Hae
Kutsu vapauteen

Jauheliha-juuressoselaatikko

Söimme tosi usein lihaperunasoselaatikkoa kun pojat olivat pieniä. Muistan ne lukuisat talvipäivät, kun usean tunnin ulkoilun jälkeen kokoonnuimme syömään hyöryävää lihaperunasoselaatikkoa ja aina se maistui yhtä hyvältä. Vuosien saatossa unohdin koko ruoan kunnes yhtenä päivänä valmistin sitä pitkästä aikaa. Koska olen jo pitkään halunnut alkaa käyttämään ruoanlaitossa suomalaisia juureksia, halusin kokeilla tätä loistavaa arkiruokaa juurespohjaisena. Voi luoja kun tuli hyvää vaikka ruoan ulkonäkö ei olekaan kaikista houkuttelevin. Mielestäni paras arkiruoka on helppotekoinen, edullinen, terveellinen ja sellainen, että se maistuu kaikille perheenjäsenille. Lisäksi tämä ruoka sopii kevyeen ruokavalioon ja vähähiilarisenkin siitä saa korvaamalla perunan vähähiilarisimmilla juureksilla.

Minulla on viime aikoina ollut kova himo punajuureen ja olenkin syönyt sitä paljon viimeisen kuukauden aikana. Myöskin muut suomalaiset juurekset ovat alkaneet vetää kovasti puoleensa. Tuntuu ihan hullulta kun me suomalaiset syömme yhä enenevässä määrin ulkomaalaisia superfoodeja unohtaen lähellä tuotetut, halvat ja ravintorikkaat juurekset. Puhun nyt lähinnä itselleni tässä sillä enhän voi tietää miten paljon juureksia suomalaiset käyttävät vaikkakin olen lukenut, että käyttö voisi lisätä. Lapsena olin paljon mummulassa ja serkkujen kanssa söimme porkkanoita, perunoita, naurista ja lanttua suoraan maasta eli saimme siinä samalla mukavasti maaperän mikrobeja. En muista, että olisimme koskaan käyneet juureksia huuhtelemassa, ainoastaan pyyhimme ylimääräiset mullat kädellä pois.


Voit valmistaa ruoan kahdella tavalla: siten, että muussaat jauhelihat ja juurekset sekaisin sauvasekoittimella tai siten, että muussaat ainoastaan juurekset keksenään ja lisäät paistetun jauhelihan sellaisenaan juuressoseen sekaan. Tämä kuvan ruoka on tehty siten, että myös jauheliha on muussattu, jolloin siitä tulee sosemaisempi. Juustoraaste ei tietenkään ole välttämätön, mutta pienikin määrä juustoa paistamisen loppuvaiheessa antaa tosi kivan maun tähän ruokaan.


Ohje:

2 punajuurta
500 g porkkanaa
4 perunaa
2 sipulia
400 g jauhelihaa
1-2 tl suolaa
mustapippuria
grillausmaustetta
rasvaa paistamiseen
juustoraastetta kuorrutamiseen (ei välttämätön)

Kuori ja palo juurekset. Laita juurekset kylmään veteen ja keitä niitä vartin verran. Paista jauheliha ja mausta se. Kaada kypsennetyt juurekset, hieman keitinlientä ja jauheliha isoon kulhoon.  Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Tai vaihtoehtoisesti soseutat ainoastaan juurekset ja lisäät jauhelihan juuressoseeseen soseuttamisen jälkeen. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja paista uunissa 175 asteessa noin puoli tuntia. Mikäli haluat kuorruttaa laatikon juustoraasteella, niin lisää se noin 20 minuutin paiston jälkeen.


Seuraa blogia facebookissa ja instagramissa

Blogin uusimmat ruokaohjeet ja muut terveyteen liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. Päivitän myös säännöllisesti blogin uusimpia ruokakuvia instagramiin, jonka löydät klikkaamalla tätä linkkiä.

Blogin terveellisiä ruokaohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

5 kommenttia

 1. Marita kirjoitti:

  Tätä on tehtävä! Kotimaiset, joka kaupasta löytyvät juurekset on hieno juttu. ��

 2. Anonyymi kirjoitti:

  Mitä voisi käyttää punajuuren tilalla, kun se ei meillä käy.

 3. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Tämä on kyllä hyvää ja saanut runsaasti positiivista palautetta?

 4. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Oikeastaan mitä tahansa juureksia?

 5. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.