Hae
Kutsu vapauteen

Pilaako hiilaripäivä ketoruokavalion?

Kuka määrittelee miten ketoruokavaliota noudatetaan oikeaoppisesti eli kuka on ylin auktoriteetti Suomessa tai koko maailmassa ketoruokavalion suhteen? Kenen asiantuntijan tai verkkokurssin vetäjän tieto on oikeaa ja tarpeeksi puhdasoppista? Voiko ketolla pitää hiilaripäiviä vaikkapa pari kertaa kuussa vai räjähtääkö homma silmille? Pitääkö hiilareita nauttia 20 vai 50 grammaa ja onko sillä mitään merkitystä ketoosin, jos juuri satuit juoksemaan, hiihtämään tai uimaan pari tuntia? Saako tai pitääkö ketolla syödä siemeniä, pähkinöitä, marjoja? Voiko joskus (lue: ei päivittäin tai edes joka toinen päivä) syödä stevialla tai karppisokerilla makeutettuja ketoherkkuja vai olenko silloin keinomakeutusaineiden käyttäjä vaikka muuten syön ”puhtaasti”? Mistä tiedän missä menee syömishäiriön ja normaalin syömisen raja? Pääsenkö taivaaseen jos ketoilen oikeaoppisesti koko loppuelämäni ajan?

 

suu loksahti auki lukiessani facekeskustelua

Suuni loksahti auki (onneksi ei pysyvästi) lukiessani erästä ketoruokavalion noudattamiseen littyyvää väittelyä facessa ja riidan aiheena oli hiilaripäivän pitäminen ketoruokavaliolla. Jos keskustelussa ei olisi vilahtanut keto sana, olisin ollut ihan varma, että taistelun aiheeni olisi ollut uskonto eli kuka noudattaa jonkun pyhän kirjan sääntöjä kaikista oikeaoppisimmin. Keskustelussa teilattiin kaikki oma ajattelu ketoilusta ja viesti oli seuraava: jos pidät joskus hiilaripäivän, niin noudatat ketoruokavaliota väärin ja se ei toimi! Kun selvisin hämmennyksestäni (tai siis en tiedä olenko vieläkään selvinnyt) ihmettelin eniten sitä, että löytyykö Suomesta oikeasti aikuisia ihmisiä, jotka syövät koko loppuelämänsä tiukasti juuri tietyllä tavalla ilman että KOSKAAN enää pitävät hiilaripäivää?  Toiseksi eniten ihmettelin sitä, että onko ketoruokavalio oikeasti niin onneton ruokavalio, että silloin tällöin pidetyn hiilaripäivän jälkeen peli on menetetty? Kolmanneksi eniten mietin sitä, että eivätkö ihmiset enää lainkaan ajattele omilla aivoillaan vaan tekevät niin kuin joku sanoo- kenen elämää siinä eletään? Missä on oman kehon kuuntelu ja oma ajattelu jonka kuvittelisi olevan jo tätä päivää?

Kuka määrittelee voiko ketoruokavaliolla joskus nauttia palan stevialla makeutettua suklaata (hiilaria alle 1 gramma)?

 

ymmärrän tiukkuuden tietyissä tilanteissa

Ymmärrän tietyssä määrin tiukkuuden ja säännöt mikäli ketoruokavaliolla hoidetaan vakavaa sairautta ja mielestäni ruokavalion noudattaminen kannattaisi tuolloin toteuttaa lääkärin valvonnassa. Ymmärrän myös sen, että alussa kannattaa pitää hiilarit tiukasti 20-30 grammassa, jotta ihminen saavuttaa ketoosin. Eihän siitä mitään tule jos koko ajan lipsuu, eihän se silloin ole edes ketoruokavalio.  Senkin ymmärrän erittäin hyvin, että jos halutaan laihduttaa, niin on pakko katsoa tarkemmin kalorimäärää ja makroja jotta paino tippuisi toivotusti. Ja siinäkään ei todellakaan ole mitään pahaa, jos noudattaa ketoruokavaliota ilman hiilaripäiviä koko loppuelämänsä- tietenkään!!! Mutta jos ajatellaan ketoa elämäntapana, joka kestää vuosiKYMMENIÄ eikä pikadieettinä, niin miksi sitä ei voi noudattaa siten kun itsestä tuntuu hyvältä? Miksei sitä voi noudattaa sillä tavalla kun se sopii omalle keholle, mielelle ja omaan elämäntapaan? Jos ihminen voi hyvin, niin voiko ruokavalio silloin olla väärin toteutettu ?

 

keto elämäntapana

Minulle ketoilu on elämäntapa enkä itsepäisenä pässinä ota kamalan paljoa ohjeita keneltäkään muilta kuin itseltäni. Haluan itse testata ja kokeilla mikä sopii minulle ja jos pieleen menee, niin voin syyttää itseäni enkä esimerkiksi suomen valtiota tai lääkäriä.  Jos voin hyvin, olen energinen ja hoikka, niin kuka voi sanoa minulle, että hiilaripäivän pitäminen sotkee ketoiluni? Tokihan se ketoosin katkaisee, mutta sinnehän pääsee aina takaisin. Kenellä on niin paljon asiaan liittyvää auktoritettia ja vaikka olisikin, niin tunteeko hän paremmin minun kehoni kuin minä itse? Epäilen. Haluan toteuttaa ruokavaliotani intuitiivisesti omaa kehoani kuunnellen ja tarvittaessa tehdä muutoksia jos kehoni viestii muutoksentarpeesta. Mielestäni intuitiivinen syöminen on tärkeää oli ruokavalio mikä tahansa eikä se tarkoita sitä, että annan periksi jokaiselle mielihalulleni. Mutta joskus se tarkoittaa juuri sitä, että annan periksi ja joustan hieman.

 

hiilaripäivästä potkua

Itse pidän silloin tällöin (lue: en jatkuvasti) hiilaripäivän ja minulla ei ole mitään vaikeutta palata ketoruokavalion pariin sen jälkeen vaan tilanne on juuri päinvastoin: saan hiilaripäivästä hurjasti potkua oman ketoruokavalioni noudattamiseen! Oikein odotan, että saan palata oman ruokavalioni pariin. Tiedän, että tämä ei sovi kaikille eikä tarvitse sopiakaan- jokainen yksilö reagoi todennäköisesti eri tavalla ja mielestäni minkään ruokavalion toteuttamisessa ei ole yhtä oikeaa kaavaa. Jos olisi, niin emme olisi yksilöitä vaan koneita.  Minua ei muutoinkaan edes kamalasti kiinnosta miten ihmiset syövät, minua kiinnostaa enemmän miten he voivat. Toivon kaikille ketoilijoille ja muillekin oman näköistä ketovuotta 2020, energistä vointia ja paljon paljon paljon rakkautta ja suvaitsevuutta<3 PS. Ei anneta riitelyn ja fanaattisuuden pilata omaa ketoilua!

Lue myös: Ahdistava ketokeskustelu

Lue lisää ketoruokavaliosta ja painonhallinnasta täältä.

 

KAIKKI BLOGIN VHH RUOKA- JA HERKKUOHJEET LÖYTYVÄT KOOTUSTI YHDELTÄ SIVUSTOLTA ELI TÄÄLTÄ

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

8 kommenttia

 1. Marcello kirjoitti:

  Olipas hyvä kirjoitus, ei se pilaa vaikka joskus luistaa, juhlat ja lomareissut itsellä juuri näitä, itse ollut vuosia ketolla ja keho ei tykkää näistä hiilari päivistä mut oppinut mitä ”herkkuja” voi syödä ettei ole ihan sairaala kunnossa ?

  Zsemppiä ja kiitos ihanista blogeista ja ajatuksista tähän liittyen ?

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Kiitos viestistäsi:) Minulla keho ei reagoi hiilaripäiviin mitenkään, mutta sen tiedän että joillakin
   reagoi kyllä. Tsemppiä myös Sinulle ja hyvää vointia<3

 2. Kata kirjoitti:

  Kiitos kivasta ja informatiivisesta blogistasi. Kyselisin tarkemmin sun tapaa pitää ns. hiilaripäiviä. Mitä hiilaripitoista niinä päivinä syöt? Syötkö terveellistä ruokaa vai ihan hiilariherkkuja? Mua itseäni kiinnostaa, onko sillä merkitystä, syökö oikein överisti vai vaan hiukan reilummin hiilareita silloin kun meinaa syödä. Miten elimistö reagoi, jos kerran sitten syö oikein reilummin hiilariherkkuja vs. vähemmän… Eli reilumpi hiilarisyönti jäisi vaan yhteen päivään/kertaan.
  Itse olen ketoillut kolmisen kk. Joulun pyhinä kahtena päivänä sallin itselleni tavis suklaata ja vähän muutakin jouluista gluteenitonta herkkua. Olo ihan hyvä, nyt taas muutama päivä takaisin ruodussa.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Kiitos:) Itse pidän hiilaripäiviä silloin tällöin, en edes säännöllisesti vaan silloin kuin tuntuu hyvältä. Kun minulla ei ole
   ylipainoa ja olen terve, niin minulla ei ole tarvetta eikä halua noudattaa ruokavaliotani niin tiukasti. Hiilaripäivinä syön mitä
   tekee mieli. Yleensä koskaan en vedä mitään hiilariövereitä vaan saatan syödä hedelmiä, riisiä tai jos tekee mieli niin karkkia:) Minulle
   hiilaripäivänä on tärkeää se, että en rajoita ajatteluani yhtään mitenkään:) En tiedä saatko kiinni ajatuksistani:)

 3. Tii kirjoitti:

  Moikka moi. Miten karppisokeri käyttö vaikuttaa ketoosiin? Eli polttaako maksa tuota sokeria jolloin ketotuotto pysähtyy?

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Itselläni ei vaikuta mitenkään. Mutta en kyllä koskaan syö suuri määriä herkkuja ja
   satunnaisesti. Mielestäni edes VHH herkut eivät kuulu jokapäiväiseen ruokavalioon ja juhliin
   tai satunnaiseen käyttöön.

 4. Tapsa kirjoitti:

  Miksi edes olet ketoosissa? Onko käsite vhh ja keto menneet sekaisin?
  Ihmiset useimmiten kysyy meneekö ketoosi eli se oikein niukkahiilihydraattinen dieetti, jossa elimistö käyttää energiakseen pääasiassa rasvaa, pilalle. Mielestäni aivan asiallista selvittää ja myös asiallinen aihe.
  Itse törmäsin tännekin kun olen ketoosissa mutta lähdin yön yli retkelle. Retkiolosuhteissa puhdas ketoruokavalio tuntui haasteelliselta säilyttää kun energiankukutus on kovaa ja seurana oma lapsi niin höpsöä tehdä hänelle täysin eri ruoat.
  Minua kiinnostaa, meneekö puolentoista viikon ketoosi ns. pilalle eli töytyykö aloittaa uusi kahden viikon jakso, jotta kroppa pääsee taas ketoosiin. Pidin ns. lepopäivän eli söin myös keksejä ja suklaata.
  Vähähiilihydaraattinen ruokavalio ei ole ketodieetti vaan vhh-ruokavalio ja siinä ei hiilihydraatteja jätetä alle 20gramman, niinkuin ketoosissa. En edes näe järkeä että hoikka ihminen hakeutuisi ketoosiin. Vhh-ruokavalio taas saattaa olla aivan järkevä ihan kaikille sen verensokeria tasaavan vaikutuksen vuoksi. Lue: ei ole jatkuvasti kova nälkä.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Hei Tapsa ja kiitos viestistäsi:) Olen ketoosissa insuliiniresistenssin takia. Ja käsitteet ovat minulle
   selvillä: opiskelen mm. tällä hetkellä keto valmentajaksi ja olen kirjoittanut aiheesta kirjankin. Nyt en
   ole pitkään aikaan pitänyt hiilaripäivää, ei ole tehnyt mieli. Hiilaripäiviä ei kannata pitää (jos nyt edes
   pitää) ennen kuin keho on kunnolla rasva-adaptoitunut eli ei ainakaan ensimmäisen 2-3 kuukauden aikana. Tsemppiä:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *