Hae
Kutsu vapauteen

Papadum eli intialainen näkkileipä hieman muunneltuna

Meinasin jo jättää tämän ohjeen julkaisematta, koska minulla oli tosi tosi kiire kuvausten kanssa ja en saanut otettua näistä ihanan makuisista näkkäreistä kunnon kuvia. Valoitus oli ihan karsea eikä kuvista saanut muokkaamallakaan sellaisia, että kehtaisin niitä julkaista tuota yhtä kuvaa lukuunottamatta ja sekin pitkin hampain. Tästä huomatta, nämä näkkärit ovat aivan mahtavan makuisia. Idea näihin lähti Intialaisesta ravintolasta, jossa tarjoillaan usein gluteenitonta papadum leipää, jota rakastan yli kaiken. Tein näkkärin siis papadum leivän ohjeella, toki hieman muunneltuna. Muuten, tämä on jo blogin 29. gluteeniton leipäohje, joten jos tämä ohje ei nappaa, niin lisää ohjeita löydät täältä täältä.

Koska minulla oli kaulin hukassa ??, tein näkkäristä hieman paksumpia kuin mitä niiden tulisi olla. Ja tämä oli loisto juttu- kiitos rakas kaulimeni, kun piilouduit juuri oikeaan aikaan ja tulit esiin piilostasi saman tien kun leivät olivat jo valmiina. Nyt kun näkkäri on paksumpaa, voi sen päälle latoa voita ja vihanneksia mielin määrin. Leivät ovat helppotekoisia vaikkakin tässä ohjeessa niitä joutuu ihan leipomaan, vastoin kuin monessa muussa vhh ja gluteenittomassa blogini leipäohjeessa. Tämä ohjehan ei sitten ole vähähiilarinen kikhernejauhon vuoksi. Mutta maidoton, gluteeniton ja viljaton on.

Kikhernejauho sopii monenlaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan. Kikherne on kasviherneenä tunnettu proteiinirikas ja kuitupitoinen hernekasveihin kuuluva palkokasvi, josta valmistettu jauho on luontaisesti gluteeniton. Proteiinin ja kuidun lisäksi kikhernejauho sisältää runsaasti kaliumia ja magnesiumia sekä on hyvä kalsiumin lähde. En ole kokeillut tehdä intialaista näkkäriä muusta jauhosta kuin kikhernejauhosta, mutta uskoisin, että mikä tahansa gluteeniton jauho voisi sopia tähän ohjeeseen korvaamaan kikhernejauhon. Ihan alkuperäisessä papadum ohjeessa käytetään urud-dal- eli linssijauhoja eli ne nyt sopivat aivan varmasti tähän ohjeeseen. Muita mahdollisia jauhovaihtoehtoja voisi olla lupiini- ja mantelijauho ja gluteeniton jauhoseos. Myös terveellinen alkuvehnä eli spelttijauho sopii ohjeeseen myös, mutta se ei ole sitten gluteeniton vaihtoehto.


TUOTTEITA EDULLISESTI FITNESSFIRSTISTÄ

Blogin lukijana saat Fitnessfirstin normaalihintaisista tuotteista -10 %:n alennuksen koodilla ”kutsuvapauteen”. Kun klikkaat ohjeessa tummennetulla fontilla olevia tuotteita, niin pääset suoraan nettikauppaan ja voit ostaa tuotteita huomattavasti edullisemmin kuin marketeista.

Täältä pääset Fitnessfirtin nettikauppaan.

Täältä löydät lisää blogin ruokaohjeita.

Ohje (12-16 kpl):

3 dl kikhernejauhoa
1 tl juustokuminaa 

0,5 tl mustapippuria
1 tl valkosipulijauhetta
0,5-1 tl hyvälaatuista suolaa
0,75-1 dl vettä

oliiviöljyä kaulimiseen

Sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään. Lisää vesi pikku hilj
aa ja vaivaa ainekset taikinaksi yleiskoneella. Mikäli taikina ei ole napakka, lisää hieman jauhojen määrää. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia.  
Leivo taikina tangoksi jauhotetulla leivinalustalla. Jaa tanko 12-16 yhtä suureen osaan ja kauli palat leivinpaperin päällä (öljyä kaulin kevyesti öljyllä) ohuiksi, pyöreiksi leiviksi. Kypsennä leipiä leivinpaperilla päällystetyllä pellillä uunin keskitasolla 150 asteessa noin 25-30 minuuttia (tarvittaessa pidemmän aikaa). Näkkäri säilyy kuivassa useamman viikon ajan.

Olethan jo maistanut blogin suussasulavaa vähähiilarista ja gluteenitonta karamelli-suklaapiirakkaa ja muita herkkuja?
Seuraa blogia facebookissa ja instagramissa

Blogin uusimmat ruokaohjeet ja muut terveyteen liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. Päivitän myös säännöllisesti blogin uusimpia ruokakuvia instagramiin, jonka löydät klikkaamalla tätä linkkiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.