Hae
Kutsu vapauteen

Tyrnimehun valmistus

Meidän pihassa on 3 tyrnipensasta, jotka tuottavat aivan älyttömästi marjoja. Niin paljon, että minulla on sopimus ”meidän varisten” kanssa, että he hoitavat pensaiden yläosat ja me ihmiset alaosat. Usein kun tulen autolla kotiin, ne hoippuvat ihan juovuksissa tiellä vatsa turvoksissa äärimmäisen tyytyväisenä. Sanonkin aina, että ”meidän varikset” on maailman parhaiten ravittuja kun vetelevät tyrniöljyä sellaiset määrät? Yleensä olen pakastanut tyrnit sellaisenaan ja marjoja on käytetty smoothiin, jäätelöön ja sellaisenaan puuron seassa. Rehellisesti sanottuna tyrni on kuitenkin minun makuuni liian kirpeä sellaisenaan syötynä- ilmeeni onkin näkemisen arvoinen kun pureskelen marjaa kasvot kippuralla. En ole koskaan tehnyt marjoista mehua, koska olen ajatellut, että se mehu sitten vasta kirpeää onkin tai ainakin vaatii ihan tolkuttoman määrän sokeria makeuttamiseen, että sitä pystyy juomaan. Sitä paitsi lapsuudessani äitini mehusti todella paljon ja sitä touhua seuranneena ajattelin aina, että tuohon hommaan minä en sitten ryhdy?

Noh, tässä sitä ollaan kuitenkin. En todellakaan ole mikään marjamehustamisen ammattilainen ja asiantuntija, koska eilen keitin elämäni ensimmäisen satsin tyrnimehua- JA RAKASTUIN?? Rakastuin makuun ja mehun keittämisen helppouteen. Miten se voikaan ollaan niin hyvää, ei siis lainkaan kirpeää vaikka laitoin tosi vähän sokeria. Mehun voisi tehdä varmaan paljon monimutkaisemminkin ja monella eri tavalla, mutta minä tein sen nyt tällä tavalla koska muuta tapaa en tiedä. Ohje on jopa niin yksinkertainen, että mietin hetken kehtaako siitä edes postausta tehdä. Lukijat odottavat Sadun innovatiivista tyrnimehuohjetta ja sitten ohje onkin seuraava: vettä, marjoja ja sokeria?? Mutta tämä ohje jos jokin onkin sitten täydellisen sopivat blogiini: helppo, yksinkertainen ja hyvänmakuinen.

Raikkaan makuinen tyrnimansikka raakajäätelö:) Ohjeen löydät täältä.

Makeutuksesta ja valmistuksesta

Käytin makeutukseen koivusokeria ja tavallista sokeria, noin puolet ja puolet koska koivusokeria oli niin vähän. Laitoin sokeria huomattavasti vähemmän kuin marjamehuohjeissa yleensä, koska en halunnut pilata mehua liialla makeudella. Joudut nyt kuitenkin itse kokeilemaan mikä on sopiva sokerin määrä sinun makuusi, mutta nyt ainakin tiedät, että tässä ohjeessa sokerin määrä on todellakin alakantissa. Halutessasi voit vaikka tuplata tai triplata sokerin määrän, mutta kokeile nyt ensin kuitenkin vähäsokerisempaa versiota. 

Itse valmistin mehun isossa kattilassa koska en omista mitään mehumaijoja. Mukaan meni myös hieman tyrninlehtiä, koska en jaksanut siivota niitä niin hyvin ja eihän ne mehussa mitään haittaa, ainakaan minua. Mehun voi myös pakastaa, sillä se ei varmaan iäisyyksiä säily jääkaapissa koska ei sisällä mitään säilöntäainetta. Voit tehdä mehun myös pakastetuista marjoista.

