Hae
Kutsu vapauteen

Kookosvadelma paistos-VHH, gluteeniton ja maidoton

 
Niihin hetkiin kun mieli tekee jotakin makeaa, mutta terveellistä. Vaikka tässä paistoksessa onkin käytetty hieman sokeria on se kuitenkin huomattavasti terveellisempi vaihtoehto kuin normijäätelö tai vehnäjauhoihin leivottu marjapiirakka. Kookosvadelma paistos maistuu kesältä ja on VHH, gluteeniton ja maidoton. Tässä ohjeessa ei ole käytetty mantelijauhoa (kerrankin), joten sopii myös pähkinäallergisille. Naurettavan helppo ja nopea valmistaa, kokeile vaikka:)
 
Kävin eilen poimimassa vadelmia ja saalis jäi tosi laihaksi vaikka kaksi tuntia keräsin niin paljon kuin kerkesin. Löysin viime vuonna ihan mielettömän hyvän vattu paikan, jossa ei pettymyksekseni tänä vuonna ollut vattuja läheskään sitä määrää kuin viime vuonna. Petyin, koska olen kuullut, että tänä vuonna on erityisen paljon vadelmia ja varmaan pitää paikkansa. Pitää vaan löytää toinen paikka. Meidän Noppa on taas luvannut lähteä kanssani vattuja keräämään. Ilmassa on vaan huolestuttavasti pientä empimistä, joten täytyy käyttää kaikki lailliset ja laittomat keinot, että saan blogin virallisen laadunvarmistajan kanssani marjaan. Kuulemma hän ei ole vielä kunnolla toipunut viikon takaisesta mustikka reissustamme. Ja ilmeisesti muillakin edellä mainitulla reissulla mukana olleilla nuorilla on ollut palautumisongelmia:)
 
Sen voin kertoa, että Tutolla ei ole ollut mitään palautumis tai muitakaan ongelmia. Neito saa raivokkaan hepulin jos olen niin tyhmä, että kysyn lähdetäänkö marjaan. Tämmöisiä kysymyksiä ei tietenkään käyttölinjaiselle saksanpaimenkoiralle kannata esittää, vaan pistää koira rauhallisesti ja eleettömästi autoon. Olisi myös parempi, että kaikki marjastukseen liittyvät kamppeet olisi pakattuna jo etukäteen autoon. Parempi, että se hepuli tulee siellä metsässä kun huomaa minne tultiin, kuin kotona…

Mikäli haluat tehdä paistoksen maidottomana, käytä esimerkiksi Alpron vispiä (kasvipohjainen vispautuva valmiste), jonka mainostetaan vaahtoutuvan kahdessa minuutissa. Itse käytin tässä paistoksessa Soyatoon vispautuvaa kookoskermaa, joka todellakin vispautui nopeasti. Löysin sitä Jyväskylän Ekolosta. Ihmettelin kerman makeutta, mutta jälkeenpäin huomasin, että kermaan oli valmiiksi lisätty inverttisokerisiirappia. Olinkin hetken ihan haltioissani, että olen löytänyt kerman, johon ei tarvita lainkaan sokeria. No tipahdin korkealta ja kovaa.  Plussa vispautuvuudesta, mutta miinus lisätystä sokerista.
 
 
  Koko kakussa on hiilareita 43 g (mikäli käytät karppisokeria, vispikermaa ja 2 dl vadelmia) ja se on mielestäni melko vähän, sillä harva meistä nyt kykenee vetäisemään koko paistosta kerralla. Pohjahan sitten ei ole kiinteä eli kun otat kakkulapiolla paistosta vuoasta, niin pohja hajoaa ja sekoittuu päällisen kanssa. Kyse on siis paistoksesta, ei piirakasta.
 
Piirakka ei sovellu viljattomaan ruokavalioon gluteenittomien kaurajauhojen takia. Harmi, mutta halusin tehdä paistoksen, jossa en käytä mantelijauhoja koska lähestulkoon kaikissa ohjeissani sitä on käytetty. Toki voit kokeilla korvata kookosjauhon jollakin muulla jauholla, mutta en osaa sanoa miltä se sitten maistuu- varmaankin ihan hyvältä.
 
 
Pohjan Ohje:
 
130 g voita/kookosöljyä
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita HH 22,4 g
1 dl kookosjauhoja HH 6,6 g
1 rkl karppi, raakaruoko- tai kookossokeria  HH 0 g *
 
Sulata voi/kookosöljy kattilassa ja sekoita muut aineet sulaneen voin/öljyn sekaan. Levitä seos lusikalla voideltuun piirakkavuokaan ja paista uunissa 10-15 minuuttia 200 asteessa. Anna pohjan jäähtyä kunnolla ennen päällisen levittämistä.
 
 
Päällinen:
 
2 dl kookos-, soija- tai vispikermaa HH 3,0 g **
2-4 dl vadelmia HH 10 g
maun mukaan sokeria HH 0 g *
1 tl vaniljasokeria HH 1,0 g
 
*sokerin hiilihydraatit on laskettu karppisokerin mukaan
** kerman hiilihydraatit laskettu vispikerman mukaan
 
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää sokeri ja vaniljasokeri. Levitä kermavaahto lusikalla jäähtyneen pohjan päälle ja koristele vadelmilla. Säilytä jääkaapissa.
 
 
Rakas lukijani, modaathan ohjeitani juuri Sinulle sopivaksi:) Lisää/vähennä  kermavaahdon, marjojen jne. määriä ja tietenkin voit heittää paistokseen muitakin marjoja kuin vadelmia. Myös hedelmät sopisivat paistokseen loistavasti. Ensimmäiseksi tulee mieleen persikka tai aprikoosi…
 
Olethan jo maistanut taivaallisen hyvää marjapiirakkaa? Ohje löytyy täältä:
http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/07/marjapiirakka-vhh-gluteeniton-viljaton.html
 
 
 
Tai
 
Mansikkalakritsikakkua, jonka ohje löytyy täältä:
http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/07/mansikkalakritsi-kakku-vhh-gluteeniton.html
 
 
 
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.