Hae
Kutsu vapauteen

Koira laihtuu- syyn selvittäminen

Tämä on jatkokertomus, joten jotta pääset kärryille mistä on kysymys, lue ensin edellinen postaus, joka löytyy tästä: http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/01/koira-laihtui-ruoan-lisayksesta.html. Eli joulukuussa Tuto sai vahvan matokuurin, jolla suljettiin pois matojen osuus laihtumisessa. Painoa tulikin pari kiloa lisää ja nyt paino on vakiintunut 29 kilon kieppeille. Joulukuussa laihtuminen ja järkyttävä nälkä oli ainoa oire. Koira ei vaikuttanut millään tavalla kipeältä ja virtaa oli aivan järkyttävästi ja suolisto toimi hyvin. Tilanne on muuttunut kuukaudessa- huonompaan suuntaan!

Ensin positiiviset: Tuto on edelleen todella energinen ja syö hyvin- siis lievästi sanottuna hyvin! Rehellisempi kuvaus: koira syö kaiken mitä löytää ja yrittää varastaa ruokaa minkä kerkiää ja välillä siinä myös onnistuu. Pitää olla tosi tarkkana vieraiden kanssa, ettei mene nappaamaan leipää kädestä. Eli on edelleen ihan liian nälkäinen. Itkee ruokaa. Pari viikkoa sitten uloste alkoi muuttumaan löysäksi (tähän mennessä oli ollut normaalia). Viikko sitten löysyys muuttui vesiripuliksi, joka kesti yhden päivän. Tilanne normalisoitui viime viikolla, kunnes taas pari päivää sitten tuli vesiripuli. Canicuriin reagoi tosi hyvin viikko sitten ja ripuli helpotti lähes samantien kun sai sitä. Vatsa pitää jonkin verran kurinaa ja murinaa eli kaikki ei ole todellakaan kunnossa.

Eli umpikujassa ollaan: vähärasvaisella ruoalla koira laihtuu liikaa, mutta suolisto ei kestä edes kalkkunan rasvaa (14 g/100g). Nappulat on kokeiltu aikasemmin kaikki (myös allergiaversiot), eikä niistä yksikään sopinut eli se tie on katsottu loppuun.

En ole viime viikkojen aikana pelkästään seurannut tilannetta, vaan olemme olleet lääkärin kanssa yhteydessä sähköpostilla ja miettineet mitä tutkimuksia Tutolle aletaan tekemään. Suolistoa ei ole koskaan tähystetty eikä sisäelimiä ultrattu. Heti kun koiran uloste alkoi muuttumaan, tilasin pitkän lääkäriajan, joka oli eilen. Tuton tutki nyt uusi eläinlääkäri, joka on erikoistunut sisäelinjuttuihin ja joka tekee myös tähystyksiä. Tutosta otettiin muutamia verikokeita, lähinnä sellaisia, mitä ei aikaisemmin ole tutkittu. Viime keväänä suljettiin pois paljon sisäelinperäisiä sairauksia. Lääkäri koiraa tutkiessaan totesi koiran olevan hyvin laiha, mm. vatsa on ihan lontolla. Paksusuoli ei palpoidessa aristanut ollenkaan, mutta heti kun lääkäri tutki kylkikaaren alta, niin koiran pupillit laajeni ja alkoi läähätys eli selvä kipureaktio. Myös viime keväänä sama alue aristi voimakkaasti. Verikokeen otto meni taas hienosti: Tuto on todella kiltti ihmisiä kohtaan ja antaa tehdä mitä vaan jos minä olen paikalla. Kerran yritti nuolaista lääkärin naamaa ja siinä kaikki. Sovittiin, että Tuto tähystetään heti kun ollaan saatu verikokeiden tulokset. Mikäli haima-arvoissa on jotain vikaa, tähystystä ei tarvita. Canikuria kuulemma voi antaa, joten yritetään sillä pärjätä tähystykseen asti. Kun kotiuduimme eläinlääkäristä, koira vinkui monta tuntia ja rauhoittui vasta sen jälkeen kun käytiin lenkillä. Tekikö vatsan palpointi kovan kipukohtauksen? Lenkin jälkeen Tuto rauhoittui ja nukkui koko illan ja yön rauhallisesti.

