VHH suklaa kuivakakku
Kaupallinen yhteistyö: https://www.fitnessfirst.fi/
*Sisältää mainoslinkkejä
Kerrassaan hurmaavan makuinen suklaa kuivakakku, josta ei kuuna päivänä uskoisi, että se on vähähiilarinen, gluteeniton ja viljaton. Jos ihmettelet, miksi terveysbloggarina julkaisen kuivakakku ja muita herkkuohjeita, niin syy on se, että myös terveystietoiset ihmiset haluavat joskus herkutella. Tulee syntymäpäiviä, juhlapyhiä tai muuta vastaavaa. Toki ei kaikki- olen siitä hyvin tietoinen. Mielestäni on ihanaa, että esimerkiksi suklaa kuivakakkua voi nauttia ilman viljoja ja valkoista sokeria- mausta tinkimättä. Eikö olekin?
Millä voin korvata?
Joskus törmään väitteeseen, että tämä kakku ei ole vähähiilarinen koska tässä on karppisokeria. Väite ei pidä paikkaansa, koska viimeksi mainitussa sokerissa ei ole hiilareita. Se saattaa sopia myös hiivasyndroomasta kärsiville. Edellämainittu sokeri kannattaa aina blendata ennen käyttöä, muutoin se narskuu hampaissa tosi ärsyttävästi. Voit korvata sen vaikkapa kookos- tai täysraakaruokosokerilla, toki hiilarimäärä tällöin nousee. Itse makeutin kuvan kakun karppisokerilla ja käytin sitä 2 dl. Tuli kyllä minun makuuni aivan liian makeaa, mieheni mielestä taas oli juuri sopivaa. Makuasioita. Maista taikinaa tekovaiheessa, joten tiedät kuinka paljon sokeria laitat taikinaan.
Jauhot voit toki korvata melkein millä tahansa muilla jauhoilla. Vähähiilarisista tulee mieleen kookosjauho ja runsashiilarisimmista speltti (sisältää alkuvehnää) ja gluteeniton jauhoseos. Voit käyttää myös pelkästään manteli- tai lupiinijauhoja. Vähähiilariset käyttävät mahdollisimman tummaa suklaata, sellaista jossa on vähintään 70 % suklaata, mielellään 85%. Markkinoilta löytyy jo täysin sokerittomia suklaitakin, jotka on makeutettu stevialla eivätkä ne sisällä lainkaan keinotekoisia makeutusaineita. Vaniljauutejauheen voit korvata ihan tavallisella vaniljalla, mutta tällöin joudut laittamaan sitä enemmän eli teelusikallisen verran.
Kakun voi koristella sulatetulla raakasuklaamassalla tai tummalla suklaalla tai jättää koristelematta. Itse mietin pitkään koristelenko ollenkaan eli se ei todellakaan ole välttämätöntä. Kuvan kakkua varten sulatin 2 dl raakasuklaamassaa, jolla koristelin jäähtyneen kakun. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päiväna ja siitä eteenpäin eli se ikäänkuin tekeytyy jääkaapissa yön yli.
Rakenteesta
Rakenne on hyvä. Kakku ihan sulaa suuhun. Ainut huono puoli näissä vähähiilarisissa kakuissa on se, että ne murenevat hieman helpommin kuin vehnäjauhokakut. Pysyy siis hyvin kasassa, ei tarvitse lusikalla syödä, mutta kuitenkin on niissä jonkun verran eroa. Mitään muuta negatiivista en sitten keksikkään. Kakun hieman erilainen muoto johtuu kakkuvuoasta, josta ostin eilen. Ihan kivaa vaihtelua perinteisen muotoiselle kuivakakulle.
Alennusta Fitnessfirstin verkkokaupasta
VHH suklaa kuivakakku
- 4 munaa
- 2 dl tai enemmän blendattua *karppisokeria
- 150 g voita + hieman vuoan voitelemiseen
- 125 g tummaa suklaata (vähintään 80-prosenttista)
- 4 rkl *raakakaakaota
- 1 dl *mantelijauhoja
- 1 dl *lupiinijauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 0,25 tl *bourbon vaniljauutejauhetta
*Tilaa ohjeessa esiintyviä tuotteita edullisesti *täältä. Koodilla ”kutsuvapauteen” saat -10%:n alen normaalihintaisesta FitnessFirstin tuotteista.
vhh suklaa kuivakakku valmistus
- Voitele kakkuvuoka huolellisesti.
- Sulata suklaa ja voi varovasti vesihauteessa.
- Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
- Lisää jäähdytetty suklaa-voiseos muna-sokerivaahtoon.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja ripottele ne sihdin läpi taikinaan.
- Paista 175 asteisessa uunissa noin 30 – 40 minuuttia.
- Kaada varovasti lautaselle ja anna jäähtyä.
- Koristele jäähtynyt kakku suklaakuorrutteella.
- Säilytä kakkua jääkaapissa.
KAIKKI BLOGIN VHH RUOKA- JA HERKKUOHJEET LÖYTYVÄT KOOTUSTI YHDELTÄ SIVUSTOLTA ELI TÄÄLTÄ
Aivan ihanalta näyttää ja kuulostaa ♥ Ja aina oppii myös uutta, en ole koskaan kuullut lupiinijauhoista 🙂
??
Voisko skantaania lisätä taikinnan, pitäiskö se vähän enemmän kasassa kakkua. Mitä jauhoa voisi käyttää lupiinijauhon tilalla.
Kakku pysyy hyvin kasassa, mutta toki voit kokeilla ksantaania. Postauksessa lukee millä jauhoilla voi korvata?
Millä voisin lupiinijauhon korvata?
?
Postauksessa lukee millä voi korvata.
Hei. Kiitos ihanasta reseptistä, paras kuivakakku ikinä! Olen jo muutaman tehnyt ja aina onnistuu! Kakku on mehevä ja pysyy kasassa hyvin. Sovelsin hieman omaan ryokavarastoon ja makuun soveltuvaksi, olen käyttänyt makeuttajana eri määrät eli n.3-6tl kookossokeria. Käytin G&B:n 85% suklaata ja jätin kaakaojauhon kokonaan pois. Lupiinijauhoja on ollut, mutta kohta loppuu ja miehen vatsa ei siitä tykkää, ei myöskään kookoksesta, joten seuraavaksi kokeilen pelkällä mantelijauholla.
Kiva kuulla, kiitos viestistä:) Juu tämä on kyllä ollut pidetty ohje. Ja kiva kun modasit
omiin tarpeisiisi sopivaksi- sitä aina toivonkin, että ihmiset tekisivät:)