Hae
Kutsu vapauteen

Hiusten värjääminen mustalla ja punaisella kasvivärillä

Postaus kertoo hiusten värjäämisestä mustalla ja punaisella kasvivärillä. Postaus on toinen yhteistyöpostaus Marianne Lepän kanssa. Ensimmäisen aiheena oli detox jooga harjoitus, joka löytyy täältä: http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/10/detox-jooga-puhdistusta-keholle-ja.html.

Olen pyrkinyt vähentämään kemikaaleja ihan kaikessa missä pystyn eli kodin puhdistusaineissa, kosmetiikassa, hiustenhoitotuotteissa, deodorantissa, huonekaluissa jne. Mutta hiuksiani olen värjännyt pari kertaa vuodessa, koska en ole keksinyt mitään vaihtoehtoa synteettiselle värjäämiselle. Alkuvuodesta päätin, etten enää värjää hiuksiani ollenkaan. Juurikasvu yhdistettynä auringonpolttamaan haalistuneeseen kestoväriin ajoi minut kuitenkin lähes hulluuden partaalle viime heinäkuussa- tiedät varmaan tunteen? En enää kestänyt, vaan kävin värjäämässä hiukset taas kerran synteettisesti. En halunnut väriä kuitenkaan päänahkaani ja hiukseni värjättinkin tumman ruskealla kestovärillä ns. foliotekniikalla, jossa väriaine ei ole kosketuksessa päänahan kanssa. 

Kasvivärjäys sopii punatukkaisille, ei bruneteille- näin olen ymmärtänyt. Olen useita kertoja vuosien varrella kysellyt kampaajilta tummista kasviväreistä ja niiden toimivuudesta kuullen ettei tumma kasviväri ole kovinkaan toimiva. Ongelmia saattaisi olla värin pysyvyydessä ja siinä, että lopputulos voisi olla vihertävä, mikäli hiukset ovat kovin vaaleat.

Paikallisessa ekokaupassa vieraillessani silmiini osui ensimmäistä kertaa tumman ruskea ja musta kasviväri. Kyselin myyjiltä sen toimivuudesta ja sain tietää, että kyllä se toimii ihan hyvin. Toki pysyvyys ei tietenkään ole kestovärjäyksen luokkaa, tuoksu saattaa olla melko voimakas, väri on vihreää jauhetta, joka itse sekoitetaan lämpimään veteen jne. Kiinnostus heräsi entisestään ollessani ystäväni ja yhteistyökumppanini Marianne Lepän kanssa lounaalla. Sain nimittäin tietää, että hänellä on monivuotinen kokemus kasvivärillä värjäämisestä. Mariannella on luonnonkiharat todella syvän punaiset puolipituiset hiukset. Kyselin tarkkaan miten värjäys suoritetaan, kauanko väri pysyy, mitä tuotetta hän suosittelee, paljonko maksaa ja mistä hän ostaa tuotteet. Tätä on pakko kokeilla!


 Keltanokka ja kokenut kasvivärjääjä


Olen värjännyt hiukseni kasvivärillä kokonaiset kaksi kertaa. Ensimmäinen kerta oli marraskuussa 2016. Odotukset eivät olleet korkealla, sillä minulla oli noin 6 sentin juurikasvua lukuun ottamatta vielä synteettistä väriä hiuksissa puolen vuoden takaisesta värjäyksestä johtuen. Oli täysi kysymysmerkki miten kasviväri tarttuu synteettisesti värjättyyn hiukseen. Olin lukenut, että lopputulos paranee sitä mukaa, mitä enemmän kasvivärjäyksiä on takana. Annoin Khadi merkkisen kasvivärin vaikuttaa kaksi tuntia. Olin lopputulokseen tyytyväinen. Väri oli helppo levittää, tarttui hyvin, hajukaan ei häirinnyt vaikka oli kyllä kieltämättä voimakas eli väri tuoksui kasville ja oli väriltään vihreää. Hiukset olivat värjäyksen jälkeen todella hyvän ja hoidetun tuntuiset. Väri oli kuitenkin ehkä hieman liian vaalea minulle. Päätin kokeilla kuukauden kuluttua indigoa eli mustaa…

Marianne Leppä (kuva alla) taasen tutustui hennavärjäykseen ensimmäisen kerran 90 -luvun puolessa välissä ja värjäili luonnonkiharia hiuksiansa eri hennasävyillä ja tottui olemaan punapää. Vuonna 2002 hän halusi saada oman vaalean värin takaisin ja koska hennaa on tosi vaikea ellei mahdoton saada pois värinpoistolla, hän leikkautti lyhyet hiukset. Alkuun ystävät/tuttavat luulivat, että hän oli värjännyt hiukset vaaleiksi ja kerrottuaan ettei hän ole oikeasti punapää ystävät totesivat, että olivat luulleet niin, koska punainen väri sopii hyvin. Muutamia vuosia hän viihtyi blondina, jota tosi sävytteli/värjäili kaupan väreillä vaaleammaksi tai punasävyiseksikin välillä. Vuonna 2009 hän palasi takaisin hennaan ja on ollut tosi tyytyväinen. Marianne toteaa, että hennaaminen kotona on tietenkin oma ohjelmanumeronsa, mutta tulos on aina yhtä tyydyttävä. Hiukset ovat hyväkuntoiset ja leikkauskin hyvä, kiitos ammattitaitoisen kampaajan. Marianne hoitaa hiuksiaan säännöllisesti kookosöljyllä, samoin kuin minäkin.


Marianne ja hänen ihanat luonnonkiharat punaiset hiuksensa

Sugarilta testiin musta kasviväri ja Flown luomu hiustenhoitotuotteita

Sain Sugarilta testiin mustan Radico merkkisen kasvivärin, 4 shampoopalaa ja kaksi Kanerva hiushuutelua. Olen jo pitkään etsinyt laadukkaita luomu hiustenhoitotuotteita, niitä kuitenkaan löytämättä. Flown tuotteet kiinnostivat erityisesti sen vuoksi, koska shampoopaloista löytyy mm. tummien, punaisten ja vaaleiden hiuksien väriä syventäviä shampoopaloja. 


 Värjäsin hiukseni mustalla Radicon kasvivärillä puolitoista viikkoa sitten muutamaa tuntia ennen ylioppilasjuhliin lähtöä. Eli luotto oli kova:) Tuoksu oli todella mieto kasviväriksi. Vihreä jauhe sekoitettiin lämpöiseen veteen, levitettiin pestyihin hiuksiin ja annettiin vaikuttaa myssyn alla. Pakkauksessa oli mukana myssyn ja värin lisäksi myös suti, joka helpottaa värin levittämistä. Annoin värin vaikuttaa 2,5 tuntia. Väri huuhdeltiin pois pelkällä vedellä ja se irtosi todella helposti ihosta ja vaatteista. Pesin hiukset shampoolla vasta muutaman päivän kuluttua värjäyksestä. Hiukset olivat uskomattoman pehmeän tuntuiset värjäyksen jälkeen. En havainnut hiuksissa mitään kasvin tuoksua värjäyksen jälkeen päinvastoin kuin edellisellä kerralla, jolloin käytin Khadin hiusväriä. Hiuksista tuli todellakin mustat, käsittämätöntä. Ei sellaiset kovan sinisen mustat, vaan jos voi tällaista ilmaisua käyttää, niin pehmeän mustat. Tai hiilen mustat on vielä parempi ilmaisu. Jopa kaksi vaaleaa raitaa meni peittoon, mutta ovat parin pesun jälkeen alkaneet kuultaa värin alta läpi. Kun lopputulos vielä syvenee toistuvien värjäysten myötä, niin olen täysin vakuuttunut, että pärjään loppuelämäni kasvivärillä. Väri pysyy noin 4 viikkoa ja värin pysyvyyteen pystyy vaikuttamaan positiivisesti siten, että käyttää luomu hiustenhoitotuotteita. Hiukset ovat olleet ihanan hoidetun tuntuiset värjäyksen jälkeen ja olenkin vakuuttunut siitä, että kasvivärjäys todella hoitaa päänahkaa ja hiuksia. Ei enää ikinä synteettistä väriä. Ihanaa!!

Lue lisää Radico kasviväristä täältä:
http://www.luonnonkosmetiikka.fi/tuotesarjat/radico

Tältä hiusten väri näyttää kahden pesun jälkeen värjäyksestä

Flown hiusten omaa väriä syventävät shampoopalat ja hiushuuhteet


Flown shampoopaloista itse olen käyttänyt tummille hiuksille tarkoittua Brunette shampoota ja Mariannelle annoin Punatukan eli punaisten hiusten väriä syventävän shampoon. Aluksi olin epäileväinen, miten tuote toimii sillä se näyttää ihan käsisaippualta. No toimii ihan mielettömän hyvän ja onkin tähän asti testaamistani ekoshampoista ylivoimaisesti  paras. Hiukset kastellaan ja shampoopalaa hierotaan päänahkaan. Shampoo vaahtoutuu todella helposti eikä saippuaa todellakaan tarvitse paljoa laittaa. Voin vaan kuvitella miten kauan yksi shampoopala kestää eli melkoisen ekologinen ja edullinen tuote.

Lue lisää Flown shampoopaloista täältä:
http://www.flowkosmetiikka.fi/epages/flowkosmetiikka.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/20110413-11092-34237-1/Products/308


Ollaan testattu Marianne kanssa myös Kanerva Hiushuuhdetta, joka parantaa värin pysyvyyttä. Veden sekaan sekoitetaan ruokalusikallinen hiushuuhdetta ja kaadetaan hiuksiin, annetaan vaikuttaa hetken ja huuhdellaan pois. Tuote palauttaa hiuspohjan ja hiusten luonnollisen pH:n. Olin todella vaikuttunut tuotteen tehosta, sillä hiukset olivat niin kammattavat ja sileät, etten meinannut uskoa lopputulosta. Rehellisesti sanottuna, en pidä tuotteen tuoksusta, mutta muutoin todella upea tuote. Ehdottomasti alan käyttämään tätä tuotetta säännöllisesti.

Lue lisää Flown hiushuuhteesta täältä:
täältä: http://www.flowkosmetiikka.fi/epages/flowkosmetiikka.sf/fi_FI/?ObjectID=369407&ViewAction=FacetedSearchProducts&SearchString=hiushuuhde+flow

Sugarin  nettisivut löydät täältä:
http://sugarhelsinki.com/


Kasvivärjäyksen positiivisia ja negatiivisia puolia:

Positiivista:

* Ekologisuus
* Ei synteettisiä kemikaaleja
* Edullisuus (yksi kasviväri maksaa 10-20 euroa ja puolipitkiinkin hiuksiin väriä riittää kahdeksi värjäyskerraksi, lyhyisiin hiuksiin useammaksi kerraksi)
* Helppo levittää
* Helppo puhdistaa iholta, vaatteista, pinnoilta 
* Hoitaa hiuksia ja päänahkaa
* Voi olla hyvä vaihtoehto kemiallisille hiusvärille allergisoituneille (toki kasvillekin voi olla allerginen)

Negatiivista:
* Värin kesto noin 4 viikkoa
* Saatavuus ei ole synteettisten värien luokkaa eli värejä myyvät lähinnä ekokaupat ja tietenkin netistä voi tilata
* Tuoksu saattaa olla häiritsevä ainakin joissakin merkeissä

Huomioithan tätä postausta lukiessani, että minulla on todellakin kokemusta kasvivärjäyksestä sen kokonaiset kaksi kertaa. Eli mistään ihan huippuasiantuntijuudesta tässä suhteessa ei voi puhua. Aion jatkaa värjäämistä ja myös postailua asian tiimoilta, samoin kuin hiusten hoitamisesta luonnonmukaisin keinoin. Kerrothan omista kasvivärjäys kokemuksistasi blogin kommenttikenttään. Olisi mielenkiintoista kuulla!

Vähän hirvittää, että eikai tuo Mamma vaan meinaa mun turkkia alkaa kasvivärjäämään?

4 kommenttia

 1. Unknown kirjoitti:

  Olen värjännyt hiuksia jo pari vutta kasviväreillä. Oma lähtöväri oli ihan vaalea, jota oli vielä vaalennettu kemikaali vaalennuksella. kokeilin eri värejä, kunnes aloin tehdä omaa sekoitusta. Nyt jo vakiintunut coctail on 1/2 dl vaaleaa, 1/2 dl vaalean ruskeaa ja 1rkl punaista. Väri on kauniin vivahteikas, mutta tasainen. Aurinko korostaa kauniisti punaisen vivahteita ja väri kestää kesällä paremmin, kun kemikaalivärit. Kasvivärit hoitavat sekä hiusta, että päänahkaa. Netistä tilaamalla saa edullisesti ja tulee huomattavasti halvemmaksi kun kemikaalit.Suosittelen.

 2. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Tiedätkö kestävätkö tummat värit kasvivärinä myös kauemmin kuin synteettiset?

 3. Anonyymi kirjoitti:

  Missä on kasvivärin inkilista?Eli aineosalista?Laitatko linkin vaikka tänne?

 4. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Indigofera Tinctoria (Indigo Leaf Powder), Lawsonia Inermis (Henna Leaf Powder), Emblica Officinalis (Amia Fruit Powder), Eclipta Prostata (Bhringraj Leaf Powder).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.