Hae
Kutsu vapauteen

Suolistomikrobit ja lihavuus ja miten lisätä hyvien bakteereiden määrää suolistossa?

Kuten varmaan jokainen tietää, niin suolistomikrobeista ja niiden vaikutuksista ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin tulee koko ajan lisää tietoa ja aihetta tutkitaan ympäri maailmaa kiihkeästi. Tulevaisuuden terveydenhuoltoon kuuluvat todennäköisesti ulostepankit ja -pillerit, ensiksi mainittuja löytyy jo maailmalta tälläkin hetkellä. Tämän postauksen aiheena on suolistomikrobit ja lihavuus. Viime viikolla liikuntalääketieteen päivillä tutkija Evelina Munukka Turun yliopistosta piti mielenkiintoisen luennon suolistomikrobeista aiheena suolistomikrobit, elintapasairaudet ja liikunta. Eli suurin osa postauksen tiedoista on saatu Munukan luennolta, jota yritän tässä postauksessa referoida. Muistakaa kuitenkin, etten itse ole mikään suolistotutkija, joten jos jokin asia tekstissäni askarruttaa, niin kannattaa itse tutustua linkeissä oleviin artikkeleihin.

Munukan mukaan meillä jokaisella on yksilöllinen suoliston mikrobisto, joka vaikuttaa monellakin tavalla terveyteemme. Ihmisen suoliston bakteeristo on monimuotoinen ekosysteemi, jossa voi olla jopa 1500 erilaista bakteerilajia. Bakteereilla on tärkeitä terveyttä edistäviä tehtäviä: ne hajottavat ja muokkaavat ravintoaineita, tuottavat ruoasta elimistölle tarpeellisia yhdisteitä, vaikuttavat elimistön immuunipuolustukseen sekä säätelevät suoliston pinnan epiteelisolukon toimintaa ja hyvinvointia. Suoliston bakteeriston häiriötila voi johtaa suolen pintasolukon vaurioon ja sitä kautta koko elimistöä häiritsevään tulehdustilaan, joka on tärkeä myötävaikuttava tekijä muun muassa lihavuudessa sekä ykkös- ja kakkostyypin diabeteksessa. 

Munukka osoitti Turun ja Jyväskylän yliopistoissa tekemässään väitöstutkimuksessa, että suoliston bakteereilla, ylipainolla ja rasva-aineenvaihdunnan häiriötilalla, metabolisella oireyhtymällä, on yhteys toisiinsa. Metaboliselle oireyhtymälle ovat tyypillistä ylipaino, rasvamaksa sekä korkea kolesteroli, veren sokeri ja verenpaine. Hänen mukaansa metabolista oireyhtymää sairastavien ylipainoisten aikuisten suoliston bakteeriston koostumus eroaa aineenvaihdunnallisesti terveiden normaali- ja ylipainoisten bakteeriston koostumuksesta. Sairaiden henkilöiden suolistossa oli enemmän Clostridium XIV-ryhmän bakteereja. Maksan korkea rasvapitoisuus sekä rasvakudoksen tulehdus olivat yhteydessä vähäiseen Faecalibacterium prausnitzii -suolistobakteerin määrään suolistossa. Ennen kuin terveyttä edistäviä ja tulehdusreaktiota hillitseviä bakteereita voidaan antaa osana esimerkiksi aineenvaihduntasairauksien ehkäisyä tai hoitoa, on välttämätöntä tunnistaa ne mekanismit, joilla suoliston bakteerien rakenneosat vaikuttavat rasva-aineenvaihduntaan. Lue lisää täältä.

Munukka kertoi, että hiirikokeissa on tullut esille, että mikäli lihavien hiirten suolistobakteristoa siirretään laihoille hiirille, laihat lihovat. Sama tapahtuu toisinpäin eli kun lihaville hiirille siirretään laihojen hiirien bakteristoa, ne laihtuvat. On myös huomattu, että laihoilla ihmisillä suolistomikrobisto on monimuotoisempi kuin lihavien ihmisten mikrobisto. Terveysvaikutteinen suolistobakteri Faecalibacterium prausnitzii onkin liitetty lajirikkaaseen mikrobistoon ja hoikkaan fenotyyppiin. Miten suoliston mikrobistoa sitten voi saada monimuotoisemmaksi? Kannattaako probiootteja syödä purkista ja mikä on terveellisen ruokavalion ja elintapojen vaikutus suolistomikrobistoon?

Monilla probiootit hulahtavat vessanpönttöön

Munukan mukaan uusien bakteerikantojen ”istuttaminen” aikuisten ruoansulatuskanavistoon on haasteellista probioottivalmisteiden avulla, koska ihmisten elimistö saattaa estää tavallisimpia probiootteja asettumasta heidän ruoansulatuskanavaansa. Keskustelin  Manukan kanssa luennon jälkeen siitä, että miten voi tietää mitä probioottivalmistetta kannattaa syödä ja että onko probioottien syöminen periaatteessa ihan hakuammuntaa varsinkin mikäli valmisteessa on ainoastaan yhtä tai muutamaa kantaa? Hän vastasi siihen, että periaatteessa näin on ja pyysi minua tutustumaan juuri julkaisuun israelilaisen tutkimusryhmän tutkimustuloksiin. Hyvällä tuurilla satumme syömään purkista juuri niitä kantoja, joille suolistossamme löytyy vastinpari. Ellei sitä löydy, niin tässä tapauksessa hyvien bakteereiden määrä ei lisäänny suolistossa? Tämän havainnon valossa ei välttämättä ole mitään järkeä syödä sellaisia hyvin vahvoja maitohappobakteerivalmisteita, joissa on hurjan suuri määrä ainoastaan muutamaa kantaa: huonolla tuurilla niistä ei ole mitään hyötyä. 

