Hae
Kutsu vapauteen

Koirauintia Jyväskylän koirauimala AquaBarksissa

Ollaan käyty Tuton kanssa nyt 5 kertaa uimassa koirien uimalassa AquaBarksissa Jyväskylässä. Uinti on osoittautunut mitä parhaimmaksi liikunnaksi 7-vuotiaalle saksanpaimenkoiralleni Tutolle. Tutolla on selkärangassa jo hieman alkavaa ahtautumaa ristiluun ja alimman nikaman välissä, joten uinti samalla kuntouttaa selkää ja tekee hyvää muillekin nikamille ja lihaksille. Uinti on ollut aivan erilaista kuin olisin kuvitellut ja haluankin tässä postauksessa vähän avata koirauinnin maailmaa. Kuvittelin, että koira vaan viedään altaaseen ja siellä se polskii itsekseen vapaana puolisen tuntia. Mutta ei se ihan niin mennytkään? Yksi tärkeimmistä asioista on se, että koiralle opetetaan turvallisesti ja hallitusti oikea uintitekniikka.
Mukana uimaan mentäessä pitää olla pyyhe, uintilelu, vettä ja nameja tarvittaessa. Ihan aluksi mennään suihkuun ja pestään päivän pölyt pois turkista. Suihkupaikalle voi mennä varttia ennen uinnin alkua, niin ei mene homma hätäilyksi. Tuto rakastaa suihkussa olemista ja se menee jo valmiiksi suihkun alle odottamaan. Sen jälkeen kun Neito on suihkutettu, laitetaan päälle uintiliivit, jotka auttavat koiraa löytämään oikean uintitekniikan. Altaaseen mennään vasta kun edellinen koira on poistunut paikalta. Uittaja tulee hakemaan koiran ja ohjaajan suihkutilasta allasalueelle.

Altaaseen ei mennä takki auki eikä hätäillen vaan hitaasti ja hallitusti. Aina jos koira hätäilee, uittaja pysäyttää ja rauhoittaa koiran omistajan avustuksella. Omistaja kulkee altaan reunalla ja uittaja on koiran kanssa altaassa. Tutoa jännitti kovasti alkuun ramppi, jota pitkin altaaseen laskeudutaan. Edettiin hitaasti koiran ehdoilla. Kun jänskätti, niin silloin pysähdyttiin ja rauhoituttiin. Tutolle olisi ollut helpompi jos olisi saanut mennä nopeasti rampilta veteen, mutta se ei käy päinsä. Veteen mennään rauhallisesti ja hitaasti. Rampillakin edetään askel kerrallaan eli pysähdytään monta kertaa ennen kuin koira pääsee veteen. Aivan mahtavaa hallinta harjoitusta!

Koira pääsee veteen kun ohjaaja antaa luvan. Itse otan muutaman askeleen eteenpäin ja ohjaan vasemmalla kädellä koiran uimaan ja sanon ”mennään uimaan”. Ohjaaja kulkee koko ajan hieman koiran edellä ja ohjaa koiran uintisuuntaa vartalollaan, kädellä ja suullisesti. Uittaja etenee koiran vierellä altaan puolella eli koira on uittajan ja ohjaajan välissä. Tuto kerran halusi kokeilla reunaa, jolloin ohjasin kädellä koiran eteenpäin. Sen jälkeen tajusi, ettei reunan yli tulla vaan suunta on eteenpäin.

Ollaan uitettu Tutoa siten, että alkuun minulla on kädessä koiran uimalelu. Kun koira on uinut altaan toiseen päähän, niin ohjaan koiraa kädellä ja vartalolla tekemään käännöksen vasemmalta puolelta ja kun koira on kääntynyt, se saa palkaksi lelun suuhunsa. Tuto saa viedä lelun rampille asti, jossa jokaisen uintikierroksen jälkeen pysähdytään rauhoittumaan, jossa se luovuttaa taas lelun ohjaajalle seuraavaa uintirundia varten. Eli taas hallintaa. Tuto ui alkuun 5 kierrosta ja pikku hiljaa ollaan määrää nostettu 8:aan kierrokseen. Yksi kierros on se, että koira ui altaan toiseen päähän ja tekee siellä käännöksen ja ui rampille takaisin. Uinnin lopuksi altaasta poistutaan rauhallisesti välillä rampilla pysähtyen. Lopuksi turkki huuhdellaan suihkussa ja tietenkin kuivataan. Puen uinnin jälkeen koiralle Back and Trackin verkkoloimen, joka lämmittää lihaksia ja nopeuttaa turkin kuivumista. Uinnin aikana aineenvaihdunta nopeutuu, joten uinnin jälkeen koiran pitää päästä pisulle. 

Olen tosi innostunut koirauinnista: mielestäni se on yksi parhaimmista tavoista viettää aikaa koiransa kanssa. Siitepölyallergian takia en ole pystynyt Tutoa juuri järvessä uittamaan, mutta nyt tänä kesänä käytiin kerran uimassa järvessä treenien jälkeen. Ensimmäistä kertaa koira lähti uimaan itsekseen rauhallisesti järven selälle aivan upealla uintitekniikalla. Tähän asti on aina pitänyt heittää jotakin, että lähtee uimaan ja se on ollut turhan kiihdyttävää ja repivää energiselle koiralle. Kaikista hauskinta oli se, että koira ui samaan tapaan kuin koirauimalassa- teki vaan hieman vaan isomman lenkin?

Tuto on AquaBarksin vanha asiakas, sillä ollaan käyty Tarjalla aiemmin faskiamanipulaatiossa, josta koira nauttii ihan suunnattomasti kuten alla olevasta kuvasta näkyy. Postauksen asiasta voit lukea täältä. Tiedän jo nyt, että tästä tulee meille elinikäinen harrastus ja tarkoitus on opettaa myös poikani koira Kara, mummun rakas pikku akka, koirauinnin saloihin. Se voisi olla sellaista mummun ja Karan yhteistä laatuaikaa??? Jatkossa olisi tarkoitus kokeilla myös AquaBarksin terapia-allasta, jota ei olla vielä kokeiltu. Ollaan niin innostuttu normialtaissa uimisesta, että ei olla vielä maltettu? Suosittelen todella lämpimästi koirauinnin kokeilemista: se on mitä parhainta liikuntaa, kuntoutusta, hallintaharjoitusta ja yhdessäoloa?

Uiminen tekee koiralle hyvää. Lihaksisto vahvistuu tasapuolisesti, aineenvaihdunta vilkastuu, hengitys- ja verenkiertoelimistön toiminta tehostuu ja immuunipuolustus toimii paremmin. Myös tuki- ja liikuntaelimistön turvotuksia ja kipuja voidaan helpottaa uinnin avulla tehokkaasti. Uiminen on hyvää, tavoitteellista kuntoharjoitusta esim. ennen kilpailu- tai metsästyskautta ja sopii erinomaisesti myös kuntouttavaan liikuntaan leikkauksen tai loukkaantumisen jälkeen (suora lainaus AquaBarksin nettisivuilta).
AquaBarksin yhteystiedot ja nettisivut löydät täältä.

Koira-aiheisia postauksia löydät lisää täältä.

Tutustumistarjous blogin lukijoille

Ne blogin lukijat, jotka eivät ole aiemmin AquaBarksissa käyneet, saavat ensimmäisellä uintikerralla Dog´s Health-maistiaispussin. Dog´s Health on gluteiiniton ja viljaton koiran täysravinto. Etukoodi: KUTSUVA. Etu on voimassa 31.7.2018 asti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.