Hae
Kutsu vapauteen

LÄHTÖ LÄSKILLE: tämän hetken kuulumiset ja pohdintaa painonhallinnasta

Painonhallinta-asiaa pitkästä aikaa. Tavoitteena oli alkuvuodesta tiputtaa painoa 6 kiloa ja paino tippuikin melko vaivattomasti 5 kiloa eikä ole tullut takaisin. Tämä riittää enkä tiputa painoa enempää. En stressannut painonpudotuksesta ja voin koko dieetin ajan todella hyvin. Normaalipainoisen ihmisen laihduttaminen on aiheena hieman tabu ja se aiheuttaa joissakin ihmisissä närkästäystä: miten tuokin hoikka ja normaalipainoinen kehtaa kirjoittaa laihduttamisesta. Muistutan, että elämme avoimessa yhteiskunnassa, jossa jokainen saa tiputtaa kilon pari oli lähtöpaino mikä tahansa. Yllättävän monella lukijallanikin on ollut tavoitteena juuri sen muutaman kilon tiputtaminen.
 
Olen viime aikoina lueskellut paljon painonhallinnasta ja kävin työni puolesta kuuntelemassa mm. Patrik Borgin laihduttamiseen liittyvän luennon. Tällä hetkellä trendinä on se, että kaloreita ei mielellään lasketa eikä laihduttajan tulisi ajatella olevansa dieetillä. Pyritään rentoon ja terveelliseen syömiseen, ruoasta nauttimiseen ja itsensä hyväksymiseen. Alleviivaan ja allekirjoitan ihan jokaisen edellä mainitun asian itsekin- ainakin melkein. Itse olen viime vuodet syönyt rennon intuitiivisesti, hyvin terveellisesti ja liikkunut erittäin paljon. En käynyt juuri koskaan puntarissa ja olikin melkoinen yllätys kun huomasin, että olen lihonut reilut viisi kiloa. Muutoin se tuskin olisi minua haitannut, mutta ärsytti kun vanhat vaatteet eivät enää mahtuneet päälle. Tai mahtuivat ne, mutta kiristivät. Yritin viime vuonna laihduttaa pelkästään ajatuksen voimalla, mutta pelkkä mielenhallinta ei riittänyt ja piti keksiä jotakin muuta. Aloin laskemaan kaloreita enkä enää ihmetellyt miksi paino oli noussut??? Laskin kaloreita ainoastaan muutaman viikon ajan ja totesin sen erittäin hyödylliseksi- ilman sitä vieläkin ihmettelisin, että mikä on vialla kun paino ei laske.
 
Mitä enemmän seuraa painonhallintaan liittyvää keskustelua, niin huomaa, että syöminen ja painonhallinta on nykyään hyvin monimutkaista. Kaloreita ei saa laskea. Mistään ei saa stressata. Laihduttaminen sekoittaa aineenvaihdunnan, mutta ylipaino lisää terveysriskejä. Pitää syödä rennosti, mutta ehdottoman tietoisesti ja intuitiivisesti. Pitää liikkua, mutta liian kova liikunta viimeistään romahduttaa kortisolitasot ellei stressi ole sitä jo tehnyt.  Ruoan pitää olla luomua, lähituotettua, lisäaineetonta, ravitsevaa ja ruoka pitää pureskella hyvin. Välillä tuntuu jopa siltä, että perus terveen ihmisen muutaman kilon pudotus alkaa olla jo melkoista matematiikkaa, josta ei enää normi-ihminen selviä omatoimisesti. Vai selviääkö?
 
Meikätyttö haluaisi sellaisen ravintovalmentajan, joka määräisi tuon Mamman antamaan Meikälle mahdollisimman paljon, mahdollisimman usein ja mahdollisimman laadukasta ruokaa?? Tällä hetkellä ainoastaan tuo viimeinen vaihtoehto toteutuu.

Muutamia ajatuksiani painonhallinnasta
 
-Mikäli hormonitoimintasi on sekaisin, sairastat jotakin aineenvaihduntaan vaikuttavaa sairautta tai syömishäiriötä, niin suosittelen kääntymään osaavan ravintovalmentajan tai muun asiantuntijan puoleen, joka tarkastelee tilannettasi kokonaisvaltaisesti ja laatii Sinulle ravinto-ohjelman. En lähtisi omin päin enkä minkään blogipostauksen perusteella tiputtamaan painoa edellä mainituissa tapauksissa.
 
-Mikäli olet runsaasti ylipainoinen ja syöt hyvin epäterveellisesti, niin aivan varmasti laihdut mikäli alat syömään terveellisemmin ja säännöllisesti. Erittäin runsas ylipaino ellei siihen liity mitään fyysistä sairautta tai geenivirhettä, on usein elämänhallintaan liittyvä ongelma. Sen sijaan, jos haluat tiputtaa muutaman kilon, syöt jo valmiiksi terveellisesti ja harrastat liikuntaa, niin suosittelen ehdottomasti, että lasket jonkin aikaa syömiesi ruokien kalorit. Tämä sen vuoksi, että näet missä mennään. Kaloreita ei tarvitse laskea kuin muutaman viikon ajan, ei loppu elämää!
 
-Dieetissä ei ole mitään järkeä ellet muuta pysyvästi ruokailutottumuksiasi. Se on täysin hukkaan heitettyä aikaa ja vaivaa ja kilot tulevat varmuudella takaisin kun palaat vanhoihin tottumuksiisi. Hyvästä ruoasta ei tarvitse luopua, mutta annoskokoja on ehkä muutettava. Jos vaikka rakastat suklaata, niin syö suklaata mutta vähemmän. Totaali kieltäytyminen saattaa kostautua myöhemmin ahmimisena. Itse söin dieetin aikana lähes päivittäin itse tehdyn raakasuklaapatukan.
 
-Liian vähäkaloriset dieetit aiheuttavat kehossa ja mielessä nälkävajetta, jonka seurauksena greniilin (näläntunnetta lisäävä hormoni) tuotanto voi lisääntyä ja keho saattaa hidastaa aineenvaihduntaa. Mikä sitten on liian vähäkalorinen dieetti? Siihen vaikuttaa liikunnan määrä, ikä, sukupuoli, lihasten määrä jne. Itse kiinnittäisin huomiota nälän tunteeseen: jos on koko ajan nälkä, niin lisäisin kaloreita.
 
– Liian matalakaloriset dieetit voivat hidastaa aineenvaihduntaa. Aineenvaihduntaa voi kuitenkin dieetillä olleessa myös nopeuttaa monilla asioilla kuten liikunnan harrastamisella, säännöllisillä ateriaväleillä, mausteilla, oikeil
la ruokavalinnoilla ja vaikkapa veden juonnilla. On hiemat yksinkertaista ajattelua, että laihdutus hidastaa aina aineenvaihduntaa.
 
-On hyvä tiedotaa, että tietyt superterveelliset ruoka-aineet kuten avokado, pähkinät ja vaikkapa öljyt sisältävät runsaasti ravintoaineita, mutta myös kaloreita. Esimerkiksi raakakakussa voi olla kolme kertaa enemmän kaloreita kuin kermakakussa vaikka se onkin kymmenen kertaa järkevämpi ja terveellisempi vaihtoehto sillä saat siitä runsaasti ravinteita. Minulla oli tapana nauttia aamuisin superterveellinen vihersmoothie, joka sisälsi energiaa kolmen suklaapatukan verran? En ole vaihtanut vihersmoothietani suklaapatukkaan, mutta oli hyvä tiedostaa miten paljon energiaa saan mistäkin ruoasta.
 
-Jotkut ihmiset syövät suruunsa, toiset taas eivät pysty surultaan syömään mitään. Jos jääkaappi narahtaa aina kun tunnet negatiivisa tunteita, mieti mikä on se tunne johon syöt. Tai jos aina palkitset itsesi ruoalla jostakin onnistumisesta, niin mieti miksi teet niin. Kaikki lähtee tiedostamisesta ja omien totuttujen toimintamallien kyseenalaistamisesta.
-On päivän selvää, että mikäli stressaat dieetistä ja kaloreista, niin lopputulos ei voi olla paras mahdollinen. Kehon kortisolitasot nousevat, lisämunuainen huutaa hoosiannaa. Pitkällä aikavälillä tämä voi sekoittaa koko kehon hormonitoiminnan, mutta tällöin toki stressin tulee olla pitkäaikainen ja kova. Keholle on myös kova stressi jatkuva jojoilu yli- ja normaalipainon välillä ja se voi sekoittaa aineenvaihdunnan mikä homma menee ihan överiksi ja jatkuu vuosikausia.
 
-Ruoasta saa ja on toivottavaa nauttia myös dieetillä ollessa. Eihän siinä ole mitään järkeä, mikäli dieetillä ollessasi syöt sellaisia ruokia mitä inhoat. Tällöin kilot melko varmasti nousevat takaisin normilukemiin dieetin päätyttyä. Jos mä jaksan vielä pari kuukautta kärvistellä, että saan taas nauttia elämästä- ajattelu ei välttämättä ennusta pysyvää painonhallintaa. 
Lue lisää painonhallinnasta täältä.
 
Kilojen myötä sai myös pitkät hiukset lähteä- tervetuloa uusi elämä?

 

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.