Hae
Kutsu vapauteen

VHH suklaakakku

*Postaus sisältää mainoslinkkejä

Kehittelin tämän kakkuohjeen isäni 70-vuotis syntymäpäiviä varten. Vaatimattomana miehenä isäni oli jo etukäteen ilmoittanut, ettei juhli merkkipäiväänsä. Soitin hänelle ja kerroin, että aion leipoa hänelle nyt kuitenkin kakun ja toivoisin, että hän ja äitini liittyisivät seuraamme. No sieltähän sitten vanhempani ilmestyivät paikalle ja vietettiin mukava kesäpäivä omalla perheellä. Kakku hupeni nopeasti ja oli syöty kokonaan jo seuraavana aamuna. Aloittaessani leipomaan olin tekemässä hieman toisenlaista suklaakakkua, mutta annoin jälleen kerran intuitioni johdattaa leipomista. Lopputulokseen olen enemmän kuin tyytyväinen- tätä ohjetta lukijani ovat odottaneet enemmän kuin mitään muuta ohjetta koskaan: sadat ihmiset ovat kyselleet ohjetta jo etukäteen kun julkaisin kuvia kakusta facebookissa.

Tämä suklaakakku on hyvä esimerkki siitä, että miten oikeilla valinnoilla voi valmistaa ihan mitä vaan vaikka noudattaisi erikoisruokavaliota. Kyseinen suklaakakku on vhh, gluteeniton, viljaton ja maidoton ja maultaan yksi parhaimmista kakuista, jota olen koskaan maistanut. Vehnäjauhoja ja valkoista sokeria ei tarvita yhtään mihinkään. Raaka-aineet ovat toki kalliimpia, mutta ne sisältävät ravinteita ja maistuvat paremmilta. Mielestäni on upeaa, että voi nauttia näinkin ihanaa herkkua terveellisesti eikä ole edes kyse siitä vältteekö hiilareita vai ei vaan ennemminkin siitä, että mitä hiilareita ruokavalio päivittäin sisältää: tuleeko hiilarit esimerkiksi marjoista ja hedelmistä vai valkoisesta sokerista ja vehnäjauhoista. 
Millä voin korvata?
Kakku ovat vähähiilarinen. Sen lisäksi se on myös maidoton ja viljaton. Mitä tummemman suklaan valitset, sitä vähemmän hiilareita. Itse käytin 70 prosenttista tummaa suklaata. Maidottomat käyttävät maidotonta margariinia, maidotonta suklaata tai kaura-, kookos- tai soijakermaa. Viljattomat taasen käyttävät vispi-, kookos- tai soijakermaa. Mikäli et halua käyttää hiilaritonta sokeria, niin voit korvata ne esimerkiksi kookos- tai täysraakaruokosokerilla. Muistathan aina blendata karppisokerin ettei se narsku ärsyttävästi hampaissa. Jos et välttele hiilareita, niin voit korvata jauhon esimerkiksi gluteenittomalla jauhoseoksella, riisijauholla tai speltillä. Muista kuitenkin, että speltti on alkuvehnä, joka sisältää gluteenia.
Ohje (pohja): 
 • Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohja leivinpaperilla. Voitele paperin pinta ja vuoan reunat rasvalla. Sulata suklaa ja rasva erikseen varovasti vesijauheessa. Anna jäähtyä. Vaahdota jäähtynyt rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita joukkoon sulanut suklaa. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne varovasti taikinaan, mielellään käsin. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 160-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Anna suklaakakun jäähtyä vuoassa, ennen kuin irrotat sen vuoasta leivinpaperin päälle. Nosta jäähtynyt kakku jääkaappiin ja anna kakun jähmettyä muutaman tunnin ajan tai seuraavaan päivään. 

Täyte:
 
4 dl kookos-, kaura- tai soijakermaa
200 g tummaa suklaata
250 g mascarponejuustoa tai maidotonta tuorejuustoa
4 liivatetta
2 rkl vettä


Vatkaa kerma kuohkeaksi. Sulata suklaa varovasti vesihauteessa. Sekoita jäähtynyt suklaa ja tuorejuusto sähkövatkaimella kerman sekaan. Liota liivatteita kylmässä vedessä vähintään 5 minuuttia.  Kuumenna vesi kiehuvaksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää ne kuuman veden sekaan. Sekoita niin kauan kunnes ne ovat sulaneet tasaiseksi seokseksi. Lisää jäähtynyt liivateseos kermaseoksen sekaan ja sekoita  tasaiseksi. 

Kokoaminen:

Halkaise pohja varovasti kahtia lastalla tukien. Laita toinen puolikas leivinpaperin päälle, kostuta vishyllä ja levitä puolet täytteestä pohjan päälle. Seuraavaksi laita taas toinen pohja täytteen päälle, kostuta vishyllä ja lisää pohjan päälle loput täytteestä. Tasoita hyvin. Laita kakku jääkaappiin vetäytymään kuorruteen valmistumisen ajaksi.

Kuorrute:
 
100 g tummaa suklaata
1 dl kookos-, kaura- tai soijakermaa

Sulata tumma suklaa ja vesihauteessa. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita jäähtynyt suklaa kerman joukkoon. Levitä seos kakun päälle ja tasoita. Voit koristella kakun rouhitulla suklaalla tai sulatetulla tummalla suklaalla. Anna suklaakakun vetäytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli ennen tarjoamista. Parhaimmillaan kakku on seuraavana päivänä. Säilytä kakku jääkaapissa.

Tilaa ohjeessa tummennetulla olevia tuotteita edullisesti FitnessFirstin nettikaupasta

Blogin lukijana saat Fitnessfirstin normaalihintaisista tuotteista -10 %:n alennuksen koodilla ”kutsuvapauteen”.  Tuotteita voit tilata *täältä.

 

KAIKKI BLOGIN VHH RUOKA- JA HERKKUOHJEET LÖYTYVÄT KOOTUSTI YHDELTÄ SIVUSTOLTA ELI TÄÄLTÄ

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

 

12 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Salam kenal min, informasi yang di berikan bermanfaat sekali.
  Makasih ya.

 2. Tove Björkström-Hillberg kirjoitti:

  Ihanan tuntuinen ohje! Voiko koivusokerin korvata karppisokerilla, jos, niin yhtä paljonko?

 3. Nainen kirjoitti:

  Hei voiko lupiinijauhon korvata jollain muulla?

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Aina voi korvata, mutta kyllä rakenne muuttuu jonkin verran.

 4. Impu kirjoitti:

  Tämä on ehdottomasti parhaimpia kakkureseptejä,mitä oon koskaan kokeillu. Toinen kerta jo tätä ja menee täydestä ihan sokerihiirillekin.?

 5. Laura Vähäsavo kirjoitti:

  Käykö karppisokerin tilalle erytritoli? Vai onko se sama asia:)

 6. Tanja Virtanen kirjoitti:

  Kuinka monelle kakku on? ?

 7. Jepa kirjoitti:

  Hei… Tämä kuulostaa todella herkulliselta! ? Jos on mantelille/pähkinälle allerginen, millä voin korvata mantelijauhoja?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *