Hae
Kutsu vapauteen

Bulletproof- voikahvi

Tämä on The kahvi, jota juon silloin kun edessä on normaalia raskaampi päivä tai olo on väsynyt. Melkein voisin luvata, että tämä kahvi herättää kuolleetkin, mutta en nyt kuitenkaan lupaa sillä en ole siitä aivan varma:) Sen sijaan voikahvin energisoivan vaikutuksen voin luvata. Voikahvi on viime vuosina noussut suosioon terveystietoisten ihmisten keskuudessa ja uskon, että suosio jatkuu tulevaisuudessakin. Taisin olla ainoa hihhuli Jyväskylässä vuosia sitten, joka ei ollut maistanut lainkaan kuuluisaa voikahvia. Ajatus siitä, että kahvin sekaan laitetaan voita ja öljyä puistatti. Mutta pakkohan sitä oli kokeilla ja yllätys oli melkoinen kun rasva ei maistunutkaan kahvissa. Itse asiassa huomasin pitäväni mausta.

Tämä voikahvi ohje ei ole aivan perinteinen, sillä siihen on lisätty lucumaa, macaa ja tocoa. Toco ja lucuma tuovat kahviin kermaisuutta ja maca adaptogeenina energisoi. Täältä voit lukea lisää edellämainituista superfoodeista ja kahvissa käytettävästä MCT-öljystä. Perinteisessä voikahvissa on pelkästään kahvia, voita ja MCT-öljyä. Voit toki jättää superfoodit pois ja MCT-öljyn voi korvata kylmäpuristetulla kookosöljyllä.

Mielestäni kahvi yleensäkin on aliarvostettu terveysjuoma muutamalla edellytyksellä. Ensinnäkin kahvi kannattaa nauttia aina luomuna ainakin mikäli saat normi kahvista oireita. Luomukahvin viljelyyn ei ole käytetty kemiallisia tuholaismyrkkyjä tai lannoitteita. Lisäksi luomukahvin viljelijät pyrkivät minimoimaan sekä työntekijöihin että ympäristöön kohdistuvia viljelyn sivuvaikutuksia. Mikäli saat kahvista vatsanpuruja, niin kannattaa kokeilla tummapaahtoista kahvia sillä niitä pidetään vatsaystävällisempiä- sen kyllä itse huomaan ihan maistamalla. Itse rakastan arabica papua, jonka ei pitäisi sisältää hometoksiineja. Mikäli kahvipavut jauhaa vielä ihan tuoreina on makuelämys taattu:) Eli pitkään seisoneella suodatinkahvilla ja juuri jauhetulla luomulaatuisella kahvilla on melkoinen ero- ja sen maistaa:)

Kahvin terveysvaikutuksista on tehty lukuisia tutkimuksia. Kahvin antioksidanttien sanotaan vähentävän kehon stressiä ja alentavan sen vuoksi esimerkiksi syövän ja tulehdusten riskiä. Kahvin sanotaan tekevän hyvää aivoille ja viime aikaisen tutkimustiedon mukaan säännöllinen kahvinjuonti suojaa monilta sairauksilta. No entäs se kehon happamoituminen? Mielestäni se riippuu kokonaisruokavaliosta. Eli jos syö terveellisesti, niin en usko, että laadukkaan kahvin nauttimisella keho happamoituu- ainakaan mikäli kahvia nautitaan kohtuullisia määriä. Kannattaa muistaa, että ehkä kehoa eniten happamoittava asia on stressi ja negatiiviset ajatukset. Tämä on kylläkin väite, jonka uskon vahvasti pitävän paikkansa. On olemassa ihmisiä, joiden keho menee ylikierroksille pienestäkin määrästä kofeiinia tai joille ei edes laadukas kahvi sovi syystä tai toisesta. Tässä tapauksessa ei kahvia kannata tietenkään nauttia.

Olen törmännyt usein väitteeseen, että voikahvi laihduttaa. Uskoisin väitteen perustuvan siihen, että MCT-öljy  lämmittää elimistöä sisältäpäin lisäten rasvanpolttoa ja energiankulutusta. Edellä mainittu väite on aika kova, sillä mikään yksittäinen juoma tai ruoka ei laihduta ihmistä tietenkään automaattisesti. Toki voikahvi voi siinä mielessä auttaa painonhallinnassa, että se kieltämättä pitää nälkää enemmän kuin normikahvi. Mutta eikös me nyt lähdetä kuitenkin siitä, että päivän kokonaisenergiansaanti, kulutus ja aineenvaihdunta ovat ne palikat, jotka ratkaisevat painonhallinnassa. Inhoan katteettomia väitteitä enkä halua ainakaan tietoisesti niitä täällä blogissani viljellä.

Foodin valmistaa aika mainioita luomukahvisekoituksia, jotka sisältävät mm. pakuria ja reishiä. Voit tilata niitä Fitnessfirstin nettisivuilta (linkki alla). Muistathan, että blogin lukijana saat Fitnessfirstin normaalihintaisista tuotteista -10 %:n alennuksen koodilla ”kutsuvapauteen”. Kun klikkaat ohjeessa tummennetulla fontilla olevia tuotteita, niin pääset suoraan nettikauppa
an ja voit ostaa tuotteita huomattavasti edullisemmin kuin marketeista. Täältä pääset Fitnessfirstin nettikauppaan.

Ohje

 
Kupillinen kahvia 
1 rkl MCT-öljyä
1 rkl luomuvoita
0,5 tl macaa
1 tl tocoa
1 tl lucumaa
 

Keitä kahvi. Kaada se blenderiin ja sekoita kahvin sekaan kaikki muut aineosat. Blendaa sileäksi. 

 

Meikäkin saa MCT-öljyä. Mamma antaa sitä mulle ruoan sekaan. Siitä tulee kuulemma kiiltävä turkki ja Mamma uskoo, että pitää se pitää hiivan kurissa…

2 kommenttia

 1. Liisa Mäkelä kirjoitti:

  Olen ihastunut rasvakahviin ja juon sitä joka aamu.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Joo, siitä saa kivasti energiaa mikäli pitää mausta. Itse tykkään juoda kahvin siten,
   että laitan tuplaespresson sekaan hieman lämmitettyä kasvimaitoa ja sinne sitten iso voi pala
   joukkoon:) AAH on hyvää:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.