Tyrni- varsinainen vitamiinipommi

Myös perheen miehet tykästyivät mehuun kovasti: nuorin adonis salilta tultuaan joi lasin mehua ja sanoi aloittavansa sillä jokaisen aamunsa syksyllä. Sen verran kysyi, että tarvitseeko mehun lisäksi ottaa enää purkista C-vitskua. No ei tarvitse, sillä tyrnimarja sisältää runsaasti C-, B-, A-, K- ja E-vitamiinia sekä flavonoideja, biotiinia ja foolihappoa. Eikä siinä kaikki vaan tyrnin ehkä arvokkain ainesosa on tyrniöljy, joka sisältää useita hyvälaatuisia rasvahappoja, esimerkiksi oleiini-, steariini-, linoli-, palmitoleiini- ja palmitiinihapon glyseridejä. Kansanlääkinnässä tyrniä on käytetty ripulin ja keripukin hoitoon ja sen sanotaan lievittävän kipua, nopeuttavan haavojen paranemista ja sopivan mm. vatsa- ja pohjukaissuolihaavan hoitoon. Sen pitäisi myös alentavaa veren kolesterolipitoisuutta ja edistävää rasva- ja valkuaisaineenvaihduntaa. Jokaisen vaihdevuosi-ikäisen naisen kannattaisi nauttia tyrniä limakalvojen valmistamiseen, koska tutkimusten mukaan tyrnin sisältämä öljy ja etenkin sen beetakaroteenista muodostuva A-vitamiini ravitsee ja uudistaa limakalvoja sekä ihoa.


Ohje:

6 dl tyrnimarjoja*
6 dl vettä
1 dl sokeria

* Lehtiäkin meni joukkoon jonkun verran kun en jaksanut siivota niitä pois

Mittaa aineosat kattilaan ja keitä hiljalleen kannen alla noin 10 minuutti. Kuori vaahto pois, siivilöi mehu (keitetyt marjat voi käyttää vaikkapa puurossa tai smoothiessa) ja anna mehun jäähtyä. Kaada puhtaaseen lasipulloon ja säilytä viileässä. 

Sain lukijaltani ihanan vinkin miten tyrnin lehtiä voi käyttää ruoanlaitossa, joten kirjoittelen siitä seuraavaksi. Muitakin tyrniaiheisia postauksia ja ohjeita on tulossa lähipäivinä, joten pysykäähän Rakkaat pikku Mussukat kanavalla?


Seuraa blogia facebookissa ja instagramissa


Blogin uusimmat ruokaohjeet ja muut terveyteen liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. Päivitän myös säännöllisesti blogin uusimpia ruokakuvia instagramiin, jonka löydät klikkaamalla tätä linkkiä.


Täältä löydät lisää blogin terveellisiä ruokaohjeita.

9 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Kyllähän sokeri on säilöntä aine 😉

 2. Unknown kirjoitti:

  Etsin mehu ohjetta jossa tyrniä ei keitettäisi, siis vitamiinit säilyisi.

 3. Anonyymi kirjoitti:

  Mehu pullotetaan kuumana esilämmitettyyn lasipulloon. Säilyvyys on parempi.

 4. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  Kiitos vinkistä:)

 5. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  Katsopa blogista postaus tyrnishotti, siinä mehu puristetaan eikä lainkaan keitetä.

 6. Julia kirjoitti:

  Moikka!
  Mä meinasin alkaa keitellä tyrnimehua ekaa kertaa elämässäni (tismalleen samat syyt kun sulla, minä en varmasti seuraa äitini jalanjälkiä). Meinasin, etten tarvitse apua, mutta päätin sittenkin kurkata netistä vähän edes tienviittoja raaka-aineiden suhteille. Olin päättänyt samat raaka-aineet, kuin sinä: tyrni, vesi ja sokeri. Sä kirjoitit ajatuksen ”Onko jengi pettynyt näin yksinkertaiseen asiaan reseptiin” – Haluan vain sanoa, että sä olet täysin oikeilla jäljillä sun ajatusmaailman kanssa. Terveisin, Baarimestari J.

 7. Leena Nenonen kirjoitti:

  Kysynpä minäkin tyrnistä.
  Onko kellään kokemusta tyrnin lisäämisestä kotiviiniin?Pakastimessa on vielä monta litraa marjoja.Olen tehnyt pari kertaa tyrni-porkkana-aprikoosimarmeladia jo kaksi kertaa viimevuoden sadosta.Marmeladisokerilla siitä tulee kiinteää,eikä liian imelää.
  Nyt haluaisin kokeilla miten tyrni sopii viinin valmistukseen?

  Kokeilunhaluinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.