YLE uutisoi alkusyksystä seuraavasta aiheesta: Yleinen ravintolisä on monille hyödytön ja joskus jopa haitallinen – suolistokokeet kyseenalaistavat maitohappobakteerien tehon. Lue juttu täältä.  Tutkimuksia johtaneen immunologian professori Eran Elinavin mukaan probiootit hulahtavat monilla vessanpönttöön eli niitä ei tulisi nauttia kaikille sopivana ”yhden koon ravintolisänä” vaan ne pitäisi räätälöidä kullekin hänen ominaisuuksiensa ja tarpeidensa mukaan. Tutkimuksen mukaan ihmisen suoliston omasta bakteerilajistosta on nähtävissä, kuuluuko hän ryhmään, jonka elimistö kelpuuttaa probiootit vai hylkiikö hän niitä. Antibioottien haittavaikutusten torjumiseksi suositeltujen probioottien negatiiviset vaikutukset olivat tutkijoille toinen yllätys. Kolmesta koeryhmästä mikrobiomi toipui ennalleen nopeimmin niillä, joille tehtiin ulosteensiirto eli suolistoon palautettiin heidän omia bakteerejaan, joita oli otettu talteen ennen antibioottihoitoa. Myös pelkkä odottelu sai mikrobiomin palautumaan nopeammin kuin probioottien syöminen lääkekuurin aikana. Probiooteista ei siis olekaan ihmisille pelkkää hyötyä tai ei ainakaan haittaa, kuten väitetään, vaan niillä voi olla jopa pitkäaikaisia haittavaikutuksia, Elinav sanoo.

Miten lisätä hyvin bakteereiden määrää suolistossa?
Munukan mukaan päivittäinen ruokavalio on yksi tärkeimmistä mikrobiston kuntoon, tasapainoon ja monimuotoisuuteen vaikuttavista tekijöistä kaikissa elinvaiheissa. Hän suositteli monipuolisesti täysjyväviljaa, kasviksia ja vihanneksia, marjoja, pähkinöitä, hapanmaitotuotteita sekä monityydyttymätöntä rasvaa sisältävä ruokavalio tukee myös terveen mikrobiston toimintaa. Esimerkikiksi kasviksista mikrobit tuottavat lukuisia terveyttä edistäviä suolistohormoneja. Parsakaali on hänen mukaansa erittäin terveellinen ruoka-aine suolistoterveyden näkökulmasta ja lisäksi ravintokuidulla on suotuisia vaikutuksia ns. hyvien bakteerien lisääntymiseen ja toimintaan suolistossa.
Jyväskylän yliopistossa tänä syksynä julkaistun tutkimuksen mukaan kestävyysliikunta vaikuttaa suotuisasti suolistomikrobiston koostumukseen. Kuuden viikon liikuntaharjoittelun jälkeen mahdolliset tulehduksenaiheuttajamikrobit (Proteobakteerit) vähenivät ja tehokkaaseen aineenvaihduntaan liitetyt mikrobit (Akkermansia) lisääntyivät koehenkilöiden suolistossa. Lue tuloksista lisää täältä.
Loppuun vähän omia mietteitä edellä mainituista tutkimustuloksista, joissa oli ainakin itselleni paljon uutta yllättävää tietoa. Ainakin tämänhetkisen tutkimustiedon valossa terveellinen ravinto, liikunta, kosketus luontoon ja tiettyjen lääkkeiden välttäminen ovat tehokkaimmat keinot lisätä terveellisiä suolistomikrobeja ruoansulatuskanavissa ja tietenkin myös ulosteen siirrot joita jo tehdäänkin antibioottiripulin hoidossa. Suolisto ilmeisesti pitää myös stressittömästä elämästä eikä kehon ja mielen hyvinvointia voi tässäkään asiassa unohtaa vaan päinvastoin. Kuulemani luennon ja  Israelilaisten tekemän tutkimuksen mukaan sen sijaan purkista otetuista suolistoprobiooteista ei olisi niin paljon hyötyä vaan jopa haittaa. Tämä on aiheuttanut omassa mielessäni paljonkin myllerrystä ja monta avointa kysymystä pyörii tälläkin hetkellä omassa päässä. Perussanoma tässä postauksessa on siis back to the basic eli liikunta, ravinto ja yksilöllisyys- ei mitään uutta ja ihmeellistä, mutta kuitenkin niiiiiin uutta ja ihmeellistä.

Seuraa blogia facebookissa j instagramissa

Blogin uusimmat ruokaohjeet ja muut terveyteen liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. Päivitän myös säännöllisesti blogin uusimpia ruokakuvia instagramiin, jonka löydät klikkaamalla tätä linkkiä.

Täältä löydät sivuston jonne on koottu kaikki blogin ruokaohjeet ja terveelliset vhh herkkuohjeet kuvineen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *