Hae
Kutsu vapauteen

Neljäntenä päivänä ketoosiin

Ketoosissa ollaan! Ai mistäkö tiedän? Siitä, kun sitä ei voi mitenkään olla huomaamatta, ei siis mitenkään. Ostin eilen ketostickejä kun luulin, että mun pitää mitata olenko ketoosissa- hah! Nyt kun sataprosenttisella varmuudella tiedän miltä ketoosi tuntuu, niin ymmärrän, että tämähän on minulle hyvinkin tuttu olotila. En vaan ole ajatellut aiemmin olleeni ketoosissa ja ketoosissa olo on ollut hyvin lyhytaikaista. Olen paastonnut ensimmäisen kerran 12-vuotiaana, joten ymmärrätte varmaan mitä tarkoitan. Vielä eilen meinasin lopettaa koko homman kun luin blogini facebookista ihmisten antamia tarkkoja ohjeita proteiinin rajoittamisesta, suolan syönnistä ja sun muusta. Kadutti koko homma. Tätäkö jaksaisin tehdä lopun elämäni koska siitähän tässä on kysymys. Yhtäkkiä kaikki näytti minun silmilläni katsottuna vankilalta: rajoituksia ja tarkkoja ohjeita, ei kiitos. Lisäksi maanantai aamuna tilanne oli todella epämiellyttävä…

Jos ihmettelet kirjoituksia nyt, niin lue aiheeseen liittyvä aikaisempi postaus täältä.

Silmät turvonneena työreissuun

Aloitin hiilareiden rajoittamisen lauantaina. Minulla oli tietenkin heikko olo ja luin ”jostakin” facesta, että ketoosi on diureettinen tila, joten alkuun (ei siis loppuelämää) pitää vetää suolaa, kaliumia ja mankkua. Ja minähän vedin. Sunnuntainakin heikotti, joten jatkoin suolan lisäämistä veteen. Päivän aikana nautin noin 2 tl hyvälaatuista suolaa (kyllä hyvälaatuinen suola turvottaa, jos sitä nauttii liikaa) veden mukana. Maanantai aamuna heräsin huonoon oloon ja kun katsoin itseäni peilistä en ollut uskoa näkemääni: silmäni olivat niin turvoksissa etten ollut uskoa näkemääni. Eihän se muuten olisi haitannut, mutta tunnin kuluttua piti lähteä pariksi päivää työreissuun. Kiva juttu. Manasin suolan alimpaan helvettiin ja mietin hetken, että olisin mä voinut vähän miettiä asiaa omilla aivoillanikin. Päivän aikana turvotus laski siedettäväksi kun litkin vettä hullun lailla. Mutta olisitte nähneet kollegani ilmeen kun näki minut? Vatsakaan ei toiminut pariin päivään ja turposi hieman mikä oli myös uutta. Toki on ihan normaalia, että aluksi keho reagoi rajusti alentuneeseen hiilarimäärään.

Eilen minua alkoi ahdistamaan kaksi asiaa: jos ketogeeninen dieetti vaatii alkuun viikkojenkin ajan ylimääräisen suolan ja kaliumin nauttimista (joo tiedän, että vähempikin määrä olisi riittänyt) ja proteiinin rajoittamista noin 1-1,5 grammaan per kilo, niin tämä ei ole mun juttu (todellisuudessa mun proteiinin määrä kyllä pysyykin noissa raameissa kuta kuinkin). Vaikka olen kokenut makrojen laskija, niin kahden eri jutun laskeminen tuntui hankalalta eikä sitä yhtään helpota mun jatkuva reissaaminen. En ihmettele yhtään, että ihmiset joutuvat osallistumaan maksullisille kursseille, jos rajoittavat sekä protskun että hiilarin saantia. Onneksi chattailin sitten illalla hotelliin päästyäni Yazka Loven ja Heikkilän Antin kanssa: molemmat vakuuttivat minulle, ettei minun tarvitse rajoittaa muuta kuin hiilareiden saantia. Lisäksi ylimääräistä suolaa ja kaliumia ei tarvitse nauttia eikä se ole välttämättä edes järkevää. Huomaan kyllä sitten jos alan lihomaan rajusti, että on tullut syötyä protskua liikaa. Huom! minähän en ryhtynyt ketogeeniselle ruokavaliolle laihdutuksen takia. Kiitos Yazkalle ja Antille- teidän kahden ansiosta en heittänyt hanskoja tiskiin ja jatkoin hiilarien välttelyä ja se kannatti, sillä ketoosi oli lähempänä kuin osasin kuvitellakkaan?

Rouva ketoosi

Eilen illalla söin ihanan ketosalaatin, josta laitoin muuten kuvankin instaani. Mieli oli hyvä ja kepeä kun ei tarvinnut laskea enää protskuja. Hiilarien välttämisen taas koen superhelpoksi. Nämä neljä päivää olen ottanut hiilarini ainoastaan vihreästä salaatista, kurkusta, avokadosta ja yrteistä. Seuraavan yön nukuin tosi huonosti: olo oli älyttömän pirteä ja väsynyt yhtä aikaa ja katsoin koko ajan kelloani, että milloin pääsen syömään. Aamulla menin kuitenkin suhteellisen pirteänä hotelli Ilveksen aamupalalle, jossa söin munia ja pekonia. Turvotus oli muuten tipotiessään kun en lisännyt enää suolaa juomaveteen ja vatsakin toimi ihan normaalisti! Lähdin kävelemään kokouspaikalle ja sitten alkoi tapahtua kummia: minulla tuli valtava tarve kävellä koko ajan kovempaa ja kovempaa. Kokouspaikalla ihmettelin outoa makua suussani ja sitä, ettei minun tehnyt yhtään mieli mitään hiilaripitoista toisin kun edellispäivänä. Halatessani kollegoitani oli pakko hengittää sisäänpäin. Olo oli mielettömän euforinen ja energinen- meinasin kaataa kollegani vesilasinkin? Tajusin olevani ketoosissa JES? Aloin tietenkin mainostaa asiaa kollegaparoilleni vaikka olin pyhästi päättänyt pitää suuni kiinni ja minua kutsuttiinkin sitten kokouksessa rouva ketoosiksi? 

Tullessani kotiin reissusta lähdimme Tuton kanssa lenkille. Teki valtavasti mieli juosta ja juoksinkin jonkin verran, mutta varovasti. En halua rasittaa elimistöäni nyt runsaalla liikunnalla, koska sillä on ihan tarpeeksi töitä selvitäkseen tästä muutoksesta. Ehdin kyllä taas hyöryämään kuntosaleilla ja lenkillä myöhemmin kun keho ja mieli on tottunut uuteen tilaansa. Kaikki on juuri tällä hetkellä tosi hyvin jos ei lasketa huonounisuutta: hermosto selvästi otti itseensä tästä muutoksesta ja se on näkynyt unen laadussa kahden yön ajan. Mutta minulla on onneksi unenlaadun parantamiseen toimivia keinoja ja unirytmikin varmaan tasaantuu ajan kanssa. Nyt mä menen tekemään itselleni ihanan päivällisen, laitan siitäkin kuvia taas instaan illalla. Eli jos olet kiinnostunut siitä mitä syön, niin kannattaa seurata minua instagramissa, löytyy nimellä satusjoholm. Ja keto-ohjeita tulee ihan varmasti blogiin lisää, runsaastihan niitä sieltä löytyy jo nytkin. Muutkin perheen jäsenet ovat aidosti kiinnostuneita ketogeenisestä ja miettivät kovasti sen aloittam
ista. Mieheni Karin suurin huoli tuntuu olevan tällä hetkellä se, että voiko ketogeenisessä ruokavaliossa syödä pullan päivässä? Sovittiin, että hän aloittaa aiheeseen perehtymisen googlettamalla mikä on hiilihydraatti.


HUOM! Kerron tässä postauksessa ainoastaan omia kokemuksia ketogeenisestä ruokavaliosta, en edes yritä esiintyä ketogeenisen ruokavalion asiantuntijana. Eli jos tarvitset apua asian tiimoilta, niin suosittelen sinua kääntymään ihan oikean asiantuntijan puoleen. Haluan tehdä asiat omalla tavallani omaa kehoani kuunnellen ja intuitiivisesti syöden- nyt vaan ilman hiilareita. Pidän teidät ajantasalla lähes päivittäin mun ketoilusta sekä blogissa että instassa ja lupaan kirjoitella jatkossa ruokapäiväkirja postauksia kuvineen sun muuta mukavaa?

Seuraa blogia facebookissa ja instagramissa

Blogin uusimmat terveyteen, painonhallintaan ja ketogeeniseen ruokavalioon liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. 


Päivitän myös säännöllisesti blogin ketogeenisiä ruokakuvia instagramiin, jonka löydät klikkaamalla tätä linkkiä.


Blogin terveellisiä  vhh ruokaohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *