Hae
Kutsu vapauteen

1600 kalorin ruokavalio

Postaus on jatkoa muille painohallinta-aiheisille postauksille. Lupasin seuraavaksi kirjoittaa blogiin esimerkkiruokavalion, jossa on noin 1600 kaloria ja tässä se nyt sitten on. Vaikka käytän sanaa esimerkki ruokavalio (en nyt keksi parempaakaan), niin se ei tarkoita sitä, että kyseessä olisi esimerkillinen tai paras ruokavalio painonpudottamiseen vaan yksi vaihtoehto lukuisten vaihtoehtojen joukossa. Haluttuun päämäärään on monia teitä ja itse olen kokenut toimivimmaksi tavaksi kaloreiden laskemisen. Itselläni on ollut tavoitteen reilun viiden kilon painonpudotus ja minulle ei tehonnut se, että alan syömään terveellisesti kun olin jo vuosikaudet niin tehnyt. Sen sijaan yllätys oli se, että miten paljon tietyt terveelliset ruoka-aineet sisältävätkään energiaa. Minulle ei tehonnut sekään, että nukun riittävästi, en stressaa painonhallinnasta, otan rennosti ja syön mitä tekee mieli. Tämmöisiä ohjeitahan saa jatkuvasti lukea lehdistä ja blogeista: paino alkaa laskea automaattisesti kun lakkaat ajattelemasta laihdutusta ja syöt terveellisesti. No varmasti alkaakin, jos ylipainoa on reilusti ja ruokavalio on ollut epäterveellinen. Eikä stressaaminen tietenkään auta painonhallinnassa eikä missään muussakaan, mutta ei asia nyt aivan noin yksinkertainen ole.  Itselläni paino nousi pikku hiljaa salakavalasti vuosien myötä vaikka edelleen olin normaalipainoinen ja monien mielestä hoikka. Tiedän myös sen, että monia ärsyttää suunnattomasti kun hoikka ihminen tiputtaa painoa, mutta se nyt vaan sattuu olemaan jokaisen oikeus. Sitä paitsi hoikkuuskin on hyvin suhteellinen käsite eli mielestäni tärkeintä on se, että ihminen voi hyvin ja viihtyy itse omassa painossaan oli se paino sitten mitä tahansa.
Edellisessä postauksessa opeteltiin käyttämään painohallintalaskuria ja laskemaan ruokien kalorit. Postauksen löydät täältä. Kannattaa lukea myös ensimmäinen painohallintaa koskeva postaukseni, niin pääset kärryille missä mennään. Löydät sen täältä.

 

Helppo- ja nopeatekoinen vhh pizza. Ohje blogissa.

 


Olen ollut nyt dieetillä kaksi kuukautta ja paino on tippunut tasaisen hitaasti 4.5 kg eli juuri sen verran mikä on ollut tavoitekin. Viime viikolla minulla oli vatsatauti, jonka johdosta kaikki yökötti ja piti pakottaa itsensä syömään. Sen seurauksena söin mitä sattuu eli mikä tahansa kelpasi mikä meni alas. Onneksi paino ei noussut juuri ollenkaan, mutta ei viikon aikana kyllä laskenutkaan. Aion vielä tiputtaa muutaman kilon vaikkakin blogin virallinen laadunvalvoja, the totuudentorvi, poikani Noppa varoitti seuraavasti:
– Äiti, oo nyt tarkkana ettet laihdu liikaa.
– Ootko nyt tosissas? Pelkäätkö oikeesti että laihdun liikaa? Sähän olet päivittäin huomautellut mun löllöistä.
– Se on hirveen näköistä, jos sun ikäinen nainen (hmmm…) on liian laiha. Se näyttää sellaselta laihalta alkoholistilta, jolla ei oo ollenkaan lihaksia ja elämää.
– No, sanos nyt sitten totuudentorvena, että näytänkö mä jo liian laihalta alkoholistilta?
– No et sä vielä näytä, mutta oo tarkkana. Ei se oo hyvä jos lihakset lähtee.
– Kiitos Nopu? En todellakaan halua näyttää laihalta alkoholistilta varsinkaan kun en juurikaan edes käytä alkoholia. Mutta eihän mulla ole hätää, kun sä varmaan kyllä heti kerrot jos tilanne alkaa näyttämään edellämainitulta???
– No voit olla varma?
– Vai että laihalta elämänsä menettäneeltä alkoholistilta…?
Olen valinnut ruokavalion kalorimääräksi 1600 kaloria, jota itse noudatan, mutta voit lisätä tai vähentää luonnollisesti kaloreita oman tarpeesi ja tavoitteidesi mukaan. Itseäni helpotti hurjasti kun jaoin päivän ateriat viiteen osaan tähän tyyliin: aamiainen, välipala ja illallinen sisältää noin 200 kaloria ja lounas ja päivällinen noin 500 kaloria. Todellisuudessa en useinkaan syö viittä kertaa päivässä, joten yritän muistaa syödä sitten kerralla enemmän. Todella hyvin tämäntyyppinen dieetti toimii ainakin itselläni KOTIOLOISSA, mutta heti kun kyläilen tai syön ulkona, niin homma vaikeutuu, mutta ei se silti mahdotonta ole. Tällöin yritän arvioida ruoan kalorit mahdollisuuksien mukaan ja ihan hyvin tuo arviointi on toiminut, koska paino on tippunut.
Meikätyttö on kyllä ihan kauhuissaan tuosta Mamman dieettihössötyksestä- ei kai se vaan pistä Meikänkin dieetille? Meikä on kyllä ehdottanut, että voisin syödä ne Mammankin ruoat. Ja jos joku muu perheenjäsenkin alkaa dieetille, niin voin syödä senkin ruoat. Ja naapureiden ja tuttavienkin…

 


Oma ruokavalioni on gluteeniton ja hiilihydraattitietoinen, jota tässä postauksessa edustettu ruokavalio mielestäni myös noudattelee. En ole laskenut ruokavalion vitamiini- hivenaine- ja rasvahappomääriä eikä se edes ole mahdollista kun jokaiselle aterialle on valittavana useita eri vaihtoehtoja. Eli omalle vastuullesi jää huolehtia siitä, että ruokavalio ravitsemuksellisesti järkevä. Olen yrittänyt valita mahdollisimman yksinkertaisia ja ”normaaleja” ruokia ruokavalioon enkä tarkoituksella ole alkanut hifistelemään ettei mene liian vaikeaksi. Lisäksi jos sairastat jotakin sairautta, keskustele dieetistä lääkärisi kanssa ennen kuin alat tekemään ruokavalioosi muutoksia, vaikka mielestäni tämäntyyppinen ruokavalio on ravitsemuksellisesti ihan järkevä ainakin kaalisoppadieetteihin verrattuna?

 

Itse olen voinut hurjan hyvin tämäntyyppisellä ruokavaliolla. Paino on tippunut tasaisesti enkä ole enää ole tuntenut nälkää. Yöunien tarve on selvästi vähentynyt ja energiaa riittää. Kasvisten ja marjojen syönti on vielä entisestään lisääntynyt ja minulle on tullut tavaksi pilkkoa valtava määrä kasviksia ja juureksia kerralla ja keittää ne isossa kattilassa. Sitten kattila jääkaappiin ja seuraavana päivänä lämmitän kasvikset pannulla, lisään mausteita ja ehkä vähän tuorejuustoa ja nautin ne jonkun hyvän proteeiinilähteen kanssa. Tosi helppoa, kätevää, terveellistä ja nopeaa. Lounas tai päivällinen valmistuu todella vaivattomasti. Myös muu perhe tykkää kovasti näistä minun kasvismössöistäni ja vaikka ne eivät kuvissa niin houkuttelevilta näytäkään, niin maistuvat kyllä erinomaisilta. Pari päivää sitten tein aivan loistavan makuista kukka- ja parsakaali-lihalaatikkoa, josta teen postauksen lähipäivinä. Todella kevyttä, mutta älyttömän hyvää!
Vinkki nopeaan ja tervelliseen ateriaan
Vinkki: Pilko kerralla suuri määrä kasviksia ja juureksia ja keitä ne kattilan kannen alla kypsiksi. Itse käytän valko-, puna-, parsa- ja kukkakaalia, porkkanaa, kesäkurpitsaa, sipulia jne. Jäähdytä kasvikset ja säilytä niitä jääkaappissa. Lämmitä ne paistinpannulla, mausta ja voit lisätä kasvisten sekaan esimerkiksi tuorejuustoa. Nauti kalan, kanan tai lihan kanssa. 
Jo parissa viikossa opin syömieni ruokien kalorimäärät enkä enää niitä laskele aktiivisesti  koko aikaa vaan kalorimäärät ovat jo tallentuneet kovalevylleni. Eli ei se loppuelämä ole todellakaan mitään kalorien laskemista vaikka alkuun se voi siltä tuntuakin. Kilpirauhasenkin on pysynyt menossa mukana eikä ole hälytellyt vajaatoiminnan oireilla. En ole stressannut dieetistä lainkaan vaan olen pikemminkin tuntenut suunnatonta iloa siitä, että olen tajunnut ettei painonhallinta ole mitään tähtitiedettä vaan hyvin hyvin yksinkertaista ja helppoa. Toki tiedän, että on sairauksia, lihavuusgeenejä ja muita tiloja, joissa tilanne ei ole näin helppo. Mutta nämä tapaukset eivät kuulukaan tämän postauksen piiriin vaan suosittelen heitä hakeutumaan ravintoasioihin perehtyneen ammattilaisen puoleen.

 

Ruokavalio noin 1600 kcal

Aamiainen noin 200 kcal
Kaurapuuro (1 dl hiutaleita) veteen keitettynä, 1 dl mustikoita  
tai
2 dl maustamatonta jogurttia, 1 dl vadelmia, puolikas banaani 
tai 
Vihersmoothie (puolikas banaani, raaka kananmuna, kourallinen rucolaa, 1 tl macaa, 1 tl psylliumia, 2 tl viherjauhetta, vettä) 
Kahvia tai teetä
Lounas n. 500 kcal
Vihannespaistosta (porkkana, valko- ja parsakaalia, punasipulia), broilerin ohut rintaleike 120 g, 1 rkl voita paistamiseen, 1,5 dl raejuustoa 
tai
Vuohenjuustosalaatti (vihreää salaattia, kurkkua, tomaattia, muutama viinirypäle, 1 rkl öljypohjaista salaattia, salsakastiketta, vuohenjuusto), pala leipää , 1 tl rasvaa
tai
1 dl keitettyä riisiä 
150 g lohta uunnissa 
Vihreää salaattia tai juureksia
tai
4 dl kasvissosekeittoa
2 leipää
2 tl voita tai 2 tl oliiviöljyä
vihreää salaattia
 
Välipala noin 200 kcal
2 riisikakkua, 2 tl maksamakkaraa, kurkkua, 2 juustosiivua (polar 15)
tai
Hedelmäsalaatti (1 pieni banaani, omena, appelsiini)
tai
33 g raakasuklaata tai tummaa suklaata
tai
noin 30 g pähkinöitä
Kahvia tai teetä
Raakasuklaa ilman lisättyä sokeria. Ohje blogissa.
Päivällinen noin 500 kcal
Samantyyppinen tai sama kuin lounas
 
Iltapala noin 200 kcal
2 dl maustamatonta jogurttia, 1 dl vadelmia, puolikas banaani 
tai 
Smoothie: omena, puolikas banaani, 2 rkl kaurahiutaleita, 3 rkl maustamatonta luonnonjogurttia, 1 tl psylliumia, vettä 
tai 
Kauraleipä, keitetty kananmuna, 1 tl voita, kurkkua
 
Täältä löydät noin 2 000 kalorin ruokavalion mikäli tässä ruokavaliossa oli liian vähän kaloreita.

Lue lisää painonhallinnasta täältä.

 

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

 

Blogin vähähiilihydraattisia ja terveellisiä ruokaohjeita kootusti kuvineen.

 

14 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Millä lasket kalorit? Näistä esimerkki lounaista ei millään tule 500kcal.paljon vähemmän!

 2. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Finelin ruokapäiväkirjalla olen laskenut mahdollisimman tarkasti. Pitäisi täsmätä.

 3. Anonyymi kirjoitti:

  Olen kyllä smaa mieltä, että jää alle kalorimäärien. Esim. desi kaurahiutaleita painaa 40 g eikä sillä määrällä tule kyllä 200 kaloria edes mustikoiden kanssa.

 4. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Höpö höpö! Desissä kaurahiutaleita on 150 kaloria ja siihen mustikat päälle.

 5. Sari Ojamaa kirjoitti:

  Repesin noille Nopan kommenteille! ??? ja onhan niissä totuusen siemen ?

 6. Anonyymi kirjoitti:

  Samoilla linjoilla mennään. Hyvin pärjää ja hoikistuu

 7. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Loistavaa? Ja paljon saa syödä tuohon kalorimäärään- ainakin minun mielestäni??

 8. Anonyymi kirjoitti:

  Tosi hyvä vinkki tuo kasvisten keittäminen isossa erässä ja sitten paistaminen ateria kerrallaan. Helpottaa arkea ja aina on ruoka nopeasti valmiina. Kiitos!

 9. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Juu se todella helpottaa kiireistä arkea??

 10. hessa kirjoitti:

  haista paska ….kannattaa miettiä mitä kirjoittaa…..nim teinin äiti joka kamppailee siitä jääkö henkiin…

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   En ole syypää lapsesi syömishäiriöön. Olen kirjoittanut paljon syömishäiriöstä, eilen viimeksi.
   Tällä hetkellä kirjoitan kirjaakin aiheesta. Jatkossa pura paha olosi muualle kun blogiini.

 11. Anna kirjoitti:

  Jos olisin lukenut kommentit liittyen syömishäiriöön, ei ikinä ois tilannut sun kirjoja!
  On totta että blogin pitäjä ( kukaan eri blogien pitäjistä ) ei ole syyllinen yhden hklön syömishäiriöön ja on totta että apua syömishäiriöihin ei riittävän ajoissa suomessa saa.
  Kuitenkin asiallisuus ja toisen huomioiminen olisi suotavaa, voihan ylläpito poistaa asiattomat kommentit.

  Hienoa blogissa on se että perus pirkko saa ohjeita ja vahvistusta ateriamallista mitä voi tosiaan arjessa käyttää, kiitos Satu niistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.