Hae
Kutsu vapauteen

Rasvamaksa joka 4. aikuisella Suomessa- terveystietoinen keskustelu ravinnon tiimoilta kiihtyy

Yle uutisoi eilen rasvamaksasta. Lue Ylen kirjoitus aiheesta täältä. Mikäli et jaksa lukea kirjoitusta, niin sen pääsanoma on se, että joka neljännellä suomalaisella aikuisella on rasvamaksa, joka voi johtaa maksakirroosiin tai – syöpään. Yhä useammin se todetaan jo lapsilla. Joukko kansainvälisiä tutkijoita yrittää selvittää, miksi alkoholista riippumaton rasvamaksa yleistyy vauhdilla ja tutkimukseen on saatu rahoitusta. Artikkelin mukaan ei ole varmuutta, mitkä kaikki tekijät altistavat alkoholista riippumattomalle rasvamaksalle. Se kuitenkin tiedetään, että ylipainoisilla ja vähän liikkuvilla riski sairastua on hoikkia suurempi.

Postausta on jaettu laajasti facebookissa eri saiteilla ja se on ansaitusti aiheuttanut runsasta kommentointia- puhutaanhan nyt kuitenkin lähes kansantaudin laajuisesta ilmiöstä. Meinasin tipahtaa pyllylleni eräs tunnettu lääkäri kommentoi omalla facebook sivustollaan artikkelia/aihetta seuraavasti: On erikoista, että valtio rahoittaa niitä, jotka ovat luoneet ongelman. Schwab edustaa kasviöljyteollisuutta, Fogelholmilla on tiukat yhteydet sokeriteollisuuteen. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja eläinlääkäri Hjelm kieltää lapsilta maitorasvat, siis juuri ne rasvat, jotka ehkäisevät rasvamaksan syntymistä. Selvityksen tuloshan on varma. Puhutaan lihavuudesta ja liikkumattomuudesta, mutta omat suositukset ovat tietysti oikein. Syy on ihmisten. Todella hölmöä touhua. Yksityispuolella porukka olisi saanut tällaisesta touhusta ajat sitten kenkää. Ilmeisesti tuon porukan älyllinen kapasiteetti ei riitä tajuamaan, että on tehty todella kohtalokas virhe kaikessa, mikä koskee ravitsemusta.


Ratkaiseeko vastakkaisasettelu ja syyttäminen ravitsemukseen liittyvät ongelmat?


Kuten olen aiemminkin kirjoittanut, olet totaalisen kyllästynyt vastakkainasetteluun, asioiden vääristelyyn ja syyttelyyn joita asian tiimoilta saa lukea nykyään yhä enenevässä määrin. Edellä mainittuun kommenttiin liittyen esitänkin seuraavat kysymykset: Kuka on luonut ongelman? Kuka on käskenyt syödä sokeria ja olla liikkumatta niin paljon, että ihmiset sairastuu pahimmassa tapauksessa hengenvaarallisesti? Tai missä kohdin ravitsemussuosituksissa edes ylipäätään käsketään syödä sokeripitoisia ruokia tai juomia- itse löydän ainoastaan varoitteluja niistä ylipainon ja hammasterveyden takia? Miksi rasvamaksaan liittyviä syitä ei saisi tutkia? Onko ihan kaikessa ravitsemukseen liittyvässä tutkimuksessa tehty kohtalokkaita virheitä (niitä on olemassa nimittäin aika paljon)? Saisiko näistä edellä mainittujen henkilöiden henkilökohtaisista kytköksistä jotakin todisteita- pakkohan todisteita on olla kun julkisesti uskalletaan näin väittää. Lisäksi ihmisten älyllisen kapasiteetin arvioiminen julkisesti ihmettyttää, kovasti?


Alkuihastuksen jälkeen vihastuttaa

Meidän tavallisten ihmisten on aivan mahdotonta saada tästä sodasta mitään tolkkua- se ei ole mitenkään mahdollista. Ulospäin tämäntyyppinen viestittely ja kommentointi saattaa alkuun ihastuttaa ja kiehtoa koska se on uutta, radikaalia ja uskaliasta eikä tämäntyyppiseen kommentointiin ole Suomessa totuttu. Täällä pohjoisen perukoilla ollaan oltu pitkään auktoriteettiuskovaisia eikä virallisia suosituksia tai vaikkapa lääkärin antamia ohjeita ole kyseenalaistettu, ainakaan kovin helposti. Jossakin vaiheessa tästä vastakkainasettelusta alkoi mennä kuitenkin maku, sanoma alkoi junnaamaan paikoillaan ja välistä alkoi tuntua jopa siltä, että asioihin ei välttämättä haluta edes oikeasti vaikuttaa vaan pääpaino saattaakin olla provosointi, vastakkainasettelun tai vaikkapa oman liiketoiminnan edistäminen. Pettymyksen aalto alkoi nostaa päätään…Kaikki ihmiset eivät halua draamaa

On hienoa, että vaikkapa virallisia ravitsemussuosituksia tai mitä tahansa suosituksia arvioidaan, kritisoidaan ja esitetään erilaisia vaihtoehtoisia näkökulmia asioihin. Sanon nyt vielä kerran, että se on hienoa ja näin avoimessa yhteiskunnassa pitääkin voida toimia. Voisiko sen tehdä kuitenkin sivistyneemmin ja siten, ettei levitetä tarkoituksella väärää tietoa ihmisille koska se aiheuttaa laajalti hämmennystä? Asiapitoinen ja kiihkoton keskustelu voisi jopa mahdollistaa erilaisten asiantuntijoiden väliset asiapitoiset keskustelut erityyppisissä medioissa. Ajatelkaapa miten herkullisia keskusteluja katsojat saisivat seurata
omalta kotisohvaltaan kun asioista eri mieltä olevat asiantuntijat keskustelisivat asiallisesti vaikkapa rasvan ja hiilareiden terveellisyydestä. Aivan varmasti yleisö ottaisi nämä ohjelmat tai lehtijutut kiinnostuneena seurantaan. Se olisi mielenkiintoista ja jotakin uutta ja virkistävää- mollaaminen ja vastakkainasettelu on jo niiiin old season? Sitä paitsi kaikki ihmiset eivät halua draamaa, suurin osa meistä janoaa tietoa…


Miettikääpä hetki ylipainoisen lapsen vanhemman osaa tässä kokonaisuudessa: liikunnan lisääminen saattaa olla tässä yhtälössä se helpoin lenkki. Etsiessään neuvoja ja apuja lapsensa painonhallintaan, vanhempi törmää virallisten ravitsemussuositusten lisäksi todennäköisesti myös somessa esiintyviin terveysvaikuttajiin, joiden mukaan viralliset ravintosuositukset ovat rasvamaksan takana! Toisaalla asiantuntijat suosittelevat vähähiilarista ruokavaliota rasvamaksan ja kaikkien maailman sairauksien parantamiseen, toisaalla taas väitetään hiilihydraattien olevan osa terveellistä ravintoa. Ääripäät ovat kaukana toisistaan: se mikä toisen mielestä on terveellistä ravintoa, on toisen mielestä pahimmillaan sairauden aiheuttaja. Lapsen vanhempi on keskellä uskonsotaa: aina kun käännät pääsi johonkin suuntaan, joku lyö raamatulla päähän niin että silmissä sumenee. Ja teet mitä tahansa ratkaisuja ja valintoja, niin voit olla varma, että väärin teet- ainakin jonkun mielestä.

Näyttäkää mulle pliiiis missä ne salaliitot on?

Isot laivat eivät tee nopeita käännöksiä ja siinä asiassa on myös paljon hyvää. Väestötason suosituksia ei voida laatia siten, että siinä huomioidaan reilun 5. miljoonan suomalaisen omat kokemukset vaikka jokaisen oma henkilökohtainen kokemus onkin yksilölle se kaikista tärkein. Villi arvaukseni on se, että yhdenkään rasvamaksan takana ei ole viralliset ravintosuositukset, eiköhän ylipainon ja rasvamaksan syynä ole yksilölliset valinnat ja ruokavalion kokonaisuus: ei se maa- ja metsätalousministeriö ole ihmisten suuhun irtokarkkeja ja sipsejä työntämässä. Joskus ylipainon syynä voi olla myös sairaus ja miljoona muuta syytä. 

Me valtion virkamiehet kuntien virkamiehistä puhumattakaan tehdään melkoisen paljon hommia sen eteen että kansa liikkuisi ja eläisi terveellisesti. Valtio ja kunnat rahoittavat liikuntapaikkoja, liikunnallistavat varhaiskasvatusta ja koulupäivää, tarjoavat terveysneuvontaa, laaditaan liikuntasuosituksia ja komiteanmietintöjä ja arvatkaapas mitä? Missä on ne salaliitot, joista valtiota niin usein syytetään? Vaikka katselen kuinka ympärilleni ja istun työryhmissä pääkallopaikalla, niin en ole niihin kahteenkymmeneen vuoteen törmännyt. En kertaakaan. Miten se on mahdollista?

Ja aivan varmasti suurin osa vanhemmistakin haluaa tehdä kaikkensa sen eteen, että oma lapsi saisi elää terveellistä elämää. Terveellisen elämän eläminen on kuitenkin nyky-yhteiskunnassa tolkuttoman vaikeaa: teet mitä tahansa, jonkun mielestä sairastutat itsesi ja lapsesi. Miten ihmeessä terveellisestä elämästä on tullut näin vaikeaa?

Onko joku muu kyllästynyt vastakkainasetteluun ja asioiden vääristelyyn vai olenko ainoa?

Seuraa blogia facebookissa ja instagramissa

Blogin uusimmat ruokaohjeet ja muut terveyteen liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. Päivitän myös säännöllisesti blogin uusimpia ruokakuvia instagramiin, jonka löydät klikkaamalla tätä linkkiä.

Blogin terveellisiä ruokaohjeita löydät täältä.

2 kommenttia

  1. Anonyymi kirjoitti:

    Miksi vastakkainasettelu on aina väärin kun se tehdään ns väärään suuntaan. Ymmärrän hyvin suuttumuksen viranomaisten toimintaa kun tietää miten ja mille perustalle nyky suositukset on rakennettu
    Näiden suositusten varaan tietyt henkilöt ovat luoneet koko uransa. Tästä syystä kantojen vaihtuminen tapahtuu vain luonnollisen poistuman kautta

  2. Satu Sjöholm kirjoitti:

    Minulla on vhh blogi, joten mitähän tarkoitit tuolla suunnalla? En ole minkään enkä kenenkään puolella enkä tule olemaan. Avaa hieman väitteitäsi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.