Hae
Kutsu vapauteen

Gluteeniton teeleipä

Tämä on jo blogin 26. erikoisruokavalioihin sopiva leipäpostaus. Suuren leipäpostauksen, johon on koottu blogin kaikki leipäohjeet löydät täältä. Tällä kertaa halusin kehitellä gluteenittoman teeleivän ohjeen- siis sellaisen leivän, jota ei lainkaan halkaista keskeltä vaan päälliset ladotaan suoraan leivän päälle. Laatikossa oli jo pitkään lojunut FitnessFirstiltä saatu Teff-jauhopussi, jolle en ole keksinyt mitään käyttöä. Päätin kokeilla jauhoja tähän ohjeeseen ja toisella kerralla onnistui eli leivästä tuli juuri sellainen mitä halusin. Ensimmäisellä kerralla leivästä tuli liian ”kovaa” minun makuuni kun käytin pelkkiä teff-jauhoja, joten toiseen ohjeeseen lisäsin puolet gluteenittomia jauhoja. Näiden leipien rakenne on ihanteellinen ja mikä parasta, ne eivät maistu lainkaan gluteenittomilta leiviltä. Se on yksi kantava ajatus ihan jokaikisessä leipäohjeessani: mikäli leipä maistuu vähääkään gluteenittomalta, niin hylkään ohjeen heti eikä sitä nähdä blogissani?? Enkä tietenkään osaa teille kertoa miltä se gluteeniton minun mielestäni maistuu muuta kuin kamalalta- nirsous minussa ei ole vuosien myötä pätkääkään vähentynyt vaan päinvastoin!

Mitä on teff-jauho

Teff-jauho on etiopialaisen hirssinsukuisen teff-kasvin pikkuruisista siemenistä jauhettua ravinteikasta, luontaisesti gluteenitonta täysjyväjauhoa. Se sisältää paljon mineraaleja kuten kalsiumia ja magnesiumia, kuitua ja laadukasta kasviproteiinia. Pähkinäinen ja hieman makeahko teffjauho sopii niin makeisiin kuin suolaisiinkin leivonnaisiin, kuten kakkuihin, leipiin, pizzataikinaan ja lettuihin. Ruuanlaitossa se toimii hyvin myös kastikkeiden ja keittojen suurustamisessa.

Helppotekoista ja vaivatonta

Tuskin yllätyt kun kerron, että leipä on helppotekoinen. Mitään koneita ei tarvita eikä käsiä tarvitse juurikaan sotkea leipomisvaiheessa. Tässä ohjeessa leivät taputellaan tosin käsin littanoiksi, mutta senkin voi tehdä kostutetulla ruokalusikalla. Taikinan valmistamiseen menee maksimissaan 5 minuttia mikäli tarvikkeet ovat kätesi lähettyvillä eikä supermarketissa eli näiden valmistamisessa ei kauaa nokka tuhise. Ja hyvä niin, sillä pitäähän ihmisella olla aikaa tehdä muutakin kun kököttää hellan edessä keittiössä vai mitä?

Millä voin korvata

Leipä sopii gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota noudattaville, mutta sen sijaan viljatonta ja vähähiilarista ruokavaliota noudattavat joutuvat tyytymään blogin muihin leipäohjeisiin, joita löytyy täältä. Mikäli haluat tehdä ihan normi teeleivän, niin voit korvata teff-jauhon kaurajauholla, käyttää pelkkää gluteenitonta jauhoseosta tai vaikkapa speltillä, joka on vehnän terveellisempi versio ja soveltuu hyvin erilaisiin leivonnaisiin. Muistathan kuitenkin, että speltti on vehnää eikä sovellu gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Maidottoman ohjeesta saa käyttämällä maidotonta jogurttia kuten kookos-, kaura- tai soijajogua. Vähähiilarista en nyt ala väkisin t
ästä ohjeesta vääntämään, koska blogin pursua vähähiilarisia leipäohjeita. Itse käytin tähän ohjeeseen lidlin gluteenitonta jauhoseosta.

TUOTTEITA EDULLISESTI FITNESSFIRSTISTÄ

Blogin lukijana saat Fitnessfirstin normaalihintaisista tuotteista -10 %:n alennuksen koodilla ”kutsuvapauteen”. Kun klikkaat ohjeessa tummennetulla fontilla olevia tuotteita, niin pääset suoraan nettikauppaan ja voit ostaa tuotteita huomattavasti edullisemmin kuin marketeista.

Täältä pääset Fitnessfirtin nettikauppaan.

Täältä voit lukeaa lisää tuotteista, joita käytetään blogissa. Lista päivittyy koko ajan.

Täältä löydät lisää blogin ruokaohjeita.

Yhdessä leivässä on noin 100 kaloria

Ohje (7 leipää)

125 g rahkaa tai tavallista tai maidotonta maustamatonta jogurttia
1 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl teff-jauhoa
1 dl gluteenitonta kauralesettä
1 rkl karkeaa psylliumia
1 tl suolaa
1,5 tl leivinjauhetta
2 dl vettä

Sekoita käsin lusikalla kulhossa rahka ja vesi. Lisää psyllium ja sekoita hyvin. Lisää suola, leivinjauhe, kauralese ja jauhot. Sekoita hyvin. Lusikoi pellille reilu ruokalusikallinen taikinaa. Lisää hieman jauhoja taikinan päälle ja taputtele leivät littanoiksi tai painele kostutetulla ruokalusikalla. Paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia.

Seuraa blogia facebookissa ja instagramissa

Blogin uusimmat ruokaohjeet ja muut terveyteen liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. Päivitän myös säännöllisesti blogin uusimpia ruokakuvia instagramiin, jonka löydät klikkaamalla tätä linkkiä.


2 kommenttia

  1. Nanne - Elämää Koivurannassa kirjoitti:

    On tullut niin mehevän näköistä leipää, että pakko tätä on varmaan itsekin testata. Tuo teff-jauho on mulle täysin vieras. Nimen olen kuullut, mutta ikinä en ole ostanut, saatika kokeillut siitä jotain leipoa!

  2. Satu Sjöholm kirjoitti:

    Joo tää oli mullekin uusi tuttavuus? Kokeilepa??

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.