Hae
Kutsu vapauteen

Mustikka-mascarpone-hyytelökakku- VHH, gluteeniton ja viljaton


Tämän ihanan makuisen hyytelökakun voit tehdä gluteenittomana, viljattomana, vähähiilarisena tai ihan tavallisena versiona. Maidotonkin onnistuu, mutta tällöin ei ole kyse enää mascarpone hyytelökakusta, joten sitä en viitsi oikein mainostaa:) Mutta varmasti tosi hyvän saa myös maidottomana. Kakkuun voisi toki tehdä myös kiilteen, mutta jätin se tällä kertaa tekemättä, koska halusin koristella kermalla ja mustikoilla. Jos et vielä tiedä, niin minä rakastan kerman pursottamista- tätä kakkua oli tarkoitus koristella enemmänkin mustikoilla, mutta meni taas tämä kerman kanssa läträäminen vähän överiksi…

Meille on tulossa vieraita tänään ja tämä kakku tulee kahvipöytään. Ollaan Karin kanssa käyty mustikassa parina päivänä ja saatu 1,5 sangollista marjoja. Aluksi tuntui siltä, ettei marjoja löydy mistään, mutta sitten löydettiin sellainen paikka missä oli mustikoita runsaasti. Toki sielläkin oli jo joku ehtinyt käydä koneella keräämässä, mutta silti mustikoita riitti meillekin. Kari on mun kanssa aina ihan pulassa, kun en meinaa millään malttaa lähteä metsästä jos sinne jää paljon marjoja. Nytkin Karin piti lähteä työreissuun illalla ja minä vaan tinttasin, etten voi nyt lähteä kotiin:) Ei pääse mies parka helpolla mun kanssa:) 

 Ostettiin imuriin liitettävä roskien kerääjä ja se toimi muutoin tosi hyvin, mutta sitten kun laitettiin imuteho liian isolle, niin se veti myös mustikoita pölypussiin:) No, nyt tiedetään, että imuteho pitää olla pienellä…

Mustikan terveysvaikutukset

Mustikka on varsinainen terveyspommi: se sisältää C-vitamiinia, mangaania sekä polyfenoleiksi kutsuttuja fytonutrientteja, joilla on antioksidanttisia ja tulehduksia estäviä vaikutuksia. Ne voivat myös edistää sydämen terveyttä sekä vähentää muita kroonisia sairauksia. Mustikoista löytyy myös antosyaani-yhdisteitä, jotka saattavat parantaa insuliiniherkkyyttä ja pienentää riskiä sairastua syöpään. Mustikat saattavat myös parantaa kognitiivista toimintaa ja niistä voi apua aivojen terveydelle. Minun täytyy syödä paljon mustikoita, sillä en muista enää mitään!:)

Maidottoman mustikka-hyytelökakun saat siten, että käytät vispikerman sijasta maidotonta kermaa eli soija- tai kaurakermaa ja korvaat mascarponen maidottomalla tuorejuustolla. Voin sijasta maidottomat käyttävät kookosöljyä. Mikäli teet vähähiilarisen version, pähkinät kannattaa yleensä aina liottaa, koska silloin niistä poistuu entsyyminestäjäaineet ja ne sulavat vatsassa paremmin. Liottaminen poistaa myös mahdollisia epäpuhtauksia pähkinöistä. Tämän ohjeen osalta en kuitenkaan liottanut pähkinöitä. Tee kuitenkin itse kuten parhaaksi näet. Ohjeeseen ei ole laskettu koristelukermaa tai -mustikoita, koska kukin koristelee miten koristelee tai jättää koristelematta.


Gluteeniton ohje (12 annosta):


Pohja:

150-175 g gluteenittomia keksejä
50-75 g voita

Murusta keksit sulan voin joukkoon ja sekoita hyvin. Vuoraa halkaisijaltaan 18-22 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Painele seos vuoan pohjalle.


Täyte:

6 liivatetta
3 dl vispikermaa
500 g mascarpone tuorejuustoa
2 dl mustikoita
1 tl aitoa vaniljaa
1,5 dl karppisokeria*
0,5 rkl sitruunamehua
1,5 rkl vettä


Laita liivatteet likoamaan runsaaseen määrään kylmää vettä. Soseuta mustikat sauvasekoittimella. Vaahdota vispikerma, lisää joukkoon mascarpone, mustikat, vaniljasokeri ja sokeri. Kuumenna vesi ja sitruunamehu kiehuvaksi. Liuota vedestä puristetut liivatteet kuumaan nesteeseen hyvin sekoittaen, anna jäähtyä hetki. Lisää jäähtynyt liivateneste ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan ja nosta kylmään hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Koristele tuoreilla mustikoilla tai kermavaahdolla.

Vähähiilihydraattinen versio


Pohja:
 
100 g voita/kookosöljyä
2 dl cashew pähkinöitä
1/2 dl kookoshiutaleita (hiilarien määrä vaihtelee tosi paljon eri merkkien välillä)
ripaus hunajaa tai jotain muuta makeuttajaa
2 rkl vettä
 
Liota pähkinöitä vedessä vähintään neljä tuntia (voit käyttää liottamattomia pähkinöitä myös) ja kaada vesi pois. Laita pähkinät, sulatettu voi/kookosöljy , kookoshiutaleet ja vesi blenderiin ja tasoita sileäksi. Liotetut pähkinät blendaantuvat helpommin. Laita pohjan ainekset leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle (halkaisija 18-22 cm) ja taputtele esimerkiksi kostutetuilla sormilla tasaiseksi. Laita pakastimeen jähmettymään täytteen valmistumisen ajaksi.


Täyte:

6 liivatetta
3 dl vispikermaa
500 g mascarpone tuorejuustoa
1 tl aitoa vaniljaa

1,5 dl karppisokeria*

0,5 rkl sitruunamehua

1,5 

rkl vettä


* Blendaa sokeri  blenderissä ennen käyttöä.

Katso täytteen valmistusohje tavallisen hyytelökakun ohjeesta.


Lisää hyytelökakku ohjeita ja muita ohjeita löydät täältä.

Kermavaahto on värjätty Foodinin punajuurimehujauheella. Sitä löydät täältä. Muista, että saat -10 %:n alennuksen Fitnessfirstin verkkokaupasta koodilla ”kutsuvapauteen”.
Mamma halus ottaa musta kuvan, mutta Meikä heitti vähän hösseliksi. Sitten Mamma konahti ja…
…saatiin jo näin hyvä kuva:) 

Täällä parvekkeella Meikä rentoutuu Mamman kanssa joka ilta ennen nukkumaan menoa. Välillä toki pitää kertoa murhamiehille, että vartiointi pelaa…

2 kommenttia

  1. Heidi Raudaskoski kirjoitti:

    Voi että. Tuoreita mustikoita jääkaapissa, kokeiluun meni. Vähensin karppisokerin 1/2 desiin ja laitoin tilalle noin 6 tippaa vanilja steviaa. Mustikoita hölväsin 3 desiä. Kohta maistellaan….. Kiitos ??

  2. Satu Sjöholm kirjoitti:

    Meillä vieraat tykkäsivät eilen tästä todella paljon?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.