Hae
Kutsu vapauteen

Hermostoa rauhoittava shindo meridiaanivenyttely

shindo on japanilainen itsehoitomenetelmä

Shindo on japanilainen kehotyöskentelyyn perustuva hoito- ja itsehoitomenetelmä, joka tähtää kehon ja mielen rentoutukseen sekä fyysisen tasapainon löytämiseen. Menetelmän kehitti rouva Kazuko Kuratomi 1980-luvulla avuksi tyttärensä astmaan ja allergiaan. Itsehoitoon kuuluu kuusi meridiaanivenytystä, joiden tarkoituksena on vaikuttaa kuuteen elintoimintojamme säätelevään energiarataan ja siten voimistaa kehon puolustusmekanismeja. Shindo-venytysten tarkoitus on vapautua turhasta mielen ja kehon jännityksestä.

Shindo rauhoittaa hermoston

 
Itse tutustuin shindoon jo ennen joogaa vuonna 2002 stressaavassa elämänvaiheessa. Tällöin shindosin lähes päivittäin ja huomasin sen rentouttavan ja terapeuttisen vaikutuksen nopeasti. Vuonna 2004 jooga löysi minut ja astui elämääni hyvin voimakkaasti ja shindo väistyi taka-alalle. Viime vuosien aikana olen alkanut jälleen shindoamaan muutaman kerran viikossa: yleensä shindoamme mieheni kanssa yhdessä illalla ennen nukkumaan menoa. Olemme molemmat huomanneet sen hermostoa rauhoittavan vaikutuksen, joka näkyy mm. parantuneena unenlaatuna.  
 

shindo harjoitus sisältää 6 meridiaanivenytystä

Shindo harjoitus sisältää 6 meridiaanivenytystä ja venytyksessä viivytään pitkään eli 3-5 minuuttia. Hengitys tapahtuu nenän kautta sisään ja suun kautta ulos voimakkaasti puhaltaen stressiä ulos kehosta ja mielestä. Voit välillä hengittää ihan normaalisti nenän kautta sisään ja ulos. Aloita venytys varovasti tunnustellen, nyt ei ole kiire minnekään. Ja pikku hiljaa kun keho ja mieli antaa periksi, voit taipua syvemmälle venytykseen. Välillä voit palata alkuasentoon ja ravistella jäseniä hieman ja taasen vaipua venytykseen. Voit myös ”rapsutella” ja sivellä  jännitystä pois käsistä ja jaloista. Suunta on tällöin aina raajoista poispäin. Harjoitus päättyy loppurentoutukseen.
 
HUOM! Osassa venytyksistä pyöristetään selkään, joten mikäli kärsit välilevyongelmista keskustele lääkärisi kanssa harjoituksesta. Mikäli omistat erittäin yliliikkuvat nivelet, mieti kannattaako pahentaa yliliikkuvuutta venyttämällä ääriasentoon- vähempikin riittää. 
 
Meikäkin osaa shindota: makaan vaan lattialla ja tuhisen ja huokailen niin kun tuo Mammakin:)


Shindo Harjoitus

Valitse harjoitukselle rauhallinen paikka ja pehmeä alusta- esimerkiksi viltti tai peitto paksun maton päällä on hyvä. Voit laittaa taustalle soimaan meditatiivista rauhoittavaa musiikkia. Itselläni pöhisee diffuuserissa rentouttavaa eteeristä öljyä, esimerkiksi frankinsense on suosikkini tässä tarkoituksessa. 

 

1. Keuhkot ja paksusuoli 

 
Seiso hartianlevyisessä haara-asennossa, koukista polvia kevyesti. Ota peukalolla ja etusormella rengasmainen ote toisistaan selän takana ja lähde viemään käsiä suorina pään yli. Pidä niska rentona.

2. Maksa ja sappirakko

 
Avaa jalat leveään haara-asentoon. Nosta oikea käsi suoraan ylös ja taivuta suoraan sivulle oikean jalan päälle. Tarkoituksena on saada venytystä kylkeen ja alaselkään. Jos mahdollista, ota molemmilla käsillä varpaista kiinni tai pidä ylempi käsi rennosti pään yllä ja anna alemman levätä reidellä tai jalan edessä. Niska lepää rentona käsien välissä. Pakarat pysyy maassa. Toista venytys molemmille puolille.
 

3. Munuaiset ja virtsarakko

 
Mene maton etuosaan ja koukista jalat polvista siten, että rintakehä on reisiä vasten. Ala pikkuhiljaa työntämään istuinkyhmyjä taaksepäin ja samalla suoristamaan jalkoja. Kun jalat ovat suorana (voi jäädä myös kuokkuun), ala pyöristämään selkää ja taivuta ylävartaloa jalkojen päälle. Jos jo alkuasennossa istuminen lattialla tuntuu hankalalta, voi häntäluun alle laittaa tyynyn.
 

4. Sydän ja ohutsuoli

 
Pidä paino istuinluiden päällä ja istu salmiakkiasentoon jalkapohjat vastakkain. Risti kädet jalkaterien ympärille.  Paina leukaa alaspäin ja ala pyöristämään selkää alaspäin niska rentona. Pidä käsillä varpaista kevyesti kiinni. Mikäli paino menee liiaksi eteen, työnnä istuinkyhmyjä taaksepäin.
 

5. Sydämenhallitsija ja kolmoislämmittäjä

 
Istu risti-istuntaan ja laita kädet vastakkaisten polvien päälle. Paina leukaa alaspäin ja ala pyöristämään selkää hitaasti eteenpäin ja tuo otsaa kohti lattiaa. Mikäli paino menee liiaksi eteen, työnnä istuinkyhmyjä taaksepäin.
 

6. Maha ja perna

 
Istu aitajuoksija-asentoon toinen jalka suorana ja toinen koukistettuna sivulle pakaran kohdalle. Kädet ovat selän takana vartalon tukena. Ala laskeutumaan varovasti taaksepäin nojaten käsiin. Mikäli polvessa ei tunnu kipua (ei saa tuntua), voit laskeutua selinmakuulle käden pään takana. Selkä ei saa mennä liiaksi notkolle. Voit tukea asentoa tyynyillä polven ja selän alle, mikäli selässä tai povessa tuntuu kipua. Toista venytys molemmille puolille.
 

loppurentoutus

Harjoitus päätetaan loppurentoutukseen. Voit rentouttaa jokaisen kehon osan ajatuksen voimalla tai tehdä meditaatioharjoituksen. Täältä löydät meditaatio-, hengitys- ja joogaharjoituksia.
Lue myös: Sympakotonia- kärsitkö oudoista oireista vaikka lääkärisi mukaan kaikki on kunnossa
Autonomisen hermoston yliaktiivisuus eli sympakotonia ja pitkittyneen stressitilan vaikutukset kehoon
 

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

 

Kuvat: Pasi Hakala/Studio Varjo

2 kommenttia

  1. Hirvonen kirjoitti:

    Olen saannut paljon hyviä venyttelyneuvoja ystävältä, joka on fysioterapeutti. Olisi kiva kans tällainen rauhallinen venyttely. Sopiiko myös jos on tuore venähdys vamma pohkeessa? https://www.variaatio.fi/fysioterapia

    • kutsuvapauteen kirjoitti:

      Ei saa syvävenyttää pohjetta ennen kuin vamma on parantunut kunnolla. Se voi pahentua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.