Hae
Kutsu vapauteen

Paras vähähiilihydraattinen siemenvuokaleipäHelppo ja nopea valmistaa, ei leipomista eikä yleiskoneita- ai niin ja käsiä ei tarvitse sotkea?? Kuulostaako tutulta? Tämäkin leipäohje noudattelee blogin muita leipäohjeita ja tämä onkin blogin 28. leipäohje, joka sopii erikoisruokavalioita noudattaville. Blogin muita leipäohjeitä löydät täältä. Leivän maku ja rakenne ovat vaatimattomasti sanottuna täydellisiä??? Lisäksi leipä on superterveellinen, sillä se pursuaa hyviä rasvahappoja (siemenet ja pähkinärouhe) ja kuituja. Kuitujen merkitystä tuskin voi tarpeeksi korostaa gluteenittomassa ja muissakin ton ton ruokavalioissa. Olen niin paljon kirjoitellut muiden ohjeiden yhteydessä kuitujen merkityksestä, mutta vielä kertauksen vuoksi lyhyesti: monimuotoiset kuidut edistävät suolen toimintaa ja muokkaavat myös sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa terveyttä edistävään suuntaan. Kuitu turpoaa suolistossa ja sitoo itseensä myrkkyjä ja epäpuhtauksia, kuljettaa ulostemassaa nopeammin paksusuolessa ja on ravintoa suoliston hyville bakteereille. Kuitu onkin elintärkeää suoliston hyvinvoinnille ja mikäli ruokavalio on riittävän kuitupitoinen ulosteesta tulee pehmeämpää ja vatsa toimii säännöllisesti. Runsaskuituista ravintoa nauttineilla on pienentynyt riski sairastua moniin sairauksiin kuten 2. tyypin diabeetekseen.

Millä voin korvata?

Leipä sopii gluteenitonta, viljatonta, vähähiilarista ja maidotonta ruokavaliota noudattaville. Vähähiilarisia jauhovaihtoehtoja ovat manteli-, kookos- ja lupiinijauhot. Mikäli et välttele hiilareita, niin voit käyttää niiden sijasta  vaikkapa teffjauhoja, gluteenitonta jauhoseosta tai vaikka spelttiä, joka on vehnän terveellisempi versio ja soveltuu hyvin erilaisiin leivonnaisiin. Muistathan kuitenkin, että speltti on vehnää eikä sovellu gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Käytin tähän ohjeeseen valmista pähkinärouhetta, mutta ellei sitä kaapista löydy, niin toki voit käyttää kokonaisia pähkinöitä, mutta hienonna niitä ensin hieman vaikkapa morttelilla tai blenderissä. Siementen ja pähkinöiden liottaminen olisi aina suotavaa eli voit sen tehdä jos jaksat. Itse en sitä taaskaan kerennyt ja jaksanut tehdä.


TUOTTEITA EDULLISESTI FITNESSFIRSTISTÄ
Blogin lukijana saat Fitnessfirstin normaalihintaisista tuotteista -10 %:n alennuksen koodilla ”kutsuvapauteen”. Kun klikkaat ohjeessa tummennetulla fontilla olevia tuotteita, niin pääset suoraan nettikauppaan ja voit ostaa tuotteita huomattavasti edullisemmin kuin marketeista.

Täältä pääset Fitnessfirtin nettikauppaan.

Ohje:

2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl chiansiemeniä
2 dl sesaminisiemeniä
2 dl pähkinärouhetta
3/4 dl karkeaa psylliumkuitua
2 dl  manteli-, lupiini- tai muuta jauhoa
2 rkl gheetä, kookosöljyä tai oliiviöljyä
5 dl vettä
2 munaa
2 tl hyvälaatuista suolaa

Sekoita siemenet, psyllium, suola ja jauhot keskenään kulhossa. Lämmitä vesi kattilassa ja lisää rasva lämpimän veden sekaan. Kaada vesi-rasvaseos kuivien aineiden joukkoon. Sekoita hyvin. Lisää lopuksi 2 kananmunaa ja sekoita. Tässä kohtaa hyödyt siitä, jos olet käynyt puntilla viime aikoina? Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. Paista 200 asteessa noin tunti. Anna leivän tekeytyä muutama tunti huoneenlämmössä.

Täältä löydät lisää blogin ruokaohjeita.


Blogin muita vhh ruoka- ja leipäohjeita löydät lisää kuvineen täältä.

5 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Vihdoinkin löytyi ohje, joka on tosiaankin vaivaton tehdä, maistuu hyvältä ja pitää nälän poissa. Limppu riittää minulla viikoksi, joten pakastan päivän annoksen viipaleina, ja leivän rakenne kestää hyvin senkin. Viimeisimpään leipään lisäsin desin verran pellavansiemenrouhetta. Paistoin leipää hiukan liian pitkään, mutta silti se oli mehevä sisältä. Loistava ohje 🙂

 2. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kiitos?❤️

 3. risulintu/Anne kirjoitti:

  Kiitos, menee testiin heti kun jaksan. Olen ketoillut muutaman viikon ja nyt flunssaisena olen varmaan ylittänyt hh-rajani, kun tekee vietävästi jotain leiväntapaista mieli.

 4. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  Ole hyvä:) Itse syön aina välillä vähähiilarista leipää jos tekee mieli!

 5. Anonyymi kirjoitti:

  Kauan leipä säilyy huoneenlämmössä/ kylmässä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *