Hae
Kutsu vapauteen

Smoothie suoliston hyvinvointiin

Suoliston hyvinvointi on ehkä tämän vuosikymmenen puhutuin ja kolutuin aihe terveysrintamalla, joten siitä tuskin tarvitsee alkaa enää saarnaamaan. Sen verran kuitenkin mainitsen, että ihmisen terveys lähtee suolistosta. Suoliston 500-1 000 bakteerilajia vaikuttavat merkittävästi niin aivoihin kuin immuunijärjestelmään ja moneen moneen muuhun juttuun. TIedetään, että ns. suoliston läpäisevyys eli vuotava suoli on yksi osatekijä sairauksien syntymisessä.

Miten huolehdit suolistosi kunnosta? Itse aloitan päiväni muutamalla lasillisella suodatettua vettä ja parilla boulardii kapselilla. Sen jälkeen teen smoothien, joka sisältää suoliston hyvinvointia lisääviä aineosia.  Boulardii on hiivaprobiootti ja melkoinen sissi; edes antibiootit eivät pysty niitä tuhoamaan vaan ne säilyvät elävinä myös antibioottikuurien aikana. Näinhän ei käy normi probiooteille, jotka antibiootit tuhoavat tehokkaasti. Moni onkin saanut hiivaprobiootista apua tilanteessa, jossa perinteiset probiootit eivät ole tehonneet. Boulardiita voi nauttia tyhjään mahaan tai ottaa ruoan kanssa: tässä ohjeessa ne sekoitetaan smoothien sekaan. Tilaan itse boulardiin I Herbistä eli täältä. Muista, että saat tuotteista -10%:n alennuksen koodilla VKC039.

L-glutamiini on ei-välttämätön aminohappo ja lähes kaikki palautumisjuomat sisältävät sitä. Se nopeuttaa kehon palautumista fyysisestä rasituksesta ja on loistava suoliston kuntouttaja. Se on yksi tärkeimmistä suoliston sidekudoksen rakenneosista ja sen uskotaan jopa parantavan suolen liiallista läpäisevyyttä. Glutamiinin avulla voit siis saada suolistoasi puolustavat mekanismit kuntoon- toki pari muutakin juttua varmaan kannattaa tehdä:) Fyysinen harjoittelu ja siitä seuraava lihasstressi kuluttavat kehon glutamiinivarastoja, joten glutamiinilisä täydentää varastoja nopeuttaen palautumista.  Keho tarvitsee aminohappoja – mukaanlukien glutamiinia korjaamaan harjoittelusta syntyneitä lihasvaurioita. 

MSM on orgaaninen rikkiyhdiste, jota esiintyy luontaisesti myös ihmiskehon jokaisessa solussa ja se onkin välttämätön osa kehon monissa eri yhdisteissä ja toiminnoissa. Rikki huolehtii solukalvojen joustavuudesta ja läpäisykyvystä, näin edistäen ravinteiden sekä kuona-aineiden vapaampaa kulkua. Rikki myös tuottaa keholle raaka-ainetta sen luodessa uusia soluja, korjatessa ja uusiessa vahingoittuneita kudoksia ja elimiä. 

MSM on monipuolinen tuote, jonka yleisin käyttöaihe on luultavasti lihasten ja nivelten hyvinvointi. Sitä käytetään kuitenkin myös vuotavan suolen hoitoon eli sillä on positiivisia vaikutuksia suoliston kuntoon. Sen sanotaan edesauttavan ravintoaineiden imeytymistä lisäämällä solunseinämän läpäisevyyttä: keholle haitalliset aineet kuten raskasmetallit kulkeutuvat solusta helpommin pois ja vuorostaan ravintoaineet, joita tarvitaan terveyden ylläpitoon, pääsevät solun sisälle helpommin vaikuttamaan.


Psyllium on jänönratamon kuivattua siemenkuorta. Se hellii vatsaa ja sisältää runsaasti liukoista ravintokuitua, joka edesauttaa suoliston mikrobiston tasapainoa. Kuitu ja muut imeytymättömät hiilihydraatit ovat erityisesti sellaisten bakteerien herkkuruokaa, jotka edistävät terveyttämme. Kuidut lisäävät myös kylläisyyden tunnetta ja toimivat suoliston putsareina monellakin eri tapaa: ne imevät suolistossa itseensä vettä, kuona-aineita ja haitallisia bakteereita, jotka poistuvat kehosta ulosteen mukana. Kuidut nopeuttavat ruokamassan kulkeutumista auttaen näin ummetukseen.  Aina kun nautitaan kuituja, täytyy muista juoda vettä paljon ettei ummetus pahene- ei siis viiniä:)

Ohje:


3-4 dl mantelimaitoa
2-3 dl tuoretta ananasta
1 jäinen banaani
1 rkl glutamiinia
0,5-1 tl MSM jauhetta
0,5 rkl psylliumia
2 saccromyces boulardii hiivaprobioottikapselia
5-10 tippaa stevia dropsia

Laita kaikki aineosat blenderiin siten, että jäiset banaanit ovat lähimpänä terää. Avaa boulardii kapselit ja kaada kapselin sisältö muiden aineosien sekaan.  Blendaa sileäksi ja lisää tarvittaessa nestettä ja steviaa. Nauti kylmänä.


Blogin lukijana saat Fitnessfirstin normaalihintaisista tuotteista -10 %:n alennuksen koodilla ”kutsuvapauteen”.

Täältä pääset Fitnessfirtin nettikauppaan.

Täältä löydät lisää blogin ruokaohjeita.

2 kommenttia

  1. Marjo Kauppinen kirjoitti:

    Voiko tätä tehdä suuremman satsin kerralla tai edellisenä päivänä? Nopeat aamut ovat erikoisalaa ja olisipa hyvä jos tälläisen saisi tehtyä edellisenä iltana jääkaappiin ja napata mukaan kuppiin lähtiessä töihin 🙂 Säilyykö kuinka jääkaappikylmässä?

  2. Satu Sjöholm kirjoitti:

    Toki voit! Itse teen aina smoothien illalla jääkaappiin valmiiksi. Aamulla blendaan smoothien nopeasti?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.