Hae
Kutsu vapauteen

Tyrnimansikka raakajäätelö

 
Tyrnimansikka raakajäätelö tuo kesän kotiisi. Jäde on koostumukseltaan ihanteellinen, kivan värinen sekä raikkaan makuinen- ja tietenkin lisäaineeton! Sopii maidotonta, gluteenitonta, viljatonta ja vähähiilarista ruokavaliota noudattaville.
 
Tyrnimarja sisältää runsaasti C-, B-, A-, K- ja E-vitamiinia sekä flavonoideja, biotiinia ja foolihappoa. Eikä siinä kaikki vaan tyrnin ehkä arvokkain ainesosa on tyrniöljy, joka sisältää useita hyvälaatuisia rasvahappoja, esimerkiksi oleiini-, steariini-, linoli-, palmitoleiini- ja palmitiinihapon glyseridejä. Kansanlääkinnässä tyrniä on käytetty ripulin ja keripukin hoitoon ja sen sanotaan lievittävän kipua, nopeuttavan haavojen paranemista ja sopivan mm. vatsa- ja pohjukaissuolihaavan hoitoon. Sen pitäisi myös alentavaa veren kolesterolipitoisuutta ja edistävää rasva- ja valkuaisaineenvaihduntaa.

 

Banaanista saat runsaasti kaliumia, mangaania C- ja B6-vitamiinia. Banaanit ja mansikat kannattaa aina ostaa luomuna torjunta-aine jäämien vuoksi. Mansikoissa taas on B- ja C-vitamiineja sekä kaluimia.

Ohje:
 
2 rkl tyrnimarjoja HH 5,0 g
2 dl mansikkaa HH 20,0 g
1/2 banaani HH 10,0 g
2 dl kookoskermaa/vispikermaa HH 2,6-6,0 g
1 dl kookosmaitoa/soijamaitoa/täysmaitoa HH 0,2-4,7
1-2 rkl kookossokeria/täysraakaruokosokeria/karppisokeria/steviaa
1 tl aitoa vaniljaa HH 0,53 g
ripaus suolaa
1 tl raakaa viinaa
Laita kaikki aineet blenderiin, jäiset marjat lähimmäksi terää. Blendaa sileäksi.
Kaada seos jäätelökoneeseen tai mikäli jäädytät pakastimessa, kulhoon. Muista sekoittaa ensimmäisen tunnin aikana vartin välein, jotta jäätelöön tulee mahdollisimman hyvä rakenne mikäli et käytä jäätelökonetta.
 
Tällä ohjeella tulee noin 5 dl jäätelöä ellei enemmänkin jäätelökoneella tehtynä. Hiilarien määrä on koko annoksessa 38,3 g, mikäli käyttää vähähiilihydraattisimpia vaihtoehtoja. Hiilareita välttelevät käyttävät karppisokeria tai steviatippoja ja kookoskermoista Kara kookoskermaa. Kookosmaitojen hiilihydraatit vaihtelevat jonkin verran merkistä riippuen, vähiten hiilaria sisältävien maitojen hiilarimäärä on ainoastaan 1g/100 ml (Santa Maria) ja makeuttamatonta soijamaitoa on saatavilla lähes hiilihydraatittomana (0,2 g/100g Alpro). Maitovaihtoehdoista täysmaidossa on eniten hiilareita.  Maidotonta ruokavaliota noudattavat valitsevat kookos- tai soijakerman ja kookos- tai soijamaidon.
 
Raaka viina parantaa koostumusta ja estää ylijäätymistä. Sen voi toki jättää pois. Banaanin voi myös jättää pois, mutta siinä tapauksessa lisäisin hieman sokerin ja vaikkapa mansikoiden määrää.
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *