Hae
Kutsu vapauteen

VHH nachovuoka

Vähähiilarinen ”jauheliha-nachovuoka” on täydellinen valinta illanistujaisiin ja vaikkapa uudenvuodenaaton ruokapöytään. Lainausmerkeissa ”nachovuoka” koska ohjeessa ei käytetä kaupan valmiita nachoja vaan tehdään itse levy, joka murennetaan kulhossa pieniksi palasiksi. Lihaksi voi valita mitä tahansa jauhelihaa oman ruokavalion reunaehtoja myötäillen. Loistavia valintoja ovat perinteisen naudan ja sian lihan lisäksi karitsan ja kanan jauheliha. Ja aivan varmasti maistuu hyvältä myös kasvisten kanssa. Viimeksi söin nachovuokaa Floridassa kun olimme katsomassa perheemme kanssa amerikkalaista jalkapalloa. Tämä vuoka maistuu tosi paljon siltä vuoalta, mitä siellä söimme. Ainut vaan, ettei tämä ole dipattavaa sormiruokaa, koska levy murenee siihen malliin, ettei sitä voi dipata. Mutta suutuntuma on ihan nachovuoan veroinen.
Millä voin korvata ja valmistuksesta

Ohjeessa on käytetty manteli- tai maissijauhoa. Mikäli haluat tehdä vähähiilarisen vuoan, niin käytä pelkkiä mantelijauhoja. Tässä tapauksessa vuoka on todella vähähiilarinen. Maidotonta ruokavaliota noudattavat käyttävät soijakermaa ja maidotonta juustoraastetta. Kuvan nachovuoka on tehty käyttäen pelkkää mantelijauhoa ja aineosat on tuplattu, jolloin siitä tuli iso vuoallinen. Jauhelihan ja ”nacholevyn” lisäksi kannattaa lisätä myös raakaa sipulia, mikäli vatsa sitä kestää. Mausteeksi sopivat erinomaisesti erilaiset tex mex mausteet vaikkapa tacomausteseos, mutta voit maustaa jauhelihan ihan perinteisestikin vaikkapa vain suolalla ja mustapippurilla. Tämän vuoksi ohjeeseen ei ole lisätty mausteita vaan niistä mainitaan yleisellä tasolla. Ja juustoraaste kruunaa tämän ruoan ehdottomasti! Maku paranee entisestään mikäli lisäät valmiiseen nachovuokaan salsa-, juusto- ja avokadokastiketta. Ohjeet juusto- ja avokadokastikkeeseen löydät täältä.

Psylliumista ja muista ohjeessa esiintyvistä tuotteista
Itse käytän näissä vhh leivonnaisissa aina karkeaa psylliumkuitua, koska joskus hienojakoinen paakkuuntuu inhottavasti ja pahimmassa tapauksessa pilaa koko homman! Yleensä juuri psyllium on se raaka-aine, joka saattaa muuttaa rakennetta siten, että kun vaihdat psylliumia, niin se käyttäytyykin eritavalla kuin aikaisemmin. Erityisesti hienon psylliumin kanssa joillakin lukijoillani ja joskus itsellänikin on ollut haasteita. Suosikki psylliumini on FitnessFirstin edullinen ja laadukas psylliumkuitu, jota käytän nykyään aina kaikissa vhh leivonnaisissani. Ainakaan tähän mennessä se ei ole koskaan käyttäytynyt arvaamattomasti, joten menen siitä takuuseen. Psylliumkuitua voi tilata *täältä. Koodilla ”kutsuvapauteen” saat -10%:n alen normaalihintaisesta psylliumista ja kaikista muistakin FitnessFirstin tuotteista. Psylliumin lisäksi esimerkiksi manteli- ja lupiinijauho kannattaa ehdottomasti tilata FitnessFirstiltä, koska se tulee huomattavasti halvemmaksi jos ostaisit sen marketeista. Ja lupiinijauhoa ei edes myidä marketeissa, ainakaan tietääkseni.
Ohje (levy):
2 dl *mantelijauhoa tai maissijauhoja
1 dl juustoraastetta
1 dl *kookosöljyä
1,5 rkl *karkeaa psylliumkuitua
1/2 dl soija-, kaura- tai vispikermaa
ripaus suolaa
Sulata rasva miedolla lämmöllä. Lisää kaikki muut aineosat paitsi psyllium jäähtyneen rasvan sekaan ja sekoita huolellisesti. Lisää lopuksi psyllium ja sekoita vielä. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja tasoita käsin ohueksi levyksi. Voit käyttää kelmua apuna. Paista uunissa 200 asteessa 10 minuuttia.
 
Levyn lisäksi:
400 gr jauhelihaa
2-3 sipulia
suolaa ja mausteita oman maun mukaan
2 dl tai enemmän juustoraastetta
maun mukaan salsakastiketta
maun mukaan itse tehtyä juustokastiketta (ohje täällä)
maun mukaan itse tehtyä avokadokastiketta (ohje täällä)
 
Paista jauheliha kypsäksi ja mausta oman makusi mukaan esimerkiksi tacomausteilla. Pilko sipuli. Murenna jäähtynyt pohja kulhossa. Laita uunivuokaan  murennettu pohja, jauheliha, raakasipuli ja juustoraaste. Laita vielä uuniin hetkeksi jotta juusto sulaa. Lisää valmiiseen ruokaan salsa-, juusto- ja avokadokastikkeita?
* Voit tilata mantelijauhoja, psylliumkuitua ja kookosöljyä edullisesti *täältäVoit myös klikata ohjeesta tummennettua linkkiä, jolloin löydät tuotteen suoraan nettikaupasta. Koodilla ”kutsuvapauteen” saat nettikaupasta -10%.n alen normaalihintaisista tuotteista.

HUOM! Olen päivittänyt taas instaani uusia ketoruokakuvia ja syvien selkä- ja vatsalihasten harjoitusvideoita. Käypä kurkkaamassa, insta löytyy nimellä satusjoholm.

Kuva: Pasi Hakala/Studio Varjo

 

KAIKKI BLOGIN VHH RUOKA- JA HERKKUOHJEET LÖYTYVÄT KOOTUSTI YHDELTÄ SIVUSTOLTA ELI TÄÄLTÄ

 

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä.

 

*Postaus sisältää mainoslinkkejä

5 kommenttia

  1. Pede kirjoitti:

    Tein pelkästään mantelijauhoilla ja lopputuloksena oli murusia. Ei kokonaista levyä jota rikkoa. Mikäköhän meni vikaan?

  2. Satu Sjöholm kirjoitti:

    Tuli varmaan liian rasvaista. Mantelijauhoissa on eroa rasvapitoisuuksissa. Kannattaa lisätä hieman vaikka gluteenitonta jauhoseosta?

  3. Tanja Hämäläinen kirjoitti:

    Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  4. Satu kirjoitti:

    Voi vitsi sun ohjeet kuulostaa ihan alta mutta monessa on mantelijauhoa ja meillä manteli vie teholle niin voinko korvata sen jollain

  5. Satu Sjöholm kirjoitti:

    Kokeile kookos-tai lupiinijauhoa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *