Hae
Kutsu vapauteen

Kevennetty kaamosajan ruokavalio (noin 2 000 kcal)

Auringonvalon väheneminen ketuttaa, väsyttää ja lisää makean- ja höttöhiilarien himoa. Halusin laatia kevennetyn ja virkistävän ruokavalion, joka sisältää runsaasti ravinteita, kuituja, hyviä rasvahappoja ja hivenen makeaakin. Ruokavalio sisältää noin 2 000 kaloria, mutta jokainen voi modata (lisätä tai vähentää) kalorimäärää itselleen sopivaksi. 

Auringonvalo lisää aivoissa serotoniinia ja aktivoi hermosoluja talamus nimisellä aivoalueella, jolla on piristävä ja energisoiva vaikutus ihmisen vireystilaan. Serotoniini on mielialahormoni, jonka vaje saattaa aiheuttaa alakuloa ja väsymystä. Onko siis ihme, että kaamosaikana valon vähentyessä väsyttää ja olo on vetämätön kun ottaa vielä huomioon, että serotoniinin vaje vaikuttaa suoraan melatoniinin tuotantoon. Väsyneenä taas tekee useammin mieli makeaa ja nopeita höttöhiilareista ja useat suomalaiset kärsivätkin kaamosaikana lisääntyvästä makea- ja hiilarihimosta- väsyneenä kun tekee helposti huonoja valintoja. Eli ei ole ihme jos paino nousee kaamosaikana ja yleensä se painon nousu huipentuu joulun aikohin.

Liikuntaa kannattaa harrastaa päivittäin vaikka olo olisikin vetämätön. Mikäli mahdollista, ulkoliikunnan harrastaminen kannattaa ajoittaa valoisaan aikaan vaikka tiedänkin, että se on helpommin sanottu kuin tehty. Useimmat ihmiset ovat niinä muutamana valoisana vuorokauden tuntina töissä. Liikunta on kuitenkin valohoidon lisäksi tehokas kaamosoireiden lieventäjä mikäli sitä harrastetaan säännöllisesti ja muistetaan se, että liian rankka liikunta liian myöhään saattaa häiritä yöunia. Eli ei liian rankkaa liikuntaa juuri ennen nukkumaan menoa.

Ruokavaliosta muutama sananen

Olen koostanut ruokavalion siten, että se olisi mahdollisimman kevyt ja ravinteikas. Kaloreita siinä on noin 2 000, joten mikäli et halua laihduttaa ja tarvitset enemmän kaloreita, niin nosta kalorimäärää reippaasti eli lisää annoskokoja ja vaikkapa hedelmien ja marjojen määrää. Täältä voit lukea miten lasket elintarvikkeiden kalorimäärät. Eli tätä perusterveellistä ruokavaliota voi käyttää  myös painonhallintaan, mutta jokaisen kannattaa modata tuo kalorimäärä omaan kulutukseen sopivaksi. Lisäksi painotan sitä, että kalorimäärä on suuntaa antava ja laskettu keskimääräisten annosten mukaan ja mieluummin ala- kuin yläkanttiin. Eli jos olet tosi tarkka kaloreiden suhteen, niin varmista vielä itse kalorimäärä. Joku voisi puhua tämän ruokavalion yhteydessä detox-ruokavaliostakin, mutta itse en halua käyttää tätä sanaa koska mielestäni kehoa ei voi puhdistaa määräänsä enempää eikä se ehkä ole tarpeenkaan. Keholla on omat puhdistustoimintonsa sisäänrakennettuna. Kuitujen saanti on meillä suomalaisilla yleisesti ottaen alakantissa, joten sen saantiin olen kiinnittänyt myös erityistä huomiota samoin kuin ruokavalion hyvää rasvahappokoostumukseen. Korvaile ruokia omien mieltymystesi ja ruoka-aineherkkyyksiesi mukaan eli älä noudata tätä ruokavaliota täsmällisesti mikäli se ei sovi sinulle? 

Juo paljon vettä, vähintään 2 litraa päivässä. Ajoita mahdollinen kahvinjuonti aamuun ja aamupäivään, jotta se ei häiritse yönuntasi (muista kofeiinin puoliintumisaika). 


Hiilihydraatit

Ruokavalio on melko vähähiilarinen, ei kuitenkaan ketoruokavalio. Ehkä sitä parhaiten kuvaisi sana hiilihydraattitietoinen. Mikäli ruokavalion hiilarimäärä on sinulle liian matala, niin lisää hedelmien ja marjojen määrää ja voit korvata siemennäkkärin vaikkapa kauranäkkäriin tai ruisleipään mikäli pystyt käyttämään viljoja ruokavaliossasi. Välipalalle on merkitty tummaa suklaata/raakasuklaata makeantuskaan, mutta mikäli makean syönti lähtee helposti lapasesta, niin korvaa tumma suklaa vaikka hedelmillä, jotka eivät sisällä lisättyä sokeria.

Ruokavalion vitamiini, kivennäis- ja hivenaineet, kuidut

Tätä ruokavaliota noudattamalla kuidun, vitamiinien ja kivennäis- ja hivenaineiden saanti ylittyy reippaasti yli suositusten paitsi D-vitamiinin osalta suositukset alittuvat eli ota D-vitamiinia purkista. Kalorit ja vitamiinit sun muut on laskettu finelin laskurilla. Mielestäni laskuria voi pitää suuntaa antavana, ei siis ehdottomana totuutena. Täältä voit lukea miten voit itse laskea ruokavaliosi sisältämät vitamiinit- ja hivenaineet.

Aamiainen n 250 kcal

Vihersmoothie: kourallinen pinaattia, puolikas kurkku, pieni pala avokadoa, banaani, 2 rkl proteiinijauhetta, 0,5 rkl psylliumia/pellavansiemenrouhetta, vettä

Tyrnishotti (ohje blogissa)

Kahvia/teetä

Lounas n 600 kcal

Runsas vihersalaatti (vihreää salaattia, kurkkua, tomaattia, paprikaa jne.), punasipulia, kanaa tai kalaa, kananmuna, 1 rkl oliiviöljyä tai itsetehtyä salaatin kastiketta

2 palaa siemennäkkileipää (päälle rasvaa, vihanneksia, juustoa/leikkelettä)

Välipala n 200 kcal 

Muutama palanen (33 g) tummaa suklaata tai raakasuklaata 

Kahvia/teetä

Päivällinen n 600 kcal

Kasvissosekeittoa

2 palaa siemennäkkäriä (päälle 2 tl rasvaa, vihanneksia, kananmuna)

Vihersalaattia (kurkkua, tomaattia, vihreää salaattia, 1 rkl oliiviöljyä) 

Iltapala n 400 kcal

Raakapuuro*, kotimaisia marjoja 

*Ravintosisältä laskettu seuraavien raaka-aineiden mukaan: 1 dl kaurahiutaleita, 1 rkl kauralesettä, 1 rkl chiansiemeniä, 1 dl mustikoita, 2 dl tavallista tai kasvimaitoa

HUOM! Tyrnishotin ohjeen ja runsaasti raakapuuro-, siemennäkkäri ja raakasuklaa-ohjeita löydät täältä.

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

 

2 kommenttia

  1. vyrke kirjoitti:

    Pärjääkö iltaan asti.Mulla tahtoo tulla illalla kova hinku hiilareita jos on noin vähällä.

  2. Satu Sjöholm kirjoitti:

    En osaa sanoa pärjäätkö. Kuten postauksessa lukee, niin kannattaa lisätä ruoan määrää jos on nälkä. Eihän nälkäisenä saa edes nukuttua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.