tehdään koiriemme kanssa pitkiä lenkkejä. Kiitos teille kaikille, että olette hengessä mukana<3

Treenipostauksia löytyy täältä:

http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2015/12/kooste-treenikaudesta.html

http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2015/12/treenikuvia-vuosilta-2014-2015.html

 
http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/01/metsajalkea-joulukuussa.html

6 kommenttia

 1. Kati kirjoitti:

  Nämä ovat aina mahtavia uutisia kun löytyy selitys ongelmille. Toivottavasti nyt saatte koiran kuntoon ja normaalimassaan, ei muuta kuin tsemppiä!

 2. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kiitos paljon<3

 3. Nanna kirjoitti:

  Voi pientä…Kumpa paranisi ja saisitte rauhassa reissata ilman huolta toisesta <3

 4. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kiitos ja niinpä<3

 5. Anonyymi kirjoitti:

  Kiitos blogista! Täällä myös taistellaan gastriitissa ja ohut suolen alkuosan tulehduksen kourissa.käytiin röntgenissä josta syy löytyi.Lääkkeenä litalgin kipulääke joka jäi NYT pois.vatsahappo salpaaja ranixal,pahoinvoinnin estäjä primperan näistä tuli raju ripuli johon sai lisäksi tylosin antibiootti kuurin ja kaoliini – pektiiniä.Ripuli loppui heti.Toivotaan ,että masu paranee ja saa nauttia keväästä.

 6. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Tsemppiä teille<3 Tuto voi jo paremmin. Happosalpaajia ei enää syödä, mutta tylosinia menee vielä 1×1. Uloste jo normaalia. Mitä syötät koiralle?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.