Hae
Kutsu vapauteen

Ketogeeninen ruokavalio tauteja edistävä katastrofiko- ajatuksia MTVuutisten artikkelista

MTVuutiset julkaisi artikkelin ketogeenisestä ruokavaliosta otsikolla ”Tutkijat varoittavat suositusta ruokavaliosta: ”Tauteja edistävä katastrofi”. Kirjoitan nyt näkemyksiäni artikkelissa esitetyistä asioita- muistathan kuitenkin tätä postausta lukiessasi etten olen terveydenhuollon ammattilainen. Otsikosta saa helposti sen käsityksen, että ketogeeninen ruokavalio on äärimmäisen vaarallinen vaikka tosiasiassa moni noudattaa sitä nimenomaan terveydellisistä syistä. Toki joillekin se voi olla vaarallinen, riippuu ihan siitä miten sitä toteuttaa ja mitkä ovat ihmisen lähtökohdat ja yleinen terveyden tila. Väitän, että järkevästi toteutettuna ketogeeninen ruokavalio voi olla hurjan paljon terveellisempi varsinkin sellaiselle ihmiselle, joka on aikaisemmin syönyt runsaasti prosessoitua ruokaa, vehnää ja sokeria.

 

 

Lue myös: Ketogeeninen ruokavalio voi oleellisesti parantaa tai heikentää ruokavaliotasi

 

 

Julkaisen instassani (satusjoholm) paljon kuvia ketoateriostani. Kuvassa savustettua turskaa jokirapukastikkeella ja vihreällä salaatilla. Näyttääkö vaaralliselta?

Ketogeeninen ruokavalio ei ole proteiinidieetti

 

 

Ketogeeninen ruokavalio ei ole proteiini- vaan rasvadieetti. Olen kirjoittanut aiheesta aikaisemmin blogiini postauksen, lue se täältä. Ruokavaliolla nautitaan runsaasti rasvaa, kohtuullisesti proteiinia ja erittäin niukasti hiilihydraattia. Ylimääräinen proteiini muuttuu maksassa sokeriksi ja voi hankaloittaa ketoosiin pääsyä ja siinä pysymistä- sitähän kukaan ketogeenistä ruokavaliota noudattava ei halua. Suomen ehkä tunnetuin ketoruokavalion puolesta puhuja Antti Heikkilä nimenomaan varoittaa ”Lääkkeetön elämä” kirjassaan liiallisen proteiinin saannin vaaroista ja hän painottaa sitä, että ketodieetti ei ole  proteiinidieetti. Hän myös varoittaa siitä, että liiallinen proteiinin saanti voi rasittaa maksaa ja laukaista syövän syntyä edistävän aineenvaihduntaketjun. 

 

 

Lue myös: Ketomaailma kohtaa virallisen ravitsemustieteen

 

 

onko ketogeeninen ruokavalio munuaispotilaille ja raskaana oleville vaarallinen?

 

 

Mielestäni on ihan itsestään selvää, että munuaispotilaiden täytyy olla varovaisia liiallisen proteiinin saannin kanssa ja varmasti tämän asian on lääkäri kertonut munuaispotilaalle? Sairauksien hoito ja lääkitysten muuttaminen kuuluu aina lääkärille ja mikäli sairastat jotakin sairautta, niin keskustele mahdollisesta ketoruokavalion aloittamisesta ja suurista ruokavaliomuutoksista AINA lääkärin kanssa. Äläkä koskaan ala vähentämään tai muuttamaan lääkitystä ilman lääkärin lupaa! Maalaisjärki kannattaa pitää aina matkassa mukana!  Mites sitten raskaana olevat ja imettävät- voivatko he noudattaa ketoruokavaliota.?Tähänkin kysymykseen varmasti parhaiten osaa vastata lääkäri, mutta itse en suosittelisi rajua hiilihydraattien vähentämistä raskaana oleville ja imettäville. Lapsen etu on laitettava etusijalle ja ellei ole sataprosenttista varmuutta erikoisruokavalion turvallisuudesta, niin siitä kannattaa pidättäytyä raskauden ja imettämisen ajaksi. Kyse on hyvin lyhyestä ajasta ihmisen elämässä. Itse noudatin raskaana ollessani ja imettäessä hiilihydraattitietoista ruokavaliota eli söin pelkästään hyviä hiilihydraatteja, mutta en vähentänyt niiden määrää. Sikiö tai vauva tuskin tarvitsee valkoista vehnäjauhoa ja sokeria vai mitä? 

 

 

Lue lisää ketoruokavaliosta ja painonhallinnasta täältä.

 

 

 

Saako keto ruokavaliosta liian vähän kuituja ja hyviä rasvahappoja?

 

 

Ketoruokavaliota voi noudattaa hyvin monella eri tavalla, ihan niin kuin lautasmalliakin 😉 Eli siitä voi saada riittävästi tai riittämättömästi kuituja. Olen kirjoittanut VHH ruoka- ja herkkuohjeita kirjassani ja blogissani runsaasti kuitujen ja hyvien rasvahappojen merkityksestä. Lisäksi olen kehitellyt satoja VHH ruoka- ja herkkuohjeita, joissa on kiinnitetty huomiota kuitupitoisuuteen ja hyviin rasvahappoihin. Olen myös kirjoittanut kuitulisistä ja siitä miten itse käytän niitä. Virallisen ravitsemustieteen edustaja on myös kommentoinut 4:n päivän  ketoruokapäiväkirjaani ja itsekin yllätyin postitiivisesti palautteesta, lue lisää täältä. Kuidut ovat hyvien suolistobaktereiden eli probioottien ruokaa ja niitä kannattaa nauttia myös ketogeenisellä ruokavaliolla, jotta hyvät suolistobakteerit pääsevät lisääntymään. Lue lisää aiheesta täältä.

 

 

Lue myös: VHH tuorepuuro- runsaasti kuitua ja hyviä rasvahappoja

 

 

Keto ruokavalio paransi laski kolesterolia ja poisti matala-asteisen tulehduksen

 

 

Ketoruokavalio  ei sovi kaikille, mutta monelle sopii ja moni noudattaa sitä nimenomaan terveydellisistä syistä. Itse sain kolesteroliarvot ja herkän crp:n (kertoo elimistön hiljaisesta tulehduksesta) laskemaan nimenomaan ketoruokavaliolla, lue aiheesta täältä. Myös veren rasva-arvot paranivat. Pääsin eroon myös migreenistä. Joillakin kolesteroliarvot kuitenkin kohaavat ainakin alussa. Mikäli kolesteroliarvot jatkavat kohoamistaan pitkään, niin kannattaa keskustella tästäkin asiasta lääkärin kanssa. Mikäli ketogeeninen ruokavalio aiheuttaa enemmän terveysongelmia kuin -hyötyjä, niin silloin kannattaa lisätä hiilihydraattien määrää. Aika usein tilanne taitaa kuitenkin olla aivan päinvastoin.

 

 

Yli 200 ruoka- ja herkkuohjeita löydät täältä.

 

 

Seuraa ketogeenistä elämääni instassa: satusjoholm

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *