Hae
Kutsu vapauteen

VHH raakapuuro hormonitoiminnan tueksi

Ihana kamala hormonitoiminta. Niin paljon kun elimistön kemiallisissa välittäjäaineissa eli hormoneissa onkin hyvää, niin olo voi olla todella tukala mikäli hormonitoiminta on kovin sekaisin. Esimerkiksi kilpirauhashormonit vaikuttavat ihan kaikkeen mielialasta painonhallintaan. Mikäli lisämunuaiset sylkevät stressin seurauksena liikaa adrenaliinia pidemmän aikaa, seurauksena saattaa olla pidempiaikainen uupumus ja muuta kivaa. Insuliini on taas on haiman erittämä elintärkeä hormoni, jota ilman ihminen kuolee. Ja naishormonit ja erityisesti hormonitasojen vaihtelut ovat meille jokaiselle tuttuja- olet sitten nainen tai mies:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Halusin kehitellä puuron tai smoothie ohjeen, joka mahdollisesti tasottaisi hormonitoimintaa- ja nyt puhutaan sitten sukupuolihormoneista. Tai tukisi hormonitoimintaa, koska tuo tasoittaa sana on aika vahva ja joku saattaa vaatia väitteelle tieteellistä näyttöä. Toivottavasti tämä puuro tasoittaisi muitakin hormoneita, ne kun tuppaavat oman ymmärrykseni mukaan toimimaan kimpassa, vähän niin kuin käsi kädessä. Esimerkkinä vaikkapa liiallisen stressin (kortisoli) negatiivinen vaikutus naishormoneihin tai diabeetikon verensokeriin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tällä ohjeella voit tehdä joko raakapuuroa tai smoothien. Mikäli haluat tehdä smoothien, lisää nesteen määrää. Itse olen ihastunut puuromaiseen olomuotoon, sitä on niin kiva lusikoida suuhun:) En tiedä miksi, ehkäpä olen sen verran vedellyt noita smootheja, että välillä on kiva lusikoida:) Mietin sitä, että voiko tästä käyttää raakapuuron nimiystä, koska tätä ei laiteta yöksi tekeytymään, mutta nimesin sen silti raakapuuroksi koska sitä ei keitetä vaan se nautitaan raakana.

 

Tämän raakapuuron tai smoothien hormonitoimintaa tasapainottava vaikutus perustuu omiin kokemuksiini ja vinkit reishistä sain Fitnessfirstin Aino Mäkelältä. Macaa oli jo vanha vanha tuttavuus. Viime vuosien aikana olen kärsinyt hormoniperäisestä unihäiriöstä ja päänsärystä: kolmea päivää ennen menkkojen alkamista nukun todella kevyesti tai paremminkin en nuku juuri lainkaan. Samoihin aikoihin hormoniperäinen päänsärky on uskollinen ystäväni. Apua olen saanut myös bacopa nimisestä yrtistä ja salvia eteerisestä öljystä. Nyt on olen vielä edellisten lisäksi vedellyt tätä puuroa, niin olen nukkunut kuin tukki menkkoja edeltävät yöt ja päänsärky on pysynyt lähes poissa.
 
Hyväksi kokemiani vinkkejä hormonitoiminnan tasapainottamiseen:
– Liikunta, mielellään hiki sellainen
– Stressin välttäminen (joo helppoa kuin heinänteko), jooga tai meditaatio voi auttaa
– Maca ja reishi säännöllisesti käytettynä
– Bacopa yrttikapselit
– Salvia eteerisenä öljynä (spanish sage)
– Ylipainon välttäminen
– Sokerin ja höttöhiilareiden välttäminen
– Proteiinipitoinen ruokavalio, jossa sisältää runsaasti kasviksia ja marjoja
– Suoliston kuntoutus hyvillä probiooteilla, prebiooteilla ja hiivaprobiooteilla
– Riittävä lepo
Liikunta, ravinto ja se hiton stressin välttäminen on tietty kaikista tärkeintä. Kaksi edellistä on suhteellisen helppoja toteuttaa, sen sijaan stressin välttäminen onkin jo toinen juttu. Meillä jokaisella on erilainen stressinsietokyky ja väitänpä, että hormonit vaikuttavat siihenkin. Tärkeintä on kuitenkin tiedostaa, että nyt olen stressaantunut ja sanoittaa se. Itse olen viime aikoina sanonut perheen miehille, että ”nyt mulla on tosi stressaantunut olo, kaikki vaan ärsyttää!” Ja heti on helpottanut ja olen jopa saanut sympatiaa osakseni muiltakin kuin Tutolta. Lisäksi koiran silittäminen rauhoittaa hermostoa, laskee verenpainetta ja sydämen sykettä ja vähentää muistaakseni stressihormonien määrää. Sekin voi stressata jos vaatii itseltään, että aina pitäisi olla tasapainoinen olo- HÖPÖ HÖPÖ ei tarvitse todellakaan! Välillä on ihana olla epätasapainossa, jotta taas muistaa mitä on tasapaino.
Maca on kehon energiatasoa kohottava ja suoristuskykyä parantava adaptogeeninen kasvi, joka vahvistaa ja antaa energiaa. Reishi eli lakkakääpä on tunnettu lääkinnällinen sieni, jota on perinteisesti käytetty krooniseen väsymykseen, stressin lievittämiseen ja unen saantia helpottamaan. Koska molemmat ovat adaptogeenejä, niitä kannattaa käyttää esimerkiksi 3 viikon jaksossa ja pitää sen jälkeen viikon tauko.
Blogin lukijana saat Fitnessfirstin normaalihintaisista tuotteista -10 %:n alennuksen koodilla ”kutsuvapauteen”. Kun klikkaat ohjeessa tummennetulla fontilla olevia tuotteita, niin pääset suoraan nettikauppaan ja voit ostaa tuotteita huomattavasti edullisemmin kuin marketeista. Täältä pääset Fitnessfirtin nettikauppaan.
Ohje:
 
– 1 dl mustikoita tai muita suomalaisia marjoja
-1/2 avokado
-1/2 dl vaniljaheraa tai hamppuprotskua
– 1 rkl kuorittua hampunsiementä
– 1 rkl pähkinöitä
-1 tl macaa
– 0,5-1 tl reishiä
– 1,5 dl kasvimaitoa
 
Blendaa ensin jäiset marjat ja kasvimaito. Lisää muut aineosat ja blendaa sileäksi. Mikäli seos on liian paksua, lisää nestettä. Mikäli haluat tehdä puuron sijasta smoothien, lisää nesteen määrää.
Ohjeessa tummennetulla esiintyviä tuotteita voit tilata täältä.

KAIKKI BLOGIN YLI 200 VHH RUOKA- JA HERKKUOHJEET LÖYTYVÄT KOOTUSTI YHDELTÄ SIVUSTOLTA ELI TÄÄLTÄ

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

 
Tiedoksi vaan kaikille, että Meikällä on nyt hormonit tasapainossa kun mut steriloitiin Almavetissä…
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *