Hae
Kutsu vapauteen

Vähähiilihydraattinen proteiinileipä- yhdessä leivässä 1,6 g hiilaria!

*Postaus sisältää mainoslinkkejä
Tämä lähes hiilariton leipä ohje syntyi vahingossa. Oli kamala nälkä ja olin jälleen kerran lopen kyllästynyt blogini leipäohjeisiin. Jääkaapissa oli runsaasti keitettyä kukkakaalia ja ajattelin kokeilla miltä maistuisi niistä tehty leipä. Mielessä oli pitkään ollut proteiinipitoisen leivän kokeileminen joten ajattelinkin kokeilla mitä näiden kahden yhdistelmästä syntyisi. Ajatus kukkakaali-proteiini-leivästä tuntui tosi absurdilta, mutta tuloksena oli blogini ehkä kaikkien aikojen paras leipäohje- käsittämättömän hyvää! Minähän en koskaan tee vhh pizzaa kukkakaalipohjalla, koska se ei mielestäni kuulu pizzaan, joten siksi tämän leivän hyvä maku yllätti. Toivon todella, että tästä leivästä tulee Sinunkin suosikkileipäsi. Jos karsastat vähähiilarisia ruokaohjeita, niin siitä huolimatta tätä kannattaa kokeilla- saahan niitä hiilareita melko helposti muista ruoka-aineista.
Aluksi olin tosi pettynyt, koska leipä vaikutti lämpimänä hieman ”kostealta”. Ajattelinkin, että se sitten siitä. Mutta ”kosteus” hävisi nopeasti ja päinvastoin kuin yleensä, tämä leipä on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Olin hurmioitunut- tässä se nyt on, kaikkien aikojen parhaimman makuinen ja kaikkiin yleisimpiin erikoisruokavalioihin sopiva leipä. Yleensäkin kaikkien vhh ruokien ja herkkujen pitää antaa vetäytyä muutama tunti, jonka aikana rakenne vetäytyy ja tiivistyy. Miksi leipä tehdään muffinivuoassa- no siksi kun leivinpaperi oli loppu:) Tämä minulle erittäin usein sattuva vahinko osoittautuikin erittäin loistavaksi vaihtoehdoksi. Leivistä tuli hauskan muotoisia- lisäksi vaihtelu virkistää:) Toki voit lusikoida taikinaa suoraan leivinpaperilla vuoratulle pellille ja muotoilla kostutetuilla käsillä haluamasi mallisia leipiä.
Millä voin korvata?
Nyt on sitten kyse lähes hiilarittomasta leivästä. Mantelijauho sisältää hiilaria 6g/100g (käytin Fitnessfirstin mantelijauhoa) eli yhtä leipää kohden hiilareita tulee minun laskujeni mukaan 1,6 g eli vähemmän kun esimerkiksi mantelileivässä. Käyttämäni maustamaton Foodinin heraproteiini ei sisällä käytännössä hiilareita lainkaan. Tämä ohje taitaa olla vähähiilarisin leipäohje blogissani, vaikea on tästä enää hiilareita vähentää. Tai ainakaan minä en keksi mistä vielä vähentäisi. Lähes itsestään selvyytenä voi pitää sitä, että leipä on gluteeniton. Ja hyvänä lisänä myös viljaton ja maidoton, mikäli käyttää heraproteiinin sijasta jotakin muuta proteiinijauhetta. Voit korvata mantelijauhon lupiinijauholla (voit tilata FitnessFirstistä) tai kookosjauholla, jolloin hiilarimäärä hieman nousee. Kookosjauhoja laitetaan myös hieman vähemmän. 

Psylliumista ja muista ohjeessa esiintyvistä tuotteista
Itse käytän näissä vhh leivonnaisissa aina karkeaa psylliumkuitua, koska joskus hienojakoinen paakkuuntuu inhottavasti ja pahimmassa tapauksessa pilaa koko homman! Yleensä juuri psyllium on se raaka-aine, joka saattaa muuttaa rakennetta siten, että kun vaihdat psylliumia, niin se käyttäytyykin eritavalla kuin aikaisemmin. Erityisesti hienon psylliumin kanssa joillakin lukijoillani ja joskus itsellänikin on ollut haasteita. Suosikki psylliumini on FitnessFirstin edullinen ja laadukas psylliumkuitu, jota käytän nykyään aina kaikissa vhh leivonnaisissani. Ainakaan tähän mennessä se ei ole koskaan käyttäytynyt arvaamattomasti, joten menen siitä takuuseen. Psylliumkuitua voi tilata *täältä. Koodilla ”kutsuvapauteen” saat -10%:n alen normaalihintaisesta psylliumista ja kaikista muistakin FitnessFirstin tuotteista. Psylliumin lisäksi esimerkiksi manteli- ja lupiinijauho kannattaa ehdottomasti tilata FitnessFirstiltä, koska se tulee huomattavasti halvemmaksi jos ostaisit sen marketeista. Ja lupiinijauhoa ei edes myidä marketeissa, ainakaan tietääkseni.
Ohje (6 leipää):
3 dl kukkakaalia
1 dl *mantelijauhoa
1 rkl *karkeaa psylliumkuitua
0,5 dl *kuorittuja seesaminsiemeniä
1 dl *heraproteiinijauhetta 
2 munaa
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl laadukasta suolaa

* Maidotonta ruokavaliota noudattavat korvaavat jollakin muulla proteiinijauheella. MIkäli taikinasta tulee liian paksua, niin lisää yksi kananmuna.


Keitä kukkakaali ja soseuta se sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Sekoita munat kukkakaalin sekaan. Lisää kuivat aineet kukkakaali-munaseokseen. Sekoita hyvin, ihan lusikka riittää. Lusikoi esimerkiksi muffinivuokaan (2 rkl taikinaa = 1 leipä). Paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia. Anna leivän vetäytyä muutama tunti, parhaimmillaan se on seuraavana päivänä.

* Voit tilata jauhoja, psylliumkuitua, heraprotskua ja vähähiilihydraattisia jauhoja edullisesti täältäVoit myös klikata ohjeesta tummennettua linkkiä, jolloin löydät tuotteen suoraan nettikaupasta. Koodilla ”kutsuvapauteen” saat nettikaupasta -10%.n alen normaalihintaisista tuotteista.

Täältä löydät vhh ruoka- ja herkkuohjeita kootusti kuvineen. Kun klikkaat ohjeen nimeä, niin ohje aukeaa. Jos klikkaa kuvaa, niin kuva aukeaa?
Täältä löydät postauksia painonhallinnasta, ketoruokapäiväkirjoja ja kaikkea mahdollista ja mahdotonta terveelliseen elämään liittyen?
Seuraa terveystietoista matkaani facebookissa ja instagramissa
Instani löydät nimellä satusjoholm.
Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.
Blogin terveellisiä ruokaohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.
Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.
Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. 

Kuva Pasi Hakala/Studio Varjo, stailaus Anniina Harvia

18 kommenttia

 1. Unknown kirjoitti:

  Eikö tuo vanilja maistu näissä läpi?

 2. Kari kirjoitti:

  Saattaa olla tyhmä kysymys, mutta ennenkuin lähden kokeilemaan, olettaisin, että tuo kukkakaalin määrä ohjeessa on sitä muusiksi ajettua?

 3. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Ei maistu. Jos arveluttaa niin käytä maustamatonta heraa?

 4. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Vähän muussakin että sain mitattua?

 5. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 6. Anonyymi kirjoitti:

  Kohotus? Eikö leivinjauhe toimi vasta uunissa?

 7. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Mulla on tapana antaa vähän aikaa kohota ennen uuniin laittoa.

 8. Pississisters kirjoitti:

  Moikkas! resepti vaikutta hyvältä mutta voisikohan proteiinit jättää kokonaan pois?

 9. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Toki mutta lisää sitten jauhojen määrää?

 10. Anonyymi kirjoitti:

  Heippa! Tein ja tuli kyllä tosi hyviä, ainoa että ei kannata tehdä paperisiin muffinssivuokiin, niin kuin minä tein. Jäi meinaan puolet sämpylästä sinne, mutta tuo vikahan ei ollut ohjeessa, vaan ihan oma vikana. 🙁

 11. Anonyymi kirjoitti:

  Itse kokeilin ja tosi hyviä ovat! Innoissani hehkutin äidille näitä ja hänkin innostui, kunnes luki ohjeen ja siinä on kananmunaa. Pystyykö sitä mitenkään korvaamaan? Onko ideoita? Maku on nimittäin niin taivaallinen ja mun äidillä on niin pitkä allergialista, että olisi ollut mukavaa antaa vinkkiä vaihteluun hänelle sopivan leivän kanssa.

 12. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Jep, totta:)

 13. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Itse en ole kokeillut ilman kananmunaa, joten en valitettavasti pysty sanomaan millä voisi korvata sen:(

 14. Aira-mummo kirjoitti:

  Olisiko mahdollista saada kukkakaalin määrää grammoina? Siis tuoreena. Kiitos.

 15. Ilmo Larvi kirjoitti:

  En ole mikään leipuri ja juu kokeilin ja onnistui mainiosti sekä tuli erittäin hyviä, leivinjauheen tilalla käytin kuivahiivaa saman määrän?. Tuohon varmaan sopisi myös porkkanaa lisätä? Kiitos ohjeesta!

 16. Jarppa60 kirjoitti:

  Itselläni oli vain suklaan ja mansikan makuisia prodeja joten jätin sen pois ja laitoin tilalle puolisen desiä mantelijauhoa. Hyviä leipäsiä kyllä, hieman pehmeähköjä, mutta korvaavat kielletyn leivän hyvin. Mukavaa vaihtelua… Voita,metwurstisiivu, juustoviipale ja salaatinlehti väliin ja NAM!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.