Eilen Tutolla tuli lähes mustaa limaulostetta, joka viittaa paksusuolen ärtymiseen ja mahdolliseen verenvuotoon. Lääkäri sanoi, että onneksi ei ole tullut vihreää limaulostetta.  No tänään sitä on tullut ihan kunnolla. Vihreä uloste viittaa ylävatsan ärsytykseen ja mahdolliseen veren vuotoon. Lääkäri sanoikin epäilevänsä koiralla laajaa koko suoliston ja ylävatsan kiputilaa. Ollaan lääkärin kanssa tänäänkin soiteltu ja sovittiin, että maanantaina tähystetään ylävatsa ja kenties myös paksusuolesta otetaan koepaloja. Yritetään sinnitellä siis viikonlopun yli ja täytyy sanoa, että hirvittää. Lääkäri soitti tänään apteekkiin vatsakipulääkettä ja kun mieheni lähti sitä äsken hakemaan, niin se oli loppu koko Jyväskylästä. Lääke meni tilaukseen ja sitä saadaan vasta ylihuomenna!  Eli ainut ”lääke” (maitohappo) on nyt  canikur, jota menee koko ajan. Olettehan hengessä mukana ja pitäkää meille peukkuja!

4 kommenttia

 1. Kristiina sandberg kirjoitti:

  Tosi kurjaa koiran kannalta ja työlästä omistajalle…oletko ajatellut keittää koirallesi ihan aamukaurapuuroa ja siihen vähän laktoositonta rasvaa ja juomaksi piimää pitkin päivää sitten muutaman päivän,riisiä täysjyvä sekaan esim tonnikalaa sitten voisit antaa raakana kananmunan….ja mun koirat saa myös maitohappo bakteeri lisän joka ruuan kanssa.minä annan ihmisille tarkoitettuja lihoja kuten jauhelihaa…naudan lihaa…paistan niille myös broilerin koipia uunissa ja perkaan sen ja sitten saksilla silpuksi sekoittuu hyvin riisin kanssa .omillani on myös tosi herkkä vatsa mutta noilla ruuilla vatsat on pysyneet kunnossa .Mutta piimä ja maustamaton jugurtti tekisi koirallesi varmasti hyvää.toivon että vaiva olisi ohi menevä,.ja koirasi paranisi pian .kaikesta huolimatta hyvää kesää ja voimia sekä jaksamista teille.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Hei,

   kiitos viestistä! Tuto on ollut ollut jo pitkään hyvässä kunnossa. Painoa on 32 kg ja karva kiiltää
   ja koira voi hyvin. Asia ratkesi kun aloin antamaan entsyymejä ruoan seassa. Ruoka alkoi imeytymään.
   Tällä hetkellä syö Golden Eaglen hypo lammasriisiä ja uunissa haudutettua hevosta ja poroa. Maitotuotteita
   ja kauraa ei kestä ollenkaan.

 2. Johanna kirjoitti:

  Hei! Kiitos tästä postauksesta. Se auttoi myös meidän koiraamme, joka laihtui usean kuukauden ajan hyvästä ruokahalusta huolimatta, ja laihtuminen alkoi olla jo todella huolestuttavaa. Selkeää syytä ei silloin löytynyt. Tietoa etsiessä törmäsin kuitenkin postaukseesi ja tilasin myös ruuan mukana annettavaa haimaentsyymiä koiravanhukselle. Se alkoi pian saada kilojaan takaisin ja voi taas hyvin!

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Ihana kuulla:) Tämä on jo hurjan vanha postaus. Tuto täyttää lauantaina 11 vuotta ja on elämänsä kunnossa.
   Hyvää vointia teille<3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.