Hae
Kutsu vapauteen

Suomalainen terveystietoinen somekeskustelu: loistavaa uutta näkökulmaa- vaakakupissa syytöksiä salaliittoteorioista ja sidonnaisuuksista

Elämme ajassa, jossa ravintoasioista keskustellaan avoimesti eri näkökulmista ja se on mielestäni erittäin hienoa. Aika ajoittain huomaan ällistyväni fanaattisuuden tasosta, jolla ravintoasioihin suhtaudutaan nyky Suomessa. Ei ole epäilystäkään etteikö ravinto ole uusi  nykyajan uskonto ja somekeskusteluita lukiessani välillä tuntuu, että olen keskellä karismaattista uskonnollista herätyskokousta, jossa uskovaiset lietsovat toisiaan lähes profeetalliseen sävyyn ja tuomitsevat toisinajattelijat. Tämä postaus ei kohdistu kehenkään tiettyyn henkilöön tai someryhmään, vaan jaan ajatuksiani pohjautuen yleiseen terveystietoiseen somekeskustelun ilmapiiriin Suomessa. Vaikka tämä postaus keskittyykin tällä kertaa epäkohtiin, niin haluan painottaa, että terveystietoista keskustelua tarvitaan, se on erittäin tervetullutta ja se lisääntyy Suomessa päivä päivältä. 

Suomalainen terveystietoinen somekeskustelu: loistavaa uutta näkökulmaa- vaakakupissa syytöksiä ja salaliittoteorioita

Ravintokeskustelu käy Suomessa kiihkeänä, jopa raivokkaana. Elämme ajassa jossa  ihmiset perustavat omat mielipiteensä  omien kokemusten perusteella eikä niinkään virallisten suositusten ja asiantuntijalausuntojen. Nykyään ei välttämättä edes lääkärin sanaa nielaista pureksimatta vaan hankitaan muita näkökulmia milloin mistäkin. Mielestäni on hyvä, että ihmiset ajattelevat omilla aivoillaan, mutta tässä ajassa on myös ahdistavia piirteitä, jotka liittyvät syytöksiin ja salaliittoteorioihin eikä maalaisjärki tunnu olevan aina ihan mukana näissä jutuissa. 

Ahdistaa. Olen jälleen kerran lukenut erästä terveysaiheista facebook sivustoa, jossa on todella paljon hyvää ja mielenkiintoista tietoa. Taas kerran keskustelu on sivuston jäsenien osalta yltynyt ihan älyttömäksi vääntämiseksi liittyen jonkin ruoka-aineen terveellisyyteen puolesta ja vastaan. Enkö kestä keskustelua tai vääntämistä? Eikös se ole vain hyvä, että keskustelussa on eri näkökulmia? Kestän ja kyllä on. Ei minua ihmiset eriävät mielipiteet ahdista, nehän ovat keskusteluiden suola. Se ahdistaa, että lähes jokaisessa ravinnon terveellisyyteen liittyvässä keskustelussa viitataan virallisten tahojen salaliittoteorioihin ja lääke- ja elintarviketeollisuuden sidonnaisuuksiin. Usein törmää väitteeseen, että  ”viralinen taho suosittelee tiettyä elintarviketta, jotta ihmiset sairastuisivat ja lääkeyhtiöt tekisivät voitoa.” Minulla ei todellakaan ole tietoa pitävätkö edellämainitut väitteet paikkaansa missään määrin, mutta sen tiedän, että nämä ovat  todella kovia väitteitä aikuisilta fiksun oloisilta ihmisiltä. Kun jotkut henkilöt kyselevät mielipiteiden tueksi tieteellistä tietoa, tutkimusta tai edes jotakin tietoa, niin kysymykset kuitataan omalla mutu-tuntumalla ja sillä, että tiede on korruptoitunutta. Ketä tämä palvelee? Edistääkö tämä terveellisen elämäntavan leviämistä? Vai mitä tämä edistää?

Some keskusteluissa ihmiset saattavat heittää rajuja syytöksiä julkisia instansseja kohtaan omilla nimillään. Jopa niin rajuja, että välilä poskia kuumottaa miettiessäni mitä tästä seuraisi jos asiat vietäisiin oikeuteen. Siis minulla, ravitsemushihhulilla, poskia kuumottaa?Mielestäni Suomessa, joka edelleen on oikeusvaltio, ei voi ketään syyttää yhtään mistään ilman todisteita. Tai no, näköjään voi. Syytöksien sijasta kaipaan tietoa (ja varmaan moni muukin) seuraavista asioista: Kuka pimittää/vääristää tutkimustietoa? Mikä salaliittoteoria? Kuka on virallinen taho? Ja ennen kaikkea nimiä pöytään, jolloin asianosaiset saataisiin sitten vastuuseen teoistaan.

Tutkittu tieto vastaan mutu-tuntuma

Luulenko sitten itse, että kaikki mitä on tutkittu on totta tai että vain tutkittu tieto on ”oikeaa” tietoa? No en tietenkään, mutta oli tutkimusasetelma tai maksaja kuka tahansa, on lähtökohtaisesti parempi että on edes tutkittu kuin se, että ei ole. Jokainen tietää, että vaikkapa rasvattomaan maitoon liittyy toinen toistaan ristiriitaisempia tutkimustuloksia. Silti nämä ristiriitaisetkin tutkimustulokset ovat mielestäni parempaa tietoa kuin mutu-tuntuma. Somemaailmassa tieteellinen tieto ja mielipiteet menevät sulavasti sekaisin ja tuntuvat välillä olevan samalla viivalla. Olen itse sitä mieltä, että yksilön kohdalla subjektiivinen tieto on useasti tärkeämpää kuin tieteellinen fakta, mutta on eri asia alkaa yleistämään tiettyjä asioita todeksi oman subjektiivisen kokemuksen perusteella. 
Sidonnaisuudet

Terveystietoisessa somekeskustelussa puhutaan hyvin syyttävin sanoin lääke- ja elintarviketeollisuuden sidonnaisuuksista (varmaan ihan aiheesta). Joskus sattuu käymään niin, että samat henkilöt jotka syyttävät muita sidonnaisuuksista, eivät kerro omistaan. Usein tuntuu unohtuvan , että aika useat ihmiset ovat sidoksissa johonkin, myös me terveystietoiset ihmiset. Eli kannattaa aina tarkistaa kaikkien ihmisten sidonnaisuudet jos mahdollista- asiaahan voi aina kysyä. Esimerkiksi itse bloggarina ilmoitan aina postauksessa jos teen kaupallista yhteistyötä jonkun firman kanssa ja tämä on bloggareiden keskuudessa yleinen käytäntö. Sen sijaan esimerkiksi terveystietoisten sivujen ylläpitäjien sidonnaisuuksista ei aina s
aa helposti tietoa heidän sidonnaisuuksistaan. Voi olla, ettei heillä edes ole sidonnaisuuksia tai sitten he saavat jopa palkkaa joltakin firmalta. Olisiko kuitenkin reilua, että myös heidän sidonnaisuudet olisi jossakin selvästi luettavissa? Mielestäni tämä antaisi uutta näkökulmaa keskusteluihin ja lukijat pystyisivät arvioimaan myös someryhmien aktiivien sidonnaisuuksia ja tiedon luotettavuutta.


Toisen kokemuksen lyttääminen

Sääli on sairautta, olen siis sairas. Joku oli äsken postannut faceen iloisena siitä, miten hän on löytänyt avun omaan vaikeaan unettomuuteensa. Postauksesta välittyi innostus ja energia kun pitkäaikainen unettomuus helvetti oli ainakin toistaiseksi selätetty. Itselleni tuli tosi hyvä fiilis siitä, että joku on saanut apua ja toki keskustelussa on muutamia kannustavia viestejäkin. Postausta hallitsi kuitenkin valtava negatiivinen energia, koska unettomuus oli ratkaistu väärällä tavalla- ei nyt kuitenkaan unilääkkeillä vaan melatoninin avulla. Tuntui, että ihmisiä kiinnosti enemmän tuomita ihminen melatoninin käytöstä kuin armottoman unettomuushelvetin selättäminen. Näin sieluni silmin, millä fiiliksillä aloittaja luki vastauksia- SOME ON ARMOTON???

Mistä enää tietää mihin tietoon voi luottaa?

Tätä pohtii varmaan useampikin ihminen Suomessa tällä hetkellä. Oman kehon reaktioihin pitäisi ainakin pystyä luottamaan, toki kehon reaktiotkin tulevat aivojen limbisen järjestelmän kautta, joten niihinkin vaikuttaa meidän ajatukset ja tunteet. Itse en suoraan teilaa tai usko oikeastaan mitään tietoa, vaan pureksin itse asian omassa päässäni tedostaen sen, että omat subjektiiviset näkökulmani vaikuttavat siihen miten suhtaudun tietoon/asiaan.

Terveystietoista keskustelua todellakin tarvitaan Suomessa, mutta toivoisin sen pysyvän asiallisena. Vastakkain asettelu virallisen tahon ja terveystietoisten välillä ei johda mihinkään hyvään. Se lisää ainoastaan ihmisten ahdistusta ja epätietoisuutta ja turhia epäluuloja. Lisäksi on surullista, että monet ihmiset tarvitsisivat kipeästi ryhmistä saatavaa tietoa ja vinkkejä, mutta ovat eronneet ryhmistä arvostelun ja tuomitsemisen vuoksi.

Loppukevennyksenä voin todeta kuitenkin, että vielä villimpää ja riitaisampaa on keskustelu koirien ruokinnan tiimoilta??? Ja toki terveystietoista keskustelua käydään somessakin ihan asiallisessakin sävyssä, se vaan tuppaa välillä jäämään riitelyn jalkoihin. Terveystietoinen keskustelu jatkukoon ja laajentukoon- sille on tarvetta enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Muistetaan kuitenkin lähimmäisen rakkaus ja toisten mielipiteiden kunnioittaminen, myös niiden toisin ajattelijoiden- yritän muistaa itsekkin?

5 kommenttia

 1. Heidi Raudaskoski kirjoitti:

  Todella hyviä pointteja. Taas tullaan myös siihen, että olemme kaikki yksilöitä kokemassa ja lukemassa. Aina pitäisi muistaa somemaailmassa surffaillessaan pistää silmilleen tietyllä " suodattimella" varustetut lasit ja ajatella asioita useammalta kantilta. ?

 2. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Totta❤️

 3. Nanne - Elämää Koivurannassa kirjoitti:

  Juuri tästä syystä olen jättänyt Facebookin käytön aikalailla nolliin ja käytän sen sijaan Instagramia. Instasta saa yleensä hyvän mielen kun ihmiset jakavat ihania kuvia. Facebookista jäi yleensä vaan "p***n maku" suuhun, kun ihmisten on pakko aina keskittyä omien tekemisten sijaan toisten tekemiseen.
  Ja tuo koirien ruokinta on kyllä saanut jo ihan yliuskonnollisia piirteitä! Mietin vaan, että miten ihmeessä koirat on ennenvanhaan saatu pysymään hengissä….?! :0

 4. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Juuri näin!! Ruokit koiraasi miten vaan niin voit olla varma että pieleen menee?☹️? Olisi muuten hyvä postaus aihe!!

 5. Heidi Raudaskoski kirjoitti:

  Todellakin, koirien ruokinnassa on maalaisjärki kadonnut. Olisi hyvä aihe kyllä.Miten on esimerkiksi mahdollista, että koiran " luonnonmukaiseen" ruokintaan liittyy 3-7, tai jotain lisäravinto/ vitamiinipurkkia!!! Koira elää kuitenkin vain yhdeksäs osa siitä, mitä ihminen, jotkut rodut vähemminkin….. ??

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.