Hae
Kutsu vapauteen

Miksi erikoisruokavalion noudattamista pitää selitellä?

Eilen ajellessani palaverista kotiin kuuntelin radio Aaltoa, jossa ihmeteltiin sitä, miksi ton-ton dieetit ovat nykyään niin muodissa. Ihmiset noudattavat maidotonta, gluteenitonta, viljatonta jne. ruokavaliota kuulemma laihtumisen toivossa. Juontaja jopa väläytti ihmisten luulevan, että gluteeniton ruokavalio on aina terveellisempi vaihtoehto kuin gluteenia sisältävä ruokavalio ja sillä laihtuu automaattisesti. Ai niinköhän ihmiset luulevat? Onkohan kenellekään juolahtanut mieleen, että kaikille ei gluteeni sovi vaikka heillä ei olekaan keliakiaa? Pitääkö nykypäivän Suomessa perustella toistuvasti gluteenitonta tai vaikkapa maidotonta ruokavaliota, kun taas vehnän ja valkoisen sokerin mussuttaminen on ihan hyväksyttävää. Ainakaan minä en ole koskaan kuullut kenenkään kysyvän vehnämunkkipossua toistuvasti syövältä, että miksi noudatat kyseistä ”ruokavaliota”. Oletko sinä?
Eräässä facebook ryhmässä naureskeltiin vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle, koska vegaanius on ainoa oikea vaihtoehto. Mistä tulee tarve tuomita toisen ihmisen valintoja- itseäni ei negatiivisessa mielessä kovin paljoa kiinnostaisi jos joku söisi vaikka sahanpuruja. Tai no ehkä vähän:) Sen sijaan jos joku kertoo minulle omasta ruokavaliostaan tai elämänmuutoksestaan, jonka ansiosta vihdoin voi hyvin, jaksan kuunnella vaikka koko päivän. Tai jos koko elämänsä rajusta ylipainosta kärsinyt kertoo ketokarpilla laihtuneen normaalipainoiseksi ja saaneensa itsetuntonsa takaisin, olen vilpittömän onnellinen hänen puolestaan. Tai jos joku on saanut nivelreumansa remissioon tulehdusta vähentävällä ruokavaliolla, olen riemuissani. Jos ihminen toistuvasti kärsii kivuista, epämiellyttävistä tuntemuksista ja kroonisista sairauksista ja voi elämänmuutoksellaan selvästi paremmin, se on upeaa ja kunnioitettavaa. Ei jotakin sellaista, jota joutuu negatiivisessa mielessä selittelemään. 
Laihtuuko gluteenittomalla ruokavaliolla varmasti ja onko se automaattisesti terveellisempi vaihtoehto kuin gluteenia sisältävä? Mikäli gluteeni aiheuttaa tulehdusta kehossa tai esimerkiksi vuotavan suolen, niin tottakai gluteenin välttäminen on terveellisempää kuin sen nauttiminen. Samoin jos gluteeni aiheuttaa selvästi vaikeahoitoisen kilpirauhassairauden, kroonisen  infektiotion tai jonkun muun sairauden pahenimista. Mutta ei gluteeniton ruokavalio automaattisesti ole terveellisempi ellei kiinnitä huomiota mitä syö. Katsokaapa kaupassa myytävien gluteenittomien leipien tuoteselostetta. Oh my. Useimmat gluteenittomat leivät ovat erittäin vähäkuituisia ja sisältävät sokeria. Ja ihan samalla tavoin kauppojen/kahviloiden gluteenittomat leivonnaiset ja keksit sisältävät valkoista sokeria ja lisäaineita kuin gluteenia sisältävätkin. Mikäli puputat päivästä toiseen näitä ravinneköyhiä leipiä ja keksejä, voin luvata ettet laihdu. Toki joillakin gluteeni aiheuttaa voimakasta turvotusta ja näin ollen sitä välttelemällä todennäköisesti laihtuu kun neste poistuu. Ja vointi on varmasti parempi sekä fyysisesti että henkisesti kun vatsaan ei satu. Ja ehkä ympäristökin kiittää:)
Suomi on yhden totuuden maa. On yksi vaihtoehto miten kaikkien tulee syödä ja se on tietenkin ravintoympyrän mukaisesti. Paitsi jos sinulla on keliakia ja ruoka-aineallergioita. Ja suomalaiset ovat olleet luterilaisina kuuliasta kansaa ja uskoneet suosituksia: aikuiset raavaat miehet ovat juoneet ruoan kanssa pitkälle prosessoitua rasvatonta maitoa, jonka väri tulee väriaineesta, vältelleet ravinnerikkaita kananmunia ja vetäneet voin sijasta leivän päälle kemikaaliseosta nimeltä Benecol. Suosituksia on perusteltu tutkimustuloksilla, jotka on kuitenkin naapurimaissa kumottu toisilla tutkimuksilla. Milloin uskomme, että ruokavalio asiassa ei ole yhtä totuutta joka tekee kaikki autuaiksi?
Ihmiset haluavat itse miettiä mikä heille on hyväksi. Sitä ei tarvitse enää kysyä instituutioilta tai terveydenhoitajilta, vaan ihmiset kuuntelevat omaa kehoaan ja tekevät kokeiluita. Toiselle sopii vähähiilarinen ja toiselle vegaani ruokavalio. Toisten on pakko noudattaa oman ja toisten hyvinvoinnin vuoksi gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota. Toivon kuitenkin, että oli ruokavalio mikä tahansa, niin me kaikki kannamme huolta tuontantoeläinten hyvinvoinnista ja suosimme edes niiden vuoksi luomua. Mikään ei ole ihanampi näky kuin lehmät laiduntamassa laitumella tai possut möyryämässä pahnakasassa tai mudassa. Se saa aina hymyn huulille. Ja by the way, kyllä niissä virallisissa ravintosuosituksissakin jotakin hyvää on: ne suosittelevat vähentämään sokeria, syömään siemeniä ja pähkinöitä ja runsaasti kasviksia ja hedelmiä.
Seuraavan kerran kun joku arvostellen kysyy sinulta, että miksi noudatat gluteenitonta ruokavaliota vaikka sinulla ei ole keliakiaa, niin pyydä häntä kertomaan sitten mikä ruokavalio hänen mielestään sopii sinulle paremmin. Jospa hän tietää mitä vatsasi, ihosi tai vaikkapa kilpirauhasesi kestää tai vaatii. Ehkä hän onkin selvännäkijä. Vaikka meillä jokaisella on oma käsityksemme siitä mitä on terveellinen tai puhdas ruoka, niin kanssa kulkijan käsitys voi olla hieman toisenlainen. Täysin absoluuttista totuutta ei ole olemassakaan eikä sellaista tutkimusta, jota ei toisella tutkimuksella pystytä kumoamaan. Noh, ehkä valkoisen sokerin epäterveellisyyttä ei kiistä kukaan.
Vaikka itse noudatankin gluteenitonta, hiilihydraattitietoista ja osittain maidonta ruokavaliota, en silti ole ehdottomasti kieltänyt itseltäni mitään- terveellinen ruokavalio kestää repsahduksia. Tilanne on tietenkin toinen vakavien allergioiden ja keliakian suhteen. Teenkin Sinulle tunnustuksen: JYPin pelissä söin tosi ison LIHAPIIRAKAN kaikilla mausteilla (en ottanut nakkeja). Toki meni perimmäiseen pöytään ettei kukaan näe, kärsin poikani ja mieheni epäuskoiset ilmeet ja ihmettelyt taputuksineen ja sain vatsan kipeäksi. Mutta en alkanut kenellekään selittelemään miksi- tämä on katsokaas minun elämäni ja elän sen juuri niin kuin haluan. Ja sen lihapiirakan jälkeen muistin taas pitkän aikaan, miksi minä yleensä en niitä syö:) Yleensä ihmisillä on joku syy, jos ruokavaliotansa rajoittavat. Ja saa sitä rajoittaa ilman syytäkin. 
Tässä on minun käsitykseni mukaan melko terveellinen leipä:
http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2017/01/superleipa-vhh-gluteeniton-viljaton.html
Siis voisitteks te selittää nyt Meikälle, että mikä se ton-ton-ruokavalio nyt oikein olikaan?

161
JAA
Jaa FacebookissaJaa Twitterissä

16 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Hyvin kirjoitettu ja niin totta. Yksiasia silti pisti rankasti silmään. Rasvaton maito EI OLE sen erikoisemmin prosessoitua, vai separaattorilla kermasta erotettua maitoa ja pastöroitu sen jälkeen. Lisäksi rasvatonkaan maito EI ole valkaistu yhtään millään lisäaineella. Rasvaton maito eli kurri on lehmästä lypsetyn maidon rasvaton osa ja kerma toinen.

 2. Tiina Varjus kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus. Niinhän se yleensä menee, että ne jotka eivä asiasta tiedä yhtään mitään tietävät sen mielestään parhaiten. Kyllä jokainen itse tuntee parhaiten mikä sopii omalle keholle. Olen myös kuntoutunut ruokavalion avulla. Moni olisi voinut ajatella, että ihan kiva, että voit paremmin, mutta syöt silti väärin.Väärin parannuttu. Onneksi minulla oli fiksu ja avaramielinen lääkäri. Meinasi pudota sananmukaisesti tuolilta kun näki minut pari kk ruokavalion aloittamisen jälkeen ja sanoi, että ihan sama mitä syöt kun kerran näyttää valtavan hyvin toimiman. Jatka just sitä mitä teet!

 3. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Vau Tiina❤️?? Oletko kirjoittanut tuosta blogiisi?

 4. Naprapaatin vaimo kirjoitti:

  Kirjoitin justiinsa tämän vuoksi niin "Onko sulla joku oikea syy?" otsikolla samaisesta aiheesta. Ja paneuduin keliakian, vilja-allergian, yliherkkyyden sekä ibs:n eroihin. Kun ihmiset eivät ymmärrä, että esim. viljatonta ehkä noudatetaan ihan oikeasta syystä. Tai ihan vaan, jotta voitaisiin paremmin. Ja komppaan juuri samaa näkemystä, en usko, että sitä yhtä oikeaa, kaikille sopivaa ruokavaliota on.

 5. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Voisitko linkata sun postauksen tähän kommenttiosioon? Olisi kiva lukea se ja muutkin voisivat sen tehdä??

 6. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Ja Tinsku kans? voitko lisätä sun postauksen tähän ketjuun?

 7. Nimuel kirjoitti:

  Satu todella hyvä kirjoitus! Meni jakoon mun Facebook-sivulla Terv. Nina Saine, ravintoneuvoja

 8. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kiitos❤️

 9. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kiitos❤️

 10. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kiitos❤️ Kyllä rasvaton maito on prosessoitu elintarvike. Ja tuotakaan en usko ettei sitä ole värjätty ellei joku raahaa minua Valion tehtaalle jossa näen omin silmin ettei sitä värjätä?

 11. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kiitos❤️

 12. Anonyymi kirjoitti:

  Kyllä, kaikki maito, joka ei ole suoraan lehmän utareesta, on prosessoitua, mutta ei todellakaan värjättyä. Ja kyllä, olen ollut työssä Valion maitotehtaalla sekä opiskellut alaa. Tuosta asiasta voit soittaa mm. Valion tai vaikka Arlan asiakaspalveluun ja varmistaa. Lupaan ettei ole värjättyä, ei tässä maassa.

 13. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kiitos tästä tiedosta. Minkähän takia tämä värjäysasia on sitten niin sitkeästi koko ajan esillä? Itse en halua levittää missään nimessä väärää tietoa ja toivon todella ettei maidon väri tule väriaineesta.

 14. Suklaahiiri kirjoitti:

  Olen pitkälti samaa mieltä kanssasi. Itselläni on vehnätön ruokavalio allergian vuoksi (en siis ole keliaakikko enkä noudata gluteenitonta ruokavaliota vaan vehnäallergikko), Kuitenkin asiassa on myös toinen puoli: vaikka ihminen ei noudattaisi mitään ton-ton -ruokavaliota, voi silti syödä terveellisesti ja voida hyvin. Henkilökohtaisesti en pidä myöskään siitä, että omaa hyvinvointiaan ruokavaliolla lisänneet tyrkyttävät sitä omaa ruokavaliotansa ainoana oikeana kaikille muille. Itselläni siis vehnätön ruokavalio enkä myöskään ole vuosiin käyttänyt valkoista sokeria, mutta käytän maitotuotteita ja hui kauhistus! kevyttuotteita, en siis voita ja kermaa vaan rasvattomia maitotuotteita ja useimmiten rypsi/oliiviöljyä (juu, en ole innostunut kookosöljystä). En karppaa, koska vähähiilihydraattinen ruokavalio ja kestävyysurheilu ovat aika huono yhtälö. Paljon kasviksia, jonkin verran kalaa ja broileria/kalkkunaa, ei punaista lihaa. Ja uskallan väittää voivani hyvin tällä ruokavaliolla. Eli kuten on monesti todettu: yksi sopii yhdelle ja toinen toiselle. Ei arvostella erikoisruokavalioita noudattavia mutta ei arvostella myöskään niitä, jotka syövät eivät noudata mitään erityistä ruokavaliota vaan pyrkivät ihan vaan syömään terveellisesti ja monipuolisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *