Hae
Kutsu vapauteen

Alkoholi jouluna- onko aikuisella oikeus pilata lapsen joulu?

Selvä joulu ei ole todellakaan itsestäänselvyys kaikille lapsille. Pitkät pyhät mahdollistavat runsaankin juhlimisen jos aamulla ei tarvitse lähteä töihin. Joulun aikaan alkoholinkulutus kasvaa Suomessa: Alkon tilastojen mukaan joulukuu on puolet kosteampi kuukausi kuin marraskuu. Joulun aika voi olla monelle aikuiselle ja vanhemmalle hyvinkin stressaavaa: tekemistä on paljon, väsymys voi painaa vuoden pimeimpään aikaan ja taloudelliset ongelmat saattavat aiheuttaa paineita lahjojen oston suhteen. Jouluna perhe ja suku yleensä kokoontuvat yhteen, jolloin käsittelemättömät asiat ja ongelmat saattavat nousta pintaan ja aiheuttaa jos jonkinlaista kärhämää. Ainakin näin on vaarassa käydä, mikäli alkoholin käyttö ei pysy kohtuudessa vuoden ehkä odotetuimpana juhlapäivänä. Viina, sauna ja lumihanki ei ole mikään tuulesta temmattu slogan vaan valitettava tosiasia monessa perheessä, jopa ja varsinkin jouluna.

joulu on lapselle vuoden kohokohta

Joulu voi olla lapselle vuoden kohokohta ja lapsuuden jouluja muistellaan läpi elämän hyvällä tai pahalla. Osalle lapsista juuri joulun aika on pahaa painajaista: pahimmillaan vanhempien ryyppyputki kestää päiviä ja päättyy väkivaltaan sekä lapsia että toista vanhempaa kohtaan. Lapselle voi olla raastava kuunnella kavereiden kertomuksia omasta joulusta jos oma joulu on päättynyt turvakotiin tai vanhempien riitelyyn. Onko vanhemmilla oikeus pilata lapsen joulu ainoastaan sen takia, ettei oma alkoholinkäyttö pysy hanskassa? Voiko itse asiassa olla suurempaa itsekkyyttä aikuisen taholta kuin se, että omien käsittelemättömien ongelmien annetaan aiheuttaa lapsessa suurta pelkoa, pettymystä ja häpeää? Olisiko parempi pitää varmuuden vuoksi korkki kokonaan kiinni jos on pienikin vaara, ettei hallitse omaa juomistaan.

alkoholin käyttämisen malli

En tarkoita tällä postauksessa todellakaan sitä, ettei lapsiperheissä voisi nauttia jouluna tai muutoinkaan alkoholia enkä sitä, että alkoholista tehdään perheessä suuri peikko. Tärkeimmät mallit omaan alkoholinkäyttöönsä lapsi saa, mistä muualtakaan, kuin omasta perheestä. Kohtuukäyttö ilman humaltumistarkoitusta voi olla lapsen kannalta jopa parempi kuin ehdoton absolutismi varsinkin jos siihen liittyy alkoholin demonisointia. En tietenkään tarkoita sitä, että lapsen kannalta aikuisten täytyy käyttää kohtuudella jouluna tai muulloinkaan alkoholia vaan sitä, että mielestäni vanhempien ei kannata syyllistää itseään ruoan kanssa nautitusta viinilasillisesta eikä varmaan kukaan syyllistäkään. Ääripää ajattelu voi myöhemmin kostautua lapsen elämässä hallitsemattomana kapinointina, kun taas asiallisesti toteutettuna juhlapyhät ovat loistava tilaisuus näyttää jälkikasvulle fiksun alkoholinkäytön mallia.

miten meidän perheessä käytetään alkoholia joulun pyhinä

Omassa lapsuuden perheessäni ei käytetty jouluna alkoholia. Sen sijaan muistan, että monen ystäväni perheessä alkoholi näytteli suurta roolia ja sen käyttö huipentui joulun pyhiin. Omat, nyt jo aikuiset, lapseni ovat nähneet kohtuullista alkoholin käyttöä jouluna eli ruoan kanssa ollaan nautittu punaviiniä, jota pojatkin saivat lapsena kielellä maistaa. Tuo kielellä maistaminen vähensi viiniin liittyvää uteliaisuutta. Mieheni on kotoisin kaksikielisestä perheestä eli hänen isänsä oli ruotsinsuomalainen. Hänen kauttaan on tullut perinne snapseihin, joita joskus on nautittu juhlapöydässä. Noita snapseja ei todellakaan ole juotu muuta kuin yksi, jos sitäkään. Itse edustan nykyään oman alkoholinkäyttöni suhteen varsin konservatiivista linjaa eli voin nauttia lasin tai kaksi viiniä, mutta se on siinä.

hae apua

Ihanaa oman näköistä joulua kaikille, alkoholilla tai ilman. Mikäli perheessä ei ole lapsia, niin sehän ei kenellekään kuulu miten kukin joulunsa viettää jos yleensäkään viettää. Mutta lapsiperheet- ajatellaan lapsia jouluna ja tietenkin muulloinkin. Joulu kestää vain muutaman päivän, mutta sen merkitys lapselle on suurempi kuin me aikuiset voidaan ajatellakaan. Mikäli alkoholista on tullut ongelma, rakasta ja kunnioita itseäsi niin paljon, että haet apua. Sitä on todellakin saatavilla.

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *