Hae
Kutsu vapauteen

Shindo meridiaanivenyttely

Shindo on japanilainen kehotyöskentelyyn perustuva hoito- ja itsehoitomenetelmä, joka tähtää kehon ja mielen rentoutukseen sekä fyysisen tasapainon löytämiseen. Menetelmän kehitti rouva Kazuko Kuratomi 1980-luvulla avuksi tyttärensä astmaan ja allergiaan. Itsehoitoon kuuluu kuusi meridiaanivenytystä, joiden tarkoituksena on vaikuttaa kuuteen elintoimintojamme säätelevään energiarataan ja siten voimistaa kehon puolustusmekanismeja. Shindo-venytysten tarkoitus on vapautua turhasta mielen ja kehon jännityksestä.

Itse tutustuin shindoon jo ennen joogaa vuonna 2002 stressaavassa elämänvaiheessa. Tällöin shindosin lähes päivittäin ja huomasin sen rentouttavan ja terapeuttisen vaikutuksen nopeasti. Vuonna 2004 jooga löysi minut ja astui elämääni hyvin voimakkaasti. Sen jälkeen olen shindonnut satunnaisesti. Viime aikoina olen tehnyt shindoharjoituksen kuntosalin jälkeen, pieni tauko toki välissä. Itselläni shindo rentouttaa mielen ja kehon tehokkaasti.

Harjoitus sisältää 6 meridiaanivenytystä ja venytyksessä viivytään pitkään, jopa 5 minuuttia. Hengitys tapahtuu nenän kautta sisään ja suun kautta ulos voimakkaasti puhaltaen stressiä ulos kehosta ja mielestä. Voit välillä hengittää ihan normaalisti nenän kautta sisään ja ulos. Aloita venytys varovasti tunnustellen, nyt ei ole kiire minnekään. Ja pikku hiljaa kun keho ja mieli antaa periksi, voit taipua syvemmälle venytykseen. Välillä voit palata alkuasentoon ja ravistella jäseniä hieman ja taasen vaipua venytykseen. Voit myös ”rapsutella” ja sivellä  jännitystä pois käsistä ja jaloista. Suunta on tällöin aina raajoista poispäin. Harjoitus päättyy loppurentoutukseen.

HUOM! Osassa venytyksistä pyöristetään selkään, joten mikäli kärsit välilevyongelmista keskustele lääkärisi kanssa harjoituksesta. Mikäli omistat erittäin yliliikkuvat nivelet, mieti kannattaako pahentaa yliliikkuvuutta venyttämällä ääriasentoon- vähempikin riittää.

Valitse harjoitukselle rauhallinen paikka ja pehmeä alusta- esimerkiksi viltti tai peitto paksun maton päällä on hyvä. Voit laittaa taustalle soimaan meditatiivista rauhoittavaa musiikkia. Itselläni pöhisee diffuuserissa rentouttavaa eteeristä öljyä, esimerkiksi frankinsense on suosikkini tässä tarkoituksessa. 

Meikäkin osaa shindota: makaan vaan lattialla ja tuhisen ja huokailen niin kun tuo Mammakin:)

Harjoitus
1. Keuhkot ja paksusuoli 

Seiso hartianlevyisessä haara-asennossa, koukista polvia kevyesti. Ota peukalolla ja etusormella rengasmainen ote toisistaan selän takana ja lähde viemään käsiä suorina pään yli. Pidä niska rentona.

2. Maksa ja sappirakko

Avaa jalat leveään haara-asentoon. Taivuta suoraan sivulle jalan päälle. Tarkoituksena on saada venytystä kylkeen ja alaselkään. Jos mahdollista, ota molemmilla käsillä varpaista kiinni tai pidä ylempi käsi rennosti pään yllä ja anna alemman levätä reidellä tai jalan edessä. Niska lepää rentona käsien välissä. Pakarat pysyy maassa. Toista venytys molemmille puolille.

3. Munuaiset ja virtsarakko

Mene maton etuosaan ja koukista jalat polvista siten, että rintakehä on reisiä vasten. Ala pikkuhiljaa työntämään istuinkyhmyjä taaksepäin ja samalla suoristamaan jalkoja. Kun jalat ovat suorana (voi jäädä myös kuokkuun), ala pyöristämään selkää ja taivuta ylävartaloa jalkojen päälle. Jos jo alkuasennossa istuminen lattialla tuntuu hankalalta, voi häntäluun alle laittaa tyynyn.

4. Sydän ja ohutsuoli

Pidä paino istuinluiden päällä ja istu salmiakkiasentoon jalkapohjat vastakkain. Risti kädet jalkaterien ympärille.  Paina leukaa alaspäin ja ala pyöristämään selkää alaspäin niska rentona. Pidä käsillä varpaista kevyesti kiinni. Mikäli paino menee liiaksi eteen, työnnä istuinkyhmyjä taaksepäin.

5. Sydämenhallitsija ja kolmoislämmittäjä

Istu risti-istuntaan ja laita kädet vastakkaisten polvien päälle. Paina leukaa alaspäin ja ala pyöristämään selkää hitaasti eteenpäin ja tuo otsaa kohti lattiaa. Mikäli paino menee liiaksi eteen, työnnä istuinkyhmyjä taaksepäin.


6. Maha ja perna

Istu aitajuoksija-asentoon toinen jalka suorana ja toinen koukistettuna sivulle pakaran kohdalle. Kädet ovat selän takana vartalon tukena. Ala laskeutumaan varovasti taaksepäin nojaten käsiin. Mikäli polvessa ei tunnu kipua (ei saa tuntua), voit laskeutua selinmakuulle käden pään takana. Selkä ei saa mennä liiaksi notkolle. Voit tukea asentoa tyynyillä polven ja selän alle, mikäli selässä tai povessa tuntuu kipua. Toista venytys molemmille puolille.

Päätä harjoitus loppurentoutukseen.

Täältä löydät meditaatio-, hengitys- ja joogaharjoituksia